Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Γιατί είναι σημαντικό το επιτόκιο που θα καθοριστεί στο ελληνικό χρέος; Μια διαφορά 2,7%....


...συνεπάγεται επιπλέον 70 δισ ευρώ τοκοχρεολύσια - Τα κουπόνια του χρέους των ιδιωτών πρέπει να είναι ίδια με του νέου δανείου της Τρόικα…

Γιατί είναι σημαντικό το επιτόκιο που θα καθοριστεί στο ελληνικό χρέος που αφορά τους ιδιώτες και γιατί δίνουν τόσο μεγάλη σημασία το ΔΝΤ και η Γερμανία η Τρόικα εν προκειμένω;
Είναι αξιοσημείωτο ότι επιμένουν για χαμηλά επιτόκια και ο λόγος προφανής.
Όσο μικρότερο το κόστος δανεισμού τόσο λιγότερα τοκοχρεολύσια θα πληρώσει το ελληνικό κράτος.:


Στο PSI+ συζητείται ευρύτατα, ότι με βάση το κουπόνι η σωρευτική ζημία στους ομολογιούχους θα είναι υψηλότερη του haircut που θα αποφασιστεί.

Π.χ. με ένα επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά των ιδιωτών στο 3,5% και αν το haircut είναι 50% τότε η σωρευτική ζημία θα φθάσει στο 70%.

Σωρευτική ζημία σημαίνει ότι πέραν του haircut θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η απώλεια εσόδων στους κατόχους ομολόγων λόγω της αντικατάστασης των ομολόγων που π.χ. έχουν κουπόνια 4,5% και μπορεί να πάρουν χαμηλότερα.

Τα διαφυγόντα έσοδα στην 30ετία αφαιρώντας προφανώς και το cash ή τα νέα ομόλογα που μπορεί να λάβουν οι ομολογιούχοι με εγγύηση το EFSF, είναι η επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Μπορεί το haircut να είναι 50% αλλά η σωρευτική ζημία μπορεί να φθάσει στο 70%.

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ποια ομόλογα συμπεριλαμβάνονται;

Τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πλην των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι με βάση ενδείξεις το πιο πιθανό σενάριο είναι τελικώς να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η ΕΚΤ.

Τα ομόλογα των ιδιωτών μετά το haircut εκτιμώνται στα 130 δισ ευρώ.

Αν ισχύσει η αναλογία 35% προς 15% για τα υπόλοιπα ομόλογα αφού θα έχουν υποστεί haircut 50%, τα τελικά καθαρά ομόλογα των ιδιωτών θα φθάσουν τα 90 δις ευρώ.

Η αξία των κουπονιών είναι τόσο σημαντική αρκεί να αναφερθεί ένα παράδειγμα.

Με κουπόνι 5,2% τα σωρευτικά τοκοχρεολύσια στην 30ετία θα ανέλθουν στα 148 δις πραγματικά υπέρογκο ποσό.

Με κουπόνι 3,5% τα σωρευτικά τοκοχρεολύσια στην 30ετία θα ανέλθουν στα 99 δις ευρώ εξίσου μεγάλο ποσό αλλά προφανώς χαμηλότερο των 148 δις.

Με κουπόνι 2,5% η σωρευτική επιβάρυνση τοκοχρεολυσίων, διαμορφώνεται στα 71 δις ευρώ στα 30 χρόνια.

Το παράδειγμα είναι προφανώς πολύ γενικό και ενδεικτικό αλλά σίγουρα καταδεικνύει γιατί εμμένουν τόσο πολύ η Γερμανία και το ΔΝΤ στο χαμηλό επιτόκιο που πρέπει να διέπει το νέο χρέος των ιδιωτών.

Ωστόσο αυτομάτως εγείρεται ένα νέο θέμα.

Η Ελλάδα δανείζεται από την Τρόικα με επιτόκιο 4,1% με 4,2% και αφορά τον νέο δανεισμό.

Ωστόσο η Τρόικα το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν διαπραγματεύονται επιτόκιο 4,2% υπήρχε ως βασικό θέμα στις διαπραγματεύσεις και δεν επήλθε συμφωνία.

Θα είναι αδιανόητο έως απαράδεκτο, με άλλο επιτόκιο να δανείζεται η Ελλάδα από την Τρόικα και με άλλο επιτόκιο να δανείζεται από τους ιδιώτες ομολογιούχους.


Τοκοχρεολύσια για 30 χρόνια με προκαθορισμένα επιτόκια στο χρέος των ιδιωτών μετά PSI+…. ύψους 95 δις

(Μόνο ιδιώτες χωρίς ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες και χωρίς τα 40 δις που θα δοθούν υπό την μορφή cash ή νέων 2ετών ομολόγων με την εγγύηση του EFSF)














Διάρθρωση ελληνικού χρέους

Συνολικό χρέος 360 δις ευρώ

Περιλαμβάνεται το παλαιό και νέο χρέος της δανειακής σύμβασης, με την Τρόικα

Περίπου 75 δισ το νέος χρέος της Τρόικα με επιτόκια 4,1% με 4,2%

Περί τα 58-60 δις ευρώ ελληνικού χρέους κατέχουν η ΕΚΤ 48-50 δισ και εθνικές κεντρικές τράπεζες 8-10 δις εκ των οποίων 2,5 δις η ΤτΕ

Με haircut 50% το ιδιωτικό χρέος θα μειωθεί κατά 70 δις κατ΄ εκτίμηση

Συνολικό χρέος μετά haircut 290 δις ευρώ.

Ομόλογα που θα ανταλλαγούν με νέα 95 δις
Περί τα 40 δις θα δοθούν ως cash ή κατά το πιθανότερο θα ανταλλαγούν με νέα ομόλογα 2ετούς διάρκειας με εγγύηση του EFSF.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου