Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Από «κακοτεχνία» δεν έσκασε η βόμβα στο Μετρό της Αθήνας


Ενεργοποιημένος και έτοιμος να πυρπολήσει το βαγόνι ήταν ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στις 5.40 το απόγευμα του Σαββάτου στο Μετρό του Αιγάλεω.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι έρευνες στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, από τις οποίες προκύπτει ότι το πακέτο - βόμβα δεν ανεφλέγη από σφάλμα στον μηχανισμό πυροδότησής του:


Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε χτες το απόγευμα μέσα σε βαγόνι του Μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω.

Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος και ο δείκτης του διακόπτη που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα για να γίνει η έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του. Για άγνωστο όμως λόγο, που ερευνάται από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, δεν έγινε η έκρηξη.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν να ξέρουν για ποια ώρα οι δράστες είχαν προγραμματίσει να γίνει η έκρηξη, αλλά εκτιμούν ότι στόχος ήταν ο σταθμός του Μετρό, όπου ήταν ακινητοποιημένος ο συρμός, μέχρι να έλθει η στιγμή να ξεκινήσει με προορισμό το Αεροδρόμιο.

Εκείνο που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά ο μηχανισμός βρέθηκε τυχαία από τον μηχανοδηγό του τρένου, κάτι το οποίο, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν το οπτικό υλικό από τις κάμερες του σταθμού, αλλά και άλλων σταθμών, με την ελπίδα ότι μπορεί να έχει καταγραφεί ο άνθρωπος που μετέφερε το πακέτο και το άφησε κάτω από το κάθισμα στο βαγόνι του τρένου.

Παράλληλα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ερευνάται ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, DNA και άλλα στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Σε ό,τι αφορά στην συνδεσμολογία του μηχανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ομοιότητες με άλλους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν να καταλήξουν με βεβαιότητα σε κάποια οργάνωση που έχει δραστηριοποιηθεί σε τέτοιες ενέργειες.

ethnos.gr





Βλέπουν «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» πίσω από τη βόμβα στο μετρό

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε ένα τέτοιου τύπου τρομοκρατικό χτύπημα δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα προκειμένου να αποκλειστεί το σημείο και να μην υπάρξουν θύματα, προκαλεί αναστάτωση στην Αντιτρομοκρατική… Είναι το κομβικό σημείο που επικεντρώνονται οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν την οργάνωση που απόγευμα Σαββάτου ήθελε να τινάζει στον αέρα το μετρό.

Μέχρι στιγμής η συνδεσμολογία και η κατασκευή της βόμβας παραπέμπει – ως ένα σημείο – στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (με τέτοιου είδους εμπρηστικούς μηχανισμούς, μόνο που για πυροδότηση είχαν φυτίλι χτύπησαν στη Θεσσαλονίκη το 2009), ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με μιμητές ή συμπαθούντες της συγκεκριμένης οργάνωσης.


Χωρίς -μέχρι στιγμής- αποτέλεσμα οι έρευνες από τις κάμερες

Την ίδια ώρα αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν όλα τα βίντεο που έχουν καταγράψει οι κάμερες του μετρό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ολόκληρο δίκτυο σε όλους στους σταθμούς και στο Αιγάλεω, όπου εκτιμάται ότι άφησε τη βόμβα (ο εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μια νάιλον σακούλα) ο άγνωστος ή οι άγνωστοι. Μέχρι στιγμής η πρώτη ματιά των βίντεο δεν έδειξε αξιοποιήσιμο υλικό… Όμως τα dvd είναι πάρα πολλά και χρειάζεται αναλυτική και προσεκτική προσέγγιση, γεγονός που απαιτεί χρόνο…

Όταν στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου ο μηχανοδηγός του συρμού που μόλις είχε εκτελέσει το δρομολόγιο Εθνική Άμυνα-Αιγάλεω και ετοιμαζόταν ν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο εντόπισε στο τελευταίο βαγόνι τη βόμβα και ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ, στο Αρχηγείο σήμανε συναγερμός. Πρώτη ενέργεια ήταν το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών να εξουδετερώσει τη βόμβα και να τη μεταφέρει στα εργαστήρια της Αστυνομίας.

Εκεί θα μπει στο μικροσκόπιο και θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν αποτυπώματα και dna. «Το γεγονός ότι ο μηχανισμός βρέθηκε άθικτος μας δίνει πολλές ελπίδες ότι ίσως βρούμε πολύτιμα στοιχεία…» λέει αξιωματικός και προσθέτει «αυτό θα χρειαστεί όμως αρκετό χρόνο». Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής περιμένουν να στείλουν προκήρυξη προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο… Να δουν, δηλαδή ποιοι είναι και τι σκοπεύουν να κάνουν στο μέλλον… Το μόνο δεδομένο είναι πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε πολιτικά γραφεία και τράπεζες, όμως θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν από οργανώσεις χαμηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων.  Π.Θ.


Φωτό αρχείου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου