Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Η εικόνα που θα παρουσιάζει η νέα παραλία




Αναλυτικά στοιχεία γύρω από την εικόνα που θα παρουσιάζει η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο μετά από 22 μήνες, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασής της παρουσιάζει σήμερα το www.agelioforos.gr μετά από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το θέμα από τους αναγνώστες του.




Ο Κήπος του Αλεξάνδρου
 
Περιλαμβάνεται μεταξύ του Λευκού Πύργου και του πλακόστρωτου στο ύψος της οδού Έντισσον. Προτείνεται η ενοποίηση των τριών πάρκων που τον αποτελούν, με ανοικτές επιφάνειες πρασίνου και απομάκρυνση των φυτικών περιφράξεων.Τονίζεται η αξονική χάραξη που καταλήγει στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με συστοιχία πιδάκων, συμμετρικές δενδροστοιχίες και μαρμάρινα καθιστικά. Διατηρείται η υφιστάμενη προεξοχή του πλακόστρωτου προς τη θάλασσα, και επενδύεται με ξύλινο δάπεδο, ως εξέδρα ή κατάστρωμα, με περιμετρικά καθιστικά και πίδακες νερού. Ανάμεσα στα σιντριβάνια θα υπάρχουν καλαίσθητα παγκάκια, ενώ θα τοποθετηθεί διάδρομος για τυφλούς και ράμπα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.




Ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου











Πρόκειται για ένα κεκλιμένο κήπο που δημιουργείται στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και της νοητής προέκτασης της οδού Έντισσον. Ουσιαστικά, θα κατασκευαστεί ένας τεχνητός λόφος. Η υψομετρική διαφορά που δημιουργείται σε σχέση με το πλακόστρωτο οριοθετείται με συρματοκιβώτια (σαρζανέτια) ειδικών προδιαγραφών και προσδίδει στο πάρκο ιδιαίτερη θέα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο του ξενοδοχείου. Προβλέπονται επίσης χώρος στάθμευσης και δενδροστοιχίες.



Ο Κήπος της Άμμου












Ο Κήπος βρίσκεται μεταξύ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και του Κήπου του Ίσκιου και θα περιλαμβάνει αμμουδιά, στην οποία θα μπορούν να παιζουν τα παιδιά. Περιλαμβάνει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο συντηρείται και βελτιώνεται λειτουργικά και αισθητικά, όπως και δύο γήπεδα τέννις, με αποδυτήρια και χώρους υγιεινής.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή αναψυκτηρίου και παιδότοπου και η δημιουργία χώρου στάθμευσης. Κατά μήκος του Κήπου, επί της Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου κατασκευάζεται παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.



Ο Κήπος του Ίσκιου












Πρόκειται για τον Κήπο που εκτείνεται μεταξύ του Κήπου της Άμμου και του Δημοτικού Αναψυκτηρίου και περιλαμβάνει μια διαμήκη πορεία - πεζόδρομο, εκατέρωθεν της οποίας διαμορφώνονται σημεία στάσης με κτιστά καθιστικά.

Κατά μήκος του Κήπου, επί της Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου κατασκευάζεται παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.


Ο Κήπος των Εποχών











Ο Κήπος διαμορφώνεται με φυσική βλάστηση του ελληνικού τοπίου, με ελεύθερες χαράξεις και τεχνητό ανάγλυφο έδαφος.

Περιλαμβάνει αναψυκτήριο, υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και καθιστικά κατά μήκος μιας διαμπερούς ξύλινης διαδρομής.


Ο κήπος του Οδυσσέα Φωκά











Καταλαμβάνει την έκταση του σημερινού ομώνυμου πάρκου. Αποτελεί έναν εκτεταμένο παιδότοπο, ο οποίος ανακατασκευάζεται και εξοπλίζεται με καινούργιες κατασκευές και παιχνίδια, νέα δάπεδα και φύτευση.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια και τον έλεγχο πρόσβασης στο χώρο, ενώ προβλέπονται επίσης και παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Ο Κήπος της Μεσογείου













Ο Κήπος εκτείνεται μεταξύ των νοητών προεκτάσεων των οδών Καλλιδοπούλου και  28ηςΟκτωβρίου.

Προτείνεται η φύτευση με μεσογειακή χλωρίδα (εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά), επίστρωση με δάπεδα με μαλακό σταθεροποιημένο χώμα, κατασκευή καθιστικών και ημιϋπαίθριου αναψυκτηρίου. Επίσης περιλαμβάνεται ειδικός χώρος για τα κατοικίδια σκυλιά.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη μορφολογία των προσβάσεων στο πάρκο και τη γεφύρωση των υψομετρικών διαφορών. Ο κήπος θα περιλαμβάνει ελαιώνα που θα είναι κτισμένος σε ξερολιθιές, θυμίζοντας αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.


Ο Κήπος των Γλυπτών













Βρίσκεται απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο και δημιουργείται στη θέση που σήμερα υπάρχει υπαίθριο πάρκιγκ. Πρόκειται για ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι μια μεγάλη επιφάνεια νερού, με ειδικό νυχτερινό φωτισμό, γύρω από την οποία διατάσσονται καθιστικά, επιμήκη παρτέρια, χαμηλές βάσεις γλυπτών και ένα αναψυκτήριο.

Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των υφισταμένων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων (είσοδος-έξοδος σκαφών).


Ποδηλατόδρομος, γλυπτοθήκη, παιδότοποι, αλέα...

Το έργο αφορά αυτοτελές και λειτουργικά αυτόνομο τμήμα του συνολικού έργου ανάπλασης της Νέας Παραλίας και εκτείνεται από το Βασιλικό Θέατρο έως τον όρμο Σαλαμίνας, και από το κρηπίδωμα έως τη Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, και καταλαμβάνει επιφάνεια 80.000 μ2 περίπου και ειδικότερα τους κήπους 01-08, οι οποίοι εκτείνονται κατά μήκος του κρηπιδώματος από το Βασιλικό Θέατρο έως τις εγκαταστάσεις των Ναυτικών Ομίλων, όπου και συναντούν τους ήδη κατασκευασμένους κήπους (09-13) της μελέτης, οι οποίοι έχουν υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το μέτρο 7.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Ως προς το περιεχόμενο της μελέτης, αυτή περιλαμβάνει τη διαμόρφωση επιφανειών πεζοδρόμων 49.700 μ2, με διάφορους τρόπους (χυτά δάπεδα, κυβόλιθοι μαρμάρου, ξύλινα δάπεδα, δάπεδα σκυροδέματος), πρασίνου 30.000 μ2 και νερού 190 μ2, ελαφρές κατασκευές μικρής κλίμακας (εργοτάξια πρασίνου και καθαριότητας, αναψυκτήρια, γήπεδα αθλοπαιδιών, υπαίθριο αμφιθέατρο εκδηλώσεων), κατασκευές για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου (υπαίθρια γλυπτοθήκη, υδάτινες επιφάνειες, παιδότοποι) και τη δημιουργία αλέας (δενδροστοιχίας) σε μήκος 1.103 μ. του παραλιακού πεζοδρόμου, με 332 νέα δένδρα και συνολική φύτευση άνω των 870 νέων δένδρων, όπως και την κατασκευή ποδηλατόδρομου.

Επίσης το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού και των δικτύων υποδομής (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης). Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση του πρασίνου, για τη μορφολογική ενοποίηση των δομικών στοιχείων, με βάση τις συνθετικές αρχές της βραβευθείσας στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό μελέτης, με τη χρήση φυσικών υλικών, αυστηρής και λιτής γεωμετρίας και καθαρών σχημάτων όπως και για τη λειτουργική βελτίωση και ασφαλή χρήση των χώρων περιπάτου και αναψυχής, με προστασία από τις καιρικές συνθήκες και αυξημένο νυχτερινό φωτισμό.

Οι κατασκευές περιλαμβάνουν υπαίθριες διαμορφώσεις (δάπεδα, πέργολες, περιφράξεις, δεξαμενές νερού, καθιστικά, γήπεδα, φυτεύσεις) και λίγα διάσπαρτα μικρά κτίσματα, που φέρουν βοηθητικές λειτουργίες (περίπτερα πολιτισμού - αναψυχής, οικίσκοι εγκαταστάσεων - εξοπλισμού). Στον υπαίθριο χώρο κατασκευάζονται τα απαραίτητα δίκτυα (ύδρευσης, άρδευσης, σιντριβανιών, αποχέτευσης, φωτισμού και ηλεκτροδότησης, επικοινωνιών και αυτοματισμού).

Στις ελαφρές κτιριακές κατασκευές περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης - αερισμού - εξαερισμού, ισχυρών ρευμάτων, ασθενών ρευμάτων, ενεργητικής πυροπροστασίας και αντικεραυνικής προστασίας).


Κονδύλια 8 εκ. ευρώ - Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Η Μελέτη Εφαρμογής, αφού θεωρήθηκε από το Συμβούλιο Δημοτικών και Κοινοτικών Έργων & Θεώρησης Μελετών του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης . Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του άξονα Προτεραιότητας «7 - Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην ΠΚΜ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΤΑ, για χρηματοδότηση του έργου «Ανάπλαση Νέας Παραλίας - Τμήμα από το Βασιλικό Θέατρο έως τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων».

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013. Η χρηματοδότηση του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 έχει εγκριθεί από την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση ένταξης, και με τα ακόλουθα στοιχεία:

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2011 έχει συμπεριληφθεί το έργο με ΚΑ 30.02/7326.21, τίτλο: «Ανάπλαση Νέας Παραλίας (Από Βασιλικό Θέατρο έως Ομίλους) ΕΣΠΑ ΤΠ» και ποσό 8.000.000€.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου