Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Να μηνύσουν την Ελλάδα σκέφτονται τα hedge funds


Δεν πρόκειται για ανέκδοτο!

Ακόμη και να μηνύσουν την Ελλάδα σκέφτονται τα hedge funds, σε περίπτωση που η χώρα τους υποχρεώσει να εγγράψουν ζημιές.

Το παραπάνω αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, τονίζοντας πως είναι γνωστό ότι τα hedge funds χρησιμοποιούν βρώμικες τακτικές για να κερδίσουν χρήματα.:
«Τώρα έχουν βρει ένα νέο τρόπο: να μηνύσουν την Ελλάδα σε δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνεχίζουν οι New York Times. Η νέα αυτή προσέγγιση περιλαμβάνει ότι τα funds θα υποστηρίζουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τα δικαιώματα των ομολογιούχων, αν και αυτό θα ήταν ένα πολυετές project χωρίς να υπάρχει και η εγγύηση ότι θα πληρωθούν στο τέλος.

Ακόμη, «θα ήταν μάλλον απίθανο να προκαλέσουν τη συμπάθεια για τα ίδια τα funds, τα οποία πολλοί κατηγορούν για την έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Η τακτική αυτή προέκυψε στις συζητήσεις με τους νομικούς και τα hedge funds, καθώς κατέστη ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα σκέφτεται να περάσει νομοθεσία που να υποχρεώνει όλους τους ιδιώτες πιστωτές να αναλάβουν ζημιές, εξαιρώντας την ΕΚΤ, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος θεσμικός πιστωτής της Ελλάδας, με περίπου 50 δισ. ευρώ σε ομόλογα.
Νομικοί ειδικοί εκτιμούν ότι τα hedge funds ίσως έχουν κάποια ελπίδα καθώς εάν η Ελλάδα αλλάξει τους όρους των ομολόγων της ώστε οι επενδυτές να λαμβάνουν λιγότερα από αυτά που τους οφείλονται, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, και στην Ευρώπη τα δικαιώματα αυτά θεωρούνται ως ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται η New York Times, η Ελλάδα θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα μία πρόταση στους πιστωτές που θα περιλαμβάνει κουπόνι για τα νέα ομόλογα μικρότερο του 4% που ζητούν οι πιστωτές, και θα τους αναγκάσει να το δεχθούν «είτε τους αρέσει είτε όχι».

«Αυτή είναι κρίσιμη στιγμή για εμάς. Έχει περάσει ο καιρός της ευγένειας. Αυτοί οι τύποι θα πρέπει να δεχθούν οτιδήποτε», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Καθώς η Ελλάδα αλλάζει αναδρομικά τα συμβόλαια των ομολόγων, αυτό μπορεί να σταθεί ως θέμα σε ένα δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Mathias Audit, καθηγητής διεθνούς νομικού δικαίου στο University of Paris Quest.

Το δημοσίευμα τονίζει πως δεν συμφωνούν με αυτή την τακτική όλα τα funds. Και μια τέτοια περίπτωση θα έπαιρνε χρόνια προτού καταλήξει στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ωστόσο, κάποια άλλα funds μπορεί να προχωρήσουν σε αυτή την οδό, εξαιτίας των παρόμοιων περιπτώσεων που έχουν κερδηθεί από hedge funds στη Λατινική Αμερική.

«Δεν μπορεί να είναι η Angela Merkel αυτή που θα αποφασίσει ποιος θα καταγράψει ζημιές. Αυτό που ξεχνάει η Ευρώπη είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των συμβολαίων», δηλώνει στέλεχος ενός από τα funds που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά.

capital.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου