Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πως άλλαξε τα φώτα στη ΔΕΗ η... ΓΕΝΟΠ +Βίντεο


Χορό εκατομμυρίων είχαν στήσει συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ σε βάρος της ΔΕΗ. Μέσω υπερτιμολογήσεων εισέπραξαν 2.080.209 ευρώ.

Το ποσό αφορά: Αποστολές που πληρώθηκαν χωρίς να γίνουν. Πολυτελή φιλοξενία ξένων αντιπροσωπειών. Αναθέσεις μελετών σε συγγενικά πρόσωπα. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ εστάλη στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αλλαξαν τα... φώτα στη ΔΕΗ οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, έχοντας εισπράξει...
 μέσα από υπερτιμολογήσεις και τριγωνικές τιμολογήσεις 2.080.209 ευρώ για πολυτελή ταξίδια στην Ευρώπη, για συνδικαλιστικές αποστολές που δεν έγιναν αλλά πληρώθηκαν, για φιλοξενία-λουξ στη χώρα μας ξένων συναδέλφων τους, αλλά και για αναθέσεις μελετών σε συγγενικά τους πρόσωπα, χωρίς αυτές να έχουν παραδοθεί ποτέ.


Για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010 η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) της ΔΕΗ χρέωσαν στην επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, καθώς οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

«Σοκ» προκαλεί το πόρισμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ στα τιμολόγια που πλήρωσε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ και εξέδωσαν τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες συναλλάχθηκαν με τους συνδικαλιστικούς φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Το «Εθνος» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά τα ευρήματα του ΣΔΟΕ. Αυτά περιλαμβάνονται στο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή που απέστειλε στις 23 Μαρτίου στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και το οποίο κοινοποίησε στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (υπόψη του αντεισαγγελέα Αριστείδη Κορέα).

Οι έλεγχοι του γενικού επιθεωρητή είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσαν τις παροχές της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ ΔΕΗ. Τότε ζητήθηκε από το ΣΔΟΕ περαιτέρω έλεγχος στις επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών μεγάλου ύψους προς την Ομοσπονδία και τον Οργανισμό.

«Στο εν λόγω πόρισμα καταγράφεται μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων και των τριγωνικών τιμολογήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιγράφοντας το πόρισμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ.

Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις είναι εκείνη της διοργάνωσης ημερίδας στις 15 και 16 Ιουλίου 2010 με θέμα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το κόστος της ήταν 94.800 ευρώ. Μέρος των δαπανών αποτέλεσε και η παρουσίαση νομοτεχνικής μελέτης. Εγιναν τρεις αναθέσεις για την εκπόνησή της.

Οι δύο δόθηκαν στις κόρες του πρώην συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου. Στην εταιρεία ενέργειας και επικοινωνιών ENCOM που ανήκει στην Χριστιάνα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 31.400 ευρώ, χωρίς να παραδοθεί μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη ανατέθηκε στη δικηγόρο Ιωάννα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 8.000 ευρώ. Βρέθηκε να έχει παραδώσει το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Και η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρεία δικηγόρων, η οποία παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.

Με τριγωνικές τιμολογήσεις «φούσκωσαν» τις δαπάνες π.χ. για την 15θήμερη φιλοξενία 37 Μαροκινών συνδικαλιστών. Οι πραγματικές δαπάνες ήταν 29.755,60 ευρώ, αλλά το τελικό τιμολόγιο του ΟΚΔΕ προς τη ΔΕΗ ανέβηκε στα 101.121 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και για τη φιλοξενία 36 συνδικαλιστών από την Τυνησία.

Στις 19.206,44 ευρώ ήταν οι δαπάνες, η ΔΕΗ, όμως, πλήρωσε τιμολόγιο 85.320 ευρώ. Σε δύο τουριστικές επιχειρήσεις στην Κρήτη, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν συζυγική σχέση, έκοβε ο ένας στον άλλο τιμολόγια με δαπάνες που ανέβαιναν. Αυτά δίνονταν στον ΟΚΔΕ και στη ΓΕΝΟΠ.

Τριάντα άτομα θα ταξίδευαν στη Γενεύη για παρέμβαση στο Γραφείο Διεθνούς Εργασίας. Το ταξίδι δεν έγινε, αλλά η ΔΕΗ το πλήρωσε με 30.500 ευρώ.



ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Και οι υπερτιμολογήσεις ήταν στο «παιχνίδι». Επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων τον Αύγουστο του 2009 στην Ιταλία κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ. Εκδόθηκαν από άλλη τουριστική επιχείρηση δύο τιμολόγια από 54.500 ευρώ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει στους συνδικαλιστές 109.000 ευρώ. Ομως αρνήθηκε γιατί στη σύμβαση αναφερόταν «εκδρομή». Οι συνδικαλιστές άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι για το ταξίδι «εκπαιδευτικούς λόγους». Ετσι, το τιμολόγιο των 109.000 ευρώ πληρώθηκε.


ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φούσκωναν» τις δαπάνες με τριγωνικές τιμολογήσεις

Οι τριγωνικές τιμολογήσεις ήταν η μία μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με το πόρισμα, για να ανέβουν οι δαπάνες. Πρόκειται για 17 περιπτώσεις. Στη συντριπτική πλειονότητά τους μετείχαν οι τουριστικές επιχειρήσεις «Α.Μ. Αγγουράκης» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και η «Αικ. Μαλιάρου & ΣΙΑ Ε.Ε.».

Το πόρισμα αναφέρει ότι η κ. Μαλιάρου είναι σύζυγος του κ. Αγγουράκη. Το πόρισμα περιγράφει περιπτώσεις: «Οι πραγματικές δαπάνες (γεύματα, διαμονή, μεταφορές) για τη φιλοξενία 37 Μαροκινών από 16 έως 30 Ιουνίου του 2008 με βάση τα παραστατικά στοιχεία ήταν 29.755,60 ευρώ. Επ' αυτών εκδίδεται τιμολόγιο από την τουριστική επιχείρηση 'Α. Αγγουράκης' με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης ύψους 73.440 ευρώ. Με λήπτρια του εν λόγω τιμολογίου την τουριστική επιχείρηση 'Αικ. Μαλιάρου', ιδιοκτησίας της συζύγου του κ. Αγγουράκη, εκδίδεται απο αυτή τελικό τιμολόγιο προς τον ΟΚΔΕ/ΔΕΗ ύψους 101.121 ευρώ, το οποίο πληρώνεται από τη ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή, «ομοίως, με την ίδια μέθοδο, για δαπάνες 19.206,44 ευρώ για τη φιλοξενία 36 Τυνησίων πληρώθηκε από τη ΔΕΗ τιμολόγιο 85.320 ευρώ. Για δαπάνες 37.307,84 ευρώ για τη φιλοξενία 37 Καναδών, πληρώθηκε από τη ΔΕΗ τιμολόγιο 115.440 ευρώ».

Το ίδιο συνέβη και για ταξίδι 32 ατόμων του ΟΚΔΕ στην Ουγγαρία και την Αυστρία από τις 2 έως τις 9 Ιουλίου του 2010. Οι δαπάνες ήταν 14.270 ευρώ, το πρώτο τιμολόγιο που εκδόθηκε ήταν αξίας 45.505 ευρώ και το δεύτερο από 63.360 ευρώ, το οποίο και πλήρωσε η ΔΕΗ. Παρόμοια περίπτωση κι εκείνη με ταξίδι 30 ατόμων στην Ισπανία.

Οι πραγματικές δαπάνες ανέρχονταν σε 30.722,28 ευρώ. Το πρώτο τιμολόγιο που εκδόθηκε από την «Α.Μ. Αγγουράκης» ανέγραφε το ποσό των 59.943,45 ευρώ και το τελευταίο της «Αικ. Μαλιάρου» ήταν αξίας 73.800 ευρώ. Τόσο πλήρωσε η ΔΕΗ τους συνδικαλιστές για τον «γύρο της Ισπανίας» στις 15 με 22 Νοεμβρίου του 2010.


Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Εικονικές χρεώσεις από τις κόρες μεγαλοσυνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ

Περίεργες τιμολογήσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι δύο κόρες του πρώην οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ρίζου Ρίζου, εντόπισε το ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 και 16 Ιουλίου του 2010 η ΓΕΝΟΠ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ανάλυση της οδηγίας 72/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Εκδόθηκε από την τουριστική επιχείρηση «Αικ. Μαλιάρου και ΣΙΑ Ε.Ε.» τιμολόγιο 94.800 ευρώ.

Ανάμεσα στις δαπάνες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα χαρακτηριστικά βρέθηκαν «και τρία τιμολόγια για την ίδια εργασία, ήτοι τη σύνταξη μελέτης για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ και στους εργαζομένους από την εφαρμογή της οδηγίας 72/2009 του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: α) Τιμολόγιο αξίας 31.400 ευρώ της εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας ενέργειας και τηλεπικοινωνιών ENCOM, ιδιοκτησίας Χριστιάνας Ρίζου.

Από την εταιρεία δεν υπήρξε παραδοτέο και συνεπώς η τιμολόγηση χαρακτηρίζεται εικονική. β) Τιμολόγιο αξίας 8.000 ευρώ της δικηγόρου Ιωάννας Ρίζου.

Το παραδοθέν συνίσταται από το κείμενο της Οδηγίας, το προεδρικό διάταγμα εφαρμογής αυτής και από 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. γ) Τιμολόγιο αξίας 10.400 ευρώ εταιρείας δικηγόρων (ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΕΛ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΥ - Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ). Το παραδοθέν συνίσταται από 25 σελίδες, με διάφορες προτάσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

Στις σελίδες 21 και 22 του πορίσματος του ΣΔΟΕ περιγράφονται οι έλεγχοι στα τιμολόγια των τριών προαναφερθεισών εταιρειών.

Στην περίπτωση του ελέγχου της ENCOM αναφέρεται ότι καταλογίσθηκαν παραβάσεις: «α) ENCOM για έκδοση εικονικού τιμολογίου β) ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΛΙΑΡΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. για λήψη εικονικού τιμολογίου και έκδοση μερικώς εικονικού τιμολογίου προς τη ΔΕΗ Α.Ε. και γ) ΔΕΗ Α.Ε. για λήψη μερικώς εικονικού τιμολογίου».


ΔΩΔΕΚΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΩΝ

Εξοφλήθηκαν τιμολόγια για ταξίδια που δεν έγιναν ποτέ...

Οι 12 περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, πληρώθηκαν από τη ΔΕΗ... αδρά μέσα από την πρακτική των υπερτιμολογήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τιμολόγια εκδόθηκαν από την τουριστική επιχείρηση «Διακοπές ΕΠΕ».

Το έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιγράφει: «Στον πίνακα των σελίδων 12 και 13 του πορίσματος φαίνεται επίσης μεγάλη υπερτιμολόγηση υπηρεσιών: Για πραγματικές δαπάνες 26.490,31 ευρώ για τη φιλοξενία 30 Σέρβων (29/9-6/10/08), εκδόθηκε από την τουριστική επιχείρηση «Διακοπές» προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τιμολόγιο ύψους 57.000 ευρώ, το οποίο πληρώθηκε από τη ΔΕΗ.

Για δαπάνες 16.967,52 ευρώ (σ.σ.: αφορούσαν στη φιλοξενία 32 Ρουμάνων το διάστημα 16-23/6/09) πληρώθηκε από τη ΔΕΗ τιμολόγιο 39.360 ευρώ κ.ο.κ.».

Αλλη περίπτωση για ταξίδι που πληρώθηκε, χωρίς όμως να γίνει, αναφέρεται επίσης στο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης: «Εκδόθηκε από την επιχείρηση «Διακοπές» προς τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το τιμολόγιο 148/22-10-10 αξίας 30.500 ευρώ για τη μετάβαση 30 ατόμων στη Γενεύη για παρέμβαση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Η μετάβαση δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το τιμολόγιο εξοφλήθηκε από τη ΔΕΗ. Ομοίως, εκδόθηκε από την επιχείρηση «Διακοπές» προς τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το τιμολόγιο 146/16-12-10 αξίας 21.600 ευρώ για τη μετάβαση 20 ατόμων στη Βουδαπέστη για συνδικαλιστικούς λόγους. Η μετάβαση δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το τιμολόγιο εξοφλήθηκε, ομοίως, από τη ΔΕΗ».


ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Εκπαιδευτική... εκδρομή στην Ιταλία

Η ΔΕΗ αρνήθηκε να πληρώσει ένα ταξίδι 23 ατόμων της ΓΕΝΟΠ στην Ιταλία. Πώς τελικά εξόφλησε το τιμολόγιο; Το έγγραφο αναφέρει: «...στο τιμολόγιο 124/13-8-09 που εξέδωσε η τουριστική επιχείρηση «Διακοπές» προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αρχικά αναγραφόταν «γκρουπ 23 ατόμων σε 8ημερη εκδρομή Ιταλίας για τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ» και στη συνέχεια μετατράπηκε σε «γκρουπ 23 ατόμων σε 8ημερο ταξίδι Ιταλίας για εκπαιδευτικούς λόγους για τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ετσι η εκταμίευση του ποσού 109.000 ευρώ, με πραγματικές, βέβαια, δαπάνες 50.098 ευρώ, έγινε».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ / ethnos.gr




Φωτόπουλος: Θα αυτοκτονήσω αν μου βρουν ένα ευρώ

«Αν βρεθεί σε μένα έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή οποιαδήποτε αγορά, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω, σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ζητώντας να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των συνδικαλιστών την τελευταία 20ετία «εδώ και τώρα».

«Όση λάσπη κι αν πετάξουν ό,τι και να κάνουν, το στόμα δεν πρόκειται να μας το κλείσουν» διεμήνυσε ο κ. Φωτόπουλος, που προσέθεσε: «όση λάσπη κι αν πετάξουν ό,τι και να κάνουν, το στόμα δεν πρόκειται να μας το κλείσουν. Οι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπενδυτές που θέλουν να διαλύσουν τη ΔΕΗ θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου