Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Οι Γάλλοι κλέψανε τις Μαγεμένες & τώρα τους πληρώνουμε για να μας φτιάξουν αντίγραφά τους


Θεσσαλονίκη: Κατασκευή αντιγράφων από το Λούβρο

Οι «Μαγεμένες» —Las Incantadas στη σεφαραδίτικη διάλεκτο για τους Εβραίους, «Είδωλα» για τους Χριστιανούς—, που βρίσκονται ξενιτεμένες στο Παρίσι, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για να τοποθετηθούν και πάλι εντός του 2012 στο κέντρο της πόλης απ’ όπου φυγαδεύτηκαν πριν από 150 χρόνια με προορισμό το Παρίσι.:



Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από επίμονη αναζήτηση, κατάφερε να εξασφαλίσει το χρηματικό ποσό που απαιτούσε το Λούβρο για να κατασκευάσει αντίγραφα των αγαλμάτων και να τα παραχωρήσει μαζί με τις μήτρες των εκμαγείων στη Θεσσαλονίκη.

Το ποσό (180.000 ευρώ) θα διαθέσει εξ ολοκλήρου, ως δωρεά στον τόπο καταγωγής της, η εκ Θεσσαλονίκης διεθνής επιχειρηματίας κ. Έλενα Αμβροσιάδου. Με τον τρόπο αυτόν δίνει τέλος στο χρόνιο αίτημα για την επιστροφή των αγαλμάτων στη γενέτειρά της.

Οι «καλοκυράδες της αγοράς», επονομαζόμενες «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή (2ος αιώνας π.Χ.) αποτελούσαν τμήμα κορινθιακής κιονοστοιχίας («Στοά ειδώλων») στη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια της Εγνατίας Οδού). Στα μέσα του 19ου αιώνα κοσμούσαν την αυλή αρχοντικού του Εβραίου υφασματέμπορου Αλιάτσι Αρδίττη στην εβραϊκή γειτονιά Rogos, γοητεύοντας τους επισκέπτες της πόλης. Από εκεί τις αφαίρεσε με την άδεια των οθωμανικών αρχών ο Γάλλος επιγραφολόγος Εμμανουέλ Μιλέρ το 1862, οπότε κατέληξαν στο Λούβρο όπου βρίσκονται ώς σήμερα.

Οι τέσσερις πεσσοί με τις αμφίπλευρες οκτώ ανάγλυφες παραστάσεις, το επιστύλιο μήκους τριών περίπου μέτρων που τις στήριζε και τέσσερα κιονόκρανα της μαρμάρινης μνημειακής σύνθεσης συντηρήθηκαν πρόσφατα για την έκθεση της Μακεδονίας. Οι «ξακουστές», όπως τις αποκαλεί η διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου κ. Σοφί Ντεκά, μετά τον καθαρισμό τους αποκάλυψαν όλες τις λεπτομέρειες των παραστάσεων, τις μορφές των θεών και των ηρώων.


Η Μαινάδα, ο Διόνυσος, η Αριάδνη, η Λήδα, ο Γανυμήδης, ο Διόσκουρος, η Αύρα και η Νίκη θα «κατασκευαστούν» από εργαστήρια εκμαγείων εθνικών μουσείων της Γαλλίας, για να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη εντός του 2012 που η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους είχαν γίνει στο παρελθόν τη δεκαετία του ’80, όταν η πόλη γιόρταζε τα 2.300 χρόνια, τη δεκαετία του ’90 κατά την προετοιμασία για την ανάληψη του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», κατά την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς στο νότιο τμήμα της οποίας ήταν τοποθετημένες, προ διετίας από τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, αλλά λόγω κόστους δεν καρποφόρησαν.

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, ωστόσο, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κατάφερε να εξασφαλίσει τελικά τα χρήματα που θα φέρουν πίσω τις «μαγεμένες». «Είναι πολύ όμορφες», περιέγραφε στην «Καθημερινή» η κ. Ντεκά. «Μετά τον καθαρισμό τους μπορείς να διαβάσεις τις λεπτομέρειες, να χαϊδέψεις τη λεία επιφάνεια του μαρμάρου, να την αισθανθείς. Να ξαναγράψεις την ιστορία τους και τον μύθο που τις συνοδεύει επί αιώνες».





Φωτορεπορτάζ της Αρχαίας Αγοράς, την περιοχή όπου θα στηθούν δηλαδή τα αντίγραφα, μπορείτε να δείτε από εδώ.





Οι "Μαγεμένες" αυτήν την περίοδο εκτίθενται στο Λούβρο στην Έκθεση για τη Μακεδονία. Μπορείτε να τις δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου