Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αγόρασα ελλατωματικό προϊόν ~ Τι κάνω τώρα;


Ζητείστε τα λεφτά σας πίσω. Αν αγοράσατε ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής (πχ υπολογιστής, κινητό, ψυγείο κλπ) που αποδείχθηκε ελαττωματικό, πρώτα πάτε στο κατάστημα – προμηθευτή και ζητάτε επιστροφή χρημάτων.

Στελέχη της γενικής γραμματείας καταναλωτή, που δέχεται πλήθος παραπόνων και καταγγελιών, αναφέρουν ότι λίγες είναι οι εταιρείες που επιστρέφουν τα χρήματα. Ωστόσο, είναι δικαίωμά σας και μπορείτε να το ασκήσετε.

Αν δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να ζητήσετε...
 επισκευή δωρεάν, αντικατάσταση ή έκπτωση. Το προβλέπει ο νόμος περί προστασίας καταναλωτή (2251/94) σχετική κοινοτική οδηγία, αλλά και αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Ακόμη και αν το κατάστημα αναγράφει ότι επιστροφές γίνονται δεκτές για 15 ημέρες ή 1 μήνα, η νομοθεσία είναι σαφής: Επί 6 μήνες (ή για περισσότερο αν αναγράφεται στην εγγύηση) υπεύθυνο είναι το σημείο πώλησης. Το δικαίωμα διεκδίκησης παρατείνεται σε 2 έτη για αγαθά διαρκείας (πχ ηλεκτρικές συσκευές) και επί 5 έτη για ακίνητα, αλλά μέσω του Αστικού Κώδικα, δηλαδή με δικαστική διεκδίκηση…

Για όλο αυτό το διάστημα, υπεύθυνος είναι το σημείο πώλησης. Επικουρικά ισχύει η ασφάλεια του κατασκευαστή, στον οποίο το κατάστημα οφείλει να απευθυνθεί, όχι ο πελάτης.

Προσοχή: το προϊόν θεωρείται ελαττωματικό εκτός και αν ο πωλητής μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει ευθύνη του καταναλωτή. Πχ να αποδείξει ότι το κινητό έπεσε σε νερό και γι’ αυτό δεν επισκευάζεται ή αντικαθίσταται.

Ωστόσο, πολλά καταστήματα επιμένουν να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αν δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να κινηθείτε εξωδικαστικά σε κρατικούς και μη φορείς. Μετά, τον λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Για αρχή, αν ο πωλητής αρνηθεί να συνεργασθεί ο καταναλωτής μπορεί να καλέσει κάποιον φορέα για ενημέρωση, ώστε να... δοκιμάσει ξανά την διαπραγμάτευση με τον πωλητή, αυτή τη φορά ενημερωμένος. Αν και πάλι αποτύχει, μπορεί να κάνει καταγγελία και αν έχει δίκιο, τις πιο πολλές φορές το βρίσκει.

Ποια είναι ελαττωματικά προϊόντα; Πιο πολλά από όσα πιστεύουμε. Ο νόμος περιγράφει προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής. Από μία τηλεόραση ή ένα κινητό που έχει προβλήματα ή ένα πλυντήριο χωρίς οδηγίες στα ελληνικά ή τα αλουμίνια των παραθύρων που δεν κλείνουν καλά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, οι ενώσεις καταναλωτών και οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕ, ο καταναλωτής έχει πιο πολλά δικαιώματα απ΄ όσα νομίζει. Και πρέπει να τα ασκεί, αρκεί να τα γνωρίζει…

- Η πιο καλή λύση είναι η πρόληψη. Για να το αποφύγετε: να ξέρετε από πριν τι αγοράζετε. Να επιλέξετε, να ρωτήσετε και να τσεκάρετε: μετά από έρευνα αγοράς, ζητάτε πληροφορίες βάση γραπτών φυλλαδίων για το προϊόν (αν υπάρχουν), την εγγύηση και την διάρκειά της, την παράδοση και την εγκατάστασή του (αν χρειάζεται).

- Προϋπόθεση: να έχετε αποδείξεις. Δηλαδή αν αγοράσατε προϊόν το τιμολόγιο ή την απόδειξη. Αν το προϊόν δεν είναι ετοιμοπαράδοτο θέλει προσοχή το Δελτίο Παραγγελίας που θα περιγράφει το προϊόν, το ποσό, το χρόνο πληρωμής και παράδοσης. Απαιτείτε πάντα αντίγραφο του Δελτίου Παραγγελίας με την πρωτότυπη υπογραφή του πωλητή.

- Το προϊόν πρέπει να έχει τις ιδιότητες που συμφωνήθηκαν κατά την αγορά (ίδια περιγραφή, χαρακτηριστικά, σκοπό κλπ). Αν παραδοθεί δεν πρέπει να υπάρχει πλημμελής εγκατάσταση.

- Ο καταναλωτής δικαιούται από τον πωλητή να ζητήσει την επισκευή ή την αντικατάσταση χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή την μείωση του τιμήματος ή την ακύρωση του συμβολαίου εάν η επισκευή ή η αντικατάσταση του πράγματος είναι αδύνατη ή δυσανάλογη σε σχέση με την αξία του. Τα παραπάνω δεν ισχύουν στην περίπτωση που το ελάττωμα είναι μικρό σύμφωνα με την γενική γραμματεία Καταναλωτή Ωστόσο, το δικαίωμα αντικατάστασης έχει πλέον ενισχυθεί και με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
- Όλα τα παραπάνω ισχύουν όχι μόνο για προϊόν που εν λειτουργεί σωστά αλλά και αν δεν υπάρχουν γραπτώς στην Ελληνική γλώσσα ή με σύμβολα διεθνώς αναγνωρισμένα όλες τις πληροφορίες για την ασφαλή χρήση και συντήρηση του προϊόντος.

- Η παροχή γραπτής εγγύησης είναι υποχρεωτική, στα ελληνικά, το ίδιο και οι οδηγίες χρήσης. Ο προμηθευτής πρέπει να εξασφαλίζει την προμήθεια ανταλλακτικών και την παροχή τεχνικών υπηρεσιών για όλη την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος.

- Όταν φτάσει το προϊόν στο σπίτι μην το παραλάβετε αν δεν το τσεκάρετε. Αν δεν είναι αυτό που αγοράσατε ή έχει ελαττώματα αρνείσθε παραλαβή και ζητάτε αντικατάσταση.

Για πληροφορίες-καταγγελίες απευθυνθείτε στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλέφωνο 1520), στον Συνήγορο του Καταναλωτή (τηλ. 210 6460862, 210 6460814) και σε 44 ενώσεις καταναλωτών ανά την Ελλάδα.

Της Δήμητρας Καδδά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου