Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη ~ Τα πάθη της Αριστοτέλους


Αυτοκίνητα, κυρίως δημόσιων υπηρεσιών, που σταθμεύουν σε οποιοδήποτε σημείο θέλουν, δίκυκλα που κυκλοφορούν ασταμάτητα και ανενόχλητα κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στους πεζούς, μηχανές της Αστυνομίας που δυσκολεύουν τη διέλευση των περαστικών...

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, που είναι πεζόδρομος μόνο στα λόγια. Η αυθαιρεσία αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο σε όλο το μήκος του μεγαλύτερου και ομορφότερου πεζόδρομου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ταυτόχρονα...
 ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της. Το σημείο αυτό, αντί να προστατεύεται και να αποτελεί όαση για τους πεζούς, είναι δυστυχώς παγίδα.
Οι διερχόμενοι προσπαθούν να... ισορροπήσουν μεταξύ των δικύκλων που διασχίζουν ανενόχλητα τον πεζόδρομο, αλλά και των αυτοκινήτων που ανεβαίνουν χωρίς... ενδοιασμό στην Αριστοτέλους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί, με περισσό θράσος, κορνάρουν στους πεζούς για να πάνε στην άκρη!
Αυτοί που θα έπρεπε να διαφυλάττουν τον πεζόδρομο όχι μόνο κάνουν τα... στραβά μάτια, αλλά αυθαιρετούν πρώτοι απ' όλους! Περιπολικά του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, συμβατικά οχήματα της Ασφάλειας, δίκυκλα της Αστυνομίας, αλλά και αυτοκίνητα των υπηρεσιών υγείας που στεγάζονται παραδίπλα από το αστυνομικό τμήμα πρωτοστατούν στην αυθαιρεσία.

Και μέσα σε αυτό το μπάχαλο, ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης προαναγγέλλει αφαίρεση των πινακίδων των περιπολικών που σταθμεύουν στον πεζόδρομο και η αρμόδια αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλά για επανειλημμένες συστάσεις στους υπεύθυνους του αστυνομικού τμήματος.


Πρωτοστατούν

«Η υπηρεσία που θα έπρεπε να μας φυλάει και να τηρεί το νόμο, δηλαδή η Αστυνομία, είναι η πρώτη που τον καταπατά», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, Γρηγόρης Μαυράκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν επιτρέπεται οι αστυνομικοί με τις μηχανές τους να μπλοκάρουν τον πεζόδρομο και την ίδια ώρα να περνούν δίπλα τους ανενόχλητα τα μηχανάκια, κάτι το οποίο ισχύει καθώς επικρατεί γενικώς ατιμωρησία. «Τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης πρέπει επιτέλους να επικρατήσει τάξη», υπογραμμίζει ο κ. Μαυράκης, ενώ διερωτάται πώς θα σεβαστεί ο οδηγός τον πεζόδρομο, όταν βλέπει καθημερινά να παρανομούν πρώτοι απ' όλους οι αρμόδιοι των υπηρεσιών.


Αφαίρεση πινακίδων

«Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους υπάρχουν καταστήματα στα οποία πρέπει να γίνονται φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων, οπότε κάποιες ώρες της ημέρας επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα. Στον πεζόδρομο αναγκαστικά εισέρχονται αυτοκίνητα εταιριών σεκιούριτι και χρηματαποστολές, καθώς στο σημείο υπάρχουν αρκετές τράπεζες», αναφέρει ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τυριακίδης.
Αναφερόμενος όμως στα περιπολικά και στα δίκυκλα του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου, λέει ότι έχει δοθεί εντολή, τόσο από τη Διεύθυνση Τροχαίας, όσο και από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, να μη σταθμεύουν στον πεζόδρομο. «Αν εξακολουθήσουν να σταθμεύουν εκεί, θα αρχίσουμε να αφαιρούμε πινακίδες», προειδοποιεί ο κ. Τυριακίδης.

Οσον αφορά τα δίκυκλα των πολιτών που διέρχονται από τον πεζόδρομο ή σταθμεύουν σε αυτόν, λέει ότι γίνονται συστάσεις στους οδηγούς και σπανίως επιβάλλονται πρόστιμα, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

«Επανειλημμένως έχουμε κάνει συστάσεις στο αστυνομικό τμήμα και μάλιστα κάποιες φορές γίναμε αποδέκτες καταγγελιών πολιτών», αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. Η ίδια σημειώνει ότι ο αριθμός των μηχανών έχει αυξηθεί, και λόγω της οικονομικής κρίσης, και γι' αυτό απαιτείται η αύξηση των χώρων στάθμευσης των δικύκλων, κάτι το οποίο αποτελεί θέμα που προωθεί η δημοτική αρχή.
 
της Ντόνιας Κανιτσάκη / agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου