Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Προσοχή! Κλείδωσε η τελική συμφωνία για το PSI +Βίντεο


Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική συμφωνία προβλέπει για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους, ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης του 50%.

Για τα υπόλοιπα 50 ευρώ, τα 35 θα ανταλλαχθούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας με 10ετή περίοδο χάριτος και τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Τώρα όσον αφορά το επιτόκιο, αυτό θα είναι κλιμακωτό και θα οριοθετείται στο...
 3,5% για ομόλογα που λήγουν έως το 2014, 3,9% για όσα λήγουν μέχρι το 2020 και 4,6% για τους τίτλους που λήγουν από το 2021 και μετά.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 4% και η απομείωση των τραπεζών σε πραγματικούς όρους διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%.

Παράλληλα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, αντί για 30 δισ. ευρώ, 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.



Ενημέρωση: PSI - Τι προβλέπει η συμφωνία



Νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία για το γενικό πλαίσιο του PSI.


Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για το «κούρεμα του αιώνα», καθώς δεν είναι μόνο η μείωση του χρέους, η οποία σε βάθος χρόνου υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, αλλά και η περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού για την πληρωμή τόκων η οποία εκτιμάται σε 4 με 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης τονίζουν ότι θα βελτιώσει αισθητά το κλίμα στην αγορά, καθώς θα εκλείψει το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας» και «εξόδου από το ευρώ».

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι, με την εφαρμογή του PSI σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος κιόλας, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο νωρίτερα από το 2020 που τέθηκε ως στόχος στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Χθες είχαμε έναν μαραθώνιο συναντήσεων, τηλεφωνημάτων και τηλεδιασκέψεων.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, υποδέχτηκε δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και στο μεσοδιάστημα είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ.

Σε παράλληλο χρόνο πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις ώστε να ενημερωθούν ΔΝΤ, Ευρωζώνη και τραπεζίτες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους του PSI, ενώ παραμένουν ανοιχτά θέματα «τεχνικής φύσης» τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ειδικότερα στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιδιώτες και ξεπερνούν κατά τι τα 200 δισ. ευρώ θα «κουρευτούν» στην ονομαστική τους αξία κατά 50% και τα υπόλοιπα θα ανταλλαγούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας αλλά και 2ετή ομόλογα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).


Πιο αναλυτικά, για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους τα 50 ευρώ διαγράφονται και τα εναπομείναντα 50 ευρώ καλύπτονται ως εξής:

Τα 35 ευρώ θα ανταλλαγούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακωτό μεταξύ 3,5% και 4,6%.

Δηλαδή τα νέα 30ετή ομόλογα που θα πάρουν φέτος οι ιδιώτες θα έχουν επιτόκιο 3,5% μέχρι το 2014. Από το 2015 έως και το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 3,9%. Από το 2021 και μέχρι τη λήξη τους διαμορφώνεται στο 4,6% και είναι δυνατόν να αυξηθεί περαιτέρω, αν η Ελλάδα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.Το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 4% και η απομείωση των τραπεζών σε όρους καθαρής θέσης διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%.


Τα βήματα

Το χρονοδιάγραμμα

23 Ιανουαρίου: Συζητείται στο Eurogroup η συμφωνία για το βασικό πλαίσιο του PSI ώστε να διαπιστωθεί αν είναι συμβατό με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

30 Ιανουαρίου: Ενημερώνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το PSI αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου: Ανακοινώνεται η δημόσια πρόταση του ελληνικού Δημοσίου προς τους πιστωτές για να συμμετάσχουν στο PSI.

10 - 29 Φεβρουαρίου: Εκδήλωση συμμετοχής των ιδιωτών.

Αρχές Μαρτίου: Αξιολόγηση έκβασης PSI και νέας δανειακής σύμβασης, από κοινού με τρόικα ? εκτέλεση PSI.

Εως 14 Μαρτίου: Πρέπει να έχουν εισρεύσει τα 89 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης και να έχουν κουρευτεί τα ελληνικά ομόλογα.

20 Μαρτίου: Λήξεις ελληνικών ομολόγων 14,5 δισ. ευρώ.

imerisia.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου