Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Εθνικοί ευεργέτες ~ Αληθινά σενάρια ΕΤ3 (Βίντεο)


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τους ανθρώπους μιας «άλλης Ελλάδας», μιας άλλης εποχής και κυρίως μιας εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας από τη σημερινή, παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3.

Μια εκπομπή αφιερωμένη στους εθνικούς ευεργέτες, εκείνους που σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας, όπως η σημερινή, βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις την πατρίδα να σταθεί στα πόδια της. Η εκπομπή υπενθυμίζει το σπουδαίο έργο που άφησαν πίσω τους οι γνήσιοι αυτοί πατριώτες που ξενιτεύτηκαν και μεγαλούργησαν στα πέρατα της γης, δεν ξέχασαν όμως ποτέ τον τόπο που τους γέννησε.:


Ο Νίκος Ασλανίδης ταξιδεύει στην Καστοριά και αποκαλύπτει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα την άγνωστη, ίσως σε πολλούς, ιστορία του πρώτου Έλληνα ευεργέτη, του Μανωλάκη Καστοριανού.

Ο ίδιος, ένα αγράμματο φτωχό παιδί από την Καστοριά, εγκαταστάθηκε τον 17ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, έγινε πλούσιος με το εμπόριο γουναρικών και έχτισε πολλά σχολεία σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, επειδή ήθελε να βοηθήσει τα φτωχά ελληνόπουλα να μορφωθούν.

Επόμενος σταθμός της εκπομπής είναι η Ήπειρος και συγκεκριμένα τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, δύο πόλεις που γέννησαν πολλούς και φημισμένους ευεργέτες που στήριζαν πάντα τους φτωχούς και αδύναμους συμπατριώτες, έχτισαν σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα.

Η κάμερα της ΕΤ3 ακολουθεί τα χνάρια αυτών των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τον τρόπο ζωής και τις επιλογές τους, οι οποίες είχαν πάντοτε ως προτεραιότητα όχι το προσωπικό όφελος, αλλά την αγάπη για την πατρίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου