Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί μπαίνει λουκέτο σε Εργατική Εστία και ΟΕΚ ~ Τέλος & ο κοινωνικός τουρισμός +Βίντεο


Η περιστολή δαπανών (στην περίπτωση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας), αλλά και μια χρυσή «προίκα», που υπολογίζεται ότι αθροιστικά ανέρχεται στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ (σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας), κρύβονται πίσω από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στους συγκεκριμένους δύο φορείς.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι η...
 απαλλαγή των ενσήμων από το βάρος χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής.



Θρυαλλίδα για τις εξελίξεις που οδήγησαν στο λουκέτο τον ΟΕΕ και τον ΟΕΚ αποτέλεσε η απαίτηση της τρόικας αφενός για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο (αθροιστικά, οι δύο οργανισμοί απασχολούν περί τα 1.400 άτομα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμβάσεις αορίστου χρόνου) και αφετέρου για ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκύπτει για την οικονομία από τις κρατήσεις που πραγματοποιούνται μέσω των ενσήμων.


Ως γνωστόν, το βάρος των ενσήμων βαρύνει τόσο τον εργαζόμενο (ο οποίος συνήθως δεν απολαμβάνει προνομίων αντίστοιχων με το ύψος των εισφορών που κατέβαλε) όσο και τον εργοδότη (που, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μετακυλύει το κόστος αυτό στην τελική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρουν -άρα, σε όλους εμάς, ως αγοραστές/καταναλωτές). Αυτή η «αλυσίδα», σύμφωνα με τις προτάσεις της τρόικας, επιβαρύνει δυσανάλογα την πραγματική οικονομία -και, στην περίπτωση των δύο οργανισμών, ΟΕΕ και ΟΕΚ, βάρυνε καθοριστικά για την τύχη τους.


01. Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, το όφελος για το κράτος εκτιμάται ότι θα προέλθει (πέραν των περικοπών σε προσωπικό) από την αναστολή των προγραμμάτων αναψυχής (δωρεάν εισιτήρια για μια σειρά θεάματα -συχνά αμφιλεγόμενης αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας), αλλά και των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (από το οποίο επωφελούνταν κάθε χρόνο άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι, που απολάμβαναν διακοπές μίας εβδομάδας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και έμμεσα εκατοντάδες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που κυριολεκτικά ζούσαν από αυτόν τον ιδιότυπο «εσωτερικό τουρισμό»).


02. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δέλεαρ αποτέλεσε η σημαντική περιουσία που έχει στα χέρια του ο οργανισμός -είτε σε αποθεματικό είτε σε απαιτήσεις από δικαιούχους. Έτσι, υπολογίζεται ότι σήμερα ο ΟΕΚ (ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο δανειοδοτώντας για την αγορά κατοικίας όσο και χρηματοδοτώντας την ανέγερση κατοικιών με δικούς του μηχανικούς και μελετητές) διαθέτει ρευστότητα περί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις του από δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με την αναστολή λειτουργίας του, το κράτος θα έχει στη διάθεσή του 1,4 «ζεστό» δισ., το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να κλείσει «μαύρες τρύπες» σε διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία -ειδικά με την τρόικα να απειλεί, σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν πόροι, με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ έως τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου.


Τώρα κόβουν και το δικαίωμα στις διακοπές χιλιάδων Ελλήνων!

Στα δελτία κοινωνικού τουρισμού βασίζονταν χιλιάδες τσακισμένοι από την ύφεση πολίτες, προκειμένου να αποδράσουν -έστω και για μία εβδομάδα- από τη σκληρή πραγματικότητα. Η «θυσία», όμως, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) στον βωμό της νέας δανειακής σύμβασης βάζει «ταφόπλακα» όχι μόνο στα όνειρα των Ελλήνων για παραθερισμό, αλλά και σε χιλιάδες μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία τρία, δύσκολα χρόνια της κρίσης, ο εσωτερικός τουρισμός ενισχυόταν σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Δεκάδες χιλιάδες δωμάτια από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη καταλαμβάνονταν από τους δικαιούχους. Το φετινό καλοκαίρι θα βρει ακόμη περισσότερους ανθρώπους εντός των τειχών των πόλεων -και ακόμη περισσότερες άδειες κλίνες στα ξενοδοχεία...

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη: θίγει άδικα όχι μόνον όσους χάνουν τη μοναδική τους ελπίδα για διακοπές, αλλά και εκείνους που απασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις», εξηγεί, μιλώντας στη «Μ», η 42χρονη ιδιωτική υπάλληλος Κατερίνα Σακκά. «Ακόμη και αυτοί, όπως εγώ, που έχουν τη δυνατότητα διακοπών αποκλειστικά μέσω του κοινωνικού τουρισμού, δαπανούν στον τόπο των διακοπών τους χρήματα σε ταβέρνες, καφετέριες και άλλες παρόμοιου τύπου υπηρεσίες. Το μόνο που θα καταφέρει το κράτος και η τρόικα θα είναι η αλματώδης αύξηση της ανεργίας...».

Ανάλογους φόβους εκφράζουν και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που περιμένουν -ειδικά μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου- αναρίθμητα λουκέτα. «Πρόκειται για ένα πλήγμα που δεν θα αφήσει σχεδόν κανέναν αλώβητο», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ νομού Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, συμπληρώνοντας: «Οι δείκτες πληρότητας δεν θα σημειώσουν πτώση μόνο στα ξενοδοχεία, τους ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα: στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μετέχουν πανελλαδικώς 100 κάμπινγκ, από τα οποία τα τέσσερα βρίσκονται στη Χαλκιδική».

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε άμεσα, με ανακοίνωσή της, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που κάνει λόγο για «απόλυτα λανθασμένη και άστοχη απόφαση», η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διάλογο: «Είναι προφανές ότι αυτοί που συνέλαβαν τη ιδέα να εξοικονομηθούν έσοδα από αυτήν την κατάργηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι δημιουργούν πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία, αλλά και -τουλάχιστον αντίστοιχη- μείωση των εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια, τόσο για τους δικαιούχους (από ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις) όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας, που κατά τεκμήριο συμμετέχουν σ’ αυτό. Άλλες ανταγωνίστριες χώρες έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα, επιδοτώντας τουρισμό τρίτης ηλικίας από την Ε.Ε. και αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα. Η ΠΟΞ ζητά να συνεχίσει να πραγματοποιείται στο ακέραιο το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για τον ξενοδοχειακό κλάδο αποτελεί κοινό μυστικό ότι το εν λόγω μέτρο θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τα ξενοδοχεία που είχαν λόγο ύπαρξης κυρίως χάρη στον (εγχώριο) κοινωνικό τουρισμό: «Η κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο, αλλά και για τον έλληνα εργαζόμενο. Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης φόρμουλας, που θα διατηρεί αυτήν την κατάκτηση για την ελληνική οικογένεια», υποστηρίζει, μιλώντας στη «Μ», ο Σπύρος Γαλιατσάτος, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Παράλληλα, οι φορείς του τουρισμού φοβούνται ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των προσφερόμενων τιμών από τις ξενοδοχειακές μονάδες, γεγονός που θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τα έσοδά τους.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες, έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, περίπου τριακόσιοι εργαζόμενοι των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΕΛΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου