Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δεν είναι η παραμονή αργία; Απεργία! ~ Ρε, ατομική βόμβα λέμε


Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για απεργία που έλαβε η συνδικαλιστική ηγεσία της «Εθνικής Ασφαλιστικής». Το συνδικαλιστικό όργανο της εταιρείας προκήρυξε απεργία σήμερα Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα η συγκεκριμένη εκ περιτροπής αργία, που μάλιστα μεταφέρεται υποχρεωτικά και αυτοδικαίως.

Που οφείλεται η απόφαση; Στην «Εθνική Ασφαλιστική» είχε επικρατήσει η συνήθεια οι εργαζόμενοι...
 να δουλεύουν εκ περιτροπής την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εφόσον συνέπιπταν με εργάσιμες μέρες.

Η συγκεκριμένη διευθέτηση είχε γίνει με απλή απόφαση - εγκύκλιο γενικού διευθυντή το 1984, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση μεταφοράς της εκ περιτροπής εργασίας σε άλλη εργάσιμη ημέρα.

Φέτος, καθώς οι δύο παραμονές έπεσαν Σάββατο, οι Παρασκευές ήταν εργάσιμες. Το γεγονός αυτό μάλλον δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές της εταιρείας που απουσία αργίας, αποφάσισαν να κηρύξουν μονοήμερη απεργία την σημερινή ημέρα. Μοναδικό αίτημα των συμμετεχόντων αποτελεί να μην εργαστούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ημέρα εργάσιμη για τους χιλιάδες άλλους εργαζομένους.

Από τη διοίκηση της εταιρείας αναφέρουν πως «σε καιρούς χαλεπούς, με συνθήκες δεινής οικονομικής ύφεσης και ανέχειας, η αγορά λειτουργεί χωρίς διακοπές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - συνεργάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής αγωνιούν καθημερινά για την επαγγελματική τους επιβίωση σε μια αγορά που έχει πιεστεί πολύ από την κρίση».



H εταιρεία ανήκει στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και θεωρητικά τουλάχιστον δεν είναι εταιρεία του δημοσίου.

Το γεγονός ότι αρκετοί ασφαλισμένοι εργαζόμενοι ή/και ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεργάτες-πράκτορες θέλουν να τακτοποιήσουν εκκρεμή ζητήματα στο τέλος της χρονιάς δεν φαίνεται να λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τους συνδικαλιστές της εταιρείας.
Αναφερθήκαμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί είναι πολύ πρόσφατο και δείχνει ότι οι νοοτροπίες των συνδικαλιστών δύσκολα αλλάζουν σε εταιρείες που έχουν γαλουχηθεί με τα «ιδανικά» του δημοσίου.

Φυσικά, κάτι τέτοιο, όπως και πολλές άλλες συμπεριφορές, θα ήταν αδιανόητες σε εταιρείες του original ιδιωτικού τομέα.

Ποιος μπορεί να φαντασθεί υπαλλήλους μιας ιδιωτικής εταιρείας να «αντιστέκονται» στην μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της από την οδό Μητροπόλεως (Σύνταγμα) στο Μαρούσι και να συναινούν μετά την παροχή επιδόματος μετακίνησης 100 ευρώ και άνω τον μήνα όπως συνέβη με το υπουργείο παιδείας;

Η να κάνουν λευκή απεργία, όπως συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν να συμβαίνει με διαφόρους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, π.χ. ΕΛΤΑ, επειδή οι υπάλληλοι είναι δυσαρεστημένοι με τις περικοπές;

Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ατελείωτος με παραδείγματα που άνετα θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στόρι στη λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα Bild, προκαλώντας την μήνη των αναγνωστών της και αναβιώνοντας τα γνωστά στερεότυπα για τους έλληνες.

Όμως, δεν χρειάζονται οι γερμανοί οι άλλοι για να πληροφορηθούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές κάνουν πάνω απ’ όλα κακό στην Ελλάδα και εν κατακλείδι στους εμπνευστές τους.

Θα ήταν πολύ καλό αν οι ίδιοι καταλάβαιναν ότι τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές στη σημερινή περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα δεν βοηθούν καθόλου.

Αν όμως οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τους το δείξουν.

Dr. Money


H απεργία τελικά κρίθηκε καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και ανεστάλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου