Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τέλος & το Greekddl ~ Λουκέτο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος



Σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας http://www.greekddl.com/. Βέβαια το ότι κάποιος "κατεβάζει" κάτι, είναι αμφίβολο εάν είχε σκοπό να το αγοράσει, οπότε το ποσό που υπολογίζουν είναι πλασματικό.

Mόνο για τον μήνα Ιανουάριο οι χρήστες της σελίδας πλήρωσαν 220.000 ευρώ σε «δωρεές», ενώ οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν πως οι τρεις διαχειριστές της ιστοσελίδας εισέπραξαν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ στο διάστημα λειτουργίας του site. Χθες στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν...
 μια 40χρονη, η οποία ανήκει στην ομάδα διαχείρισης της ιστοσελίδας. Στο παρελθόν η 40χρονη είχε απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές καθώς εις βάρος της είχαν γίνει καταγγελίες.
Οι διαχειριστές μιας πασίγνωστης ιστοσελίδας στην Ελλάδα από την οποία περίπου 510.000 Έλληνες ήταν εγγεγραμμένοι για να κατεβάζουν ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιβλία, βρίσκονται στα χνάρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Έχει μάλιστα σχηματιστείκ δικογραφία εις βάρος τριών ατόμων, διαχειριστών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας www.greekdll.com για παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου. Πρόκειται για δύο άντρες και μία γυναίκα, η οποία μάλιστα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και είναι γνωστή στις αστυνομικές αρχές και από άλλες υποθέσεις απάτης.

Ο ένας άντρας είναι γνωστός εκδότης και φέρεται σαν ο κύριος διαχειριστής της ιστοσελίδας, ενώ ο άλλος είναι ένας ελληνοσουηδός που διαμένει στη Σουηδία και για αυτό έχει δοθεί σήμα ήδη στην Interpol.

Οι διαχειριστές της ανοιχτής ιστοσελίδας παρείχαν την δυνατότητα στους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες - μέλη, οι οποίοι εγγράφονταν με μια πολύ εύκολη διαδικασία σε μια κλειστή κοινότητα ( forum ), να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία που περιείχαν κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, προγράμματα Η/Υ, βιβλία κ.λ.π, χωρίς την άδεια των πνευματικών δημιουργών και των δικαιούχων εταιριών που έχουν τα αντίστοιχα συγγενικά δικαιώματα.

Επιπλέον, ζητούσαν οικονομική εισφορά από τα μέλη της ιστοσελίδας, μέσω του συστήματος διαδικτυακών πληρωμών Paypal , για να αποκτήσουν προνόμια σε μορφή δωρεάς. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα η είσοδος γινόταν με μηνιαία συνδρομή.

Kάθε χρήστης - μέλος της ιστοσελίδας γινόταν αποδέκτης διαφημιστικών μηνυμάτων που λειτουργούσαν και ως υπερσύνδεσμοι ( hyperlinks ) για μετάβαση σε ιστοσελίδες στοιχημάτων. Οι διαφημίσεις αυτές προκαλούσαν και παρακινούσαν τους χρήστες να στοιχηματίσουν έναντι χρηματικών ποσών σε διάφορες εταιρίες διαδικτυακών στοιχημάτων, οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απέφερε στους διαχειριστές της ιστοσελίδας πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, όχι μόνο από τα εισπραττόμενα διαφημιστικά έσοδα, αλλά και με τη μορφή προμηθειών από τις εταιρίες στοιχημάτων.

Ειδικότερα, για κάθε χρήστη, ο οποίος θα στοιχημάτιζε σε αυτές τις εταιρίες στοιχημάτων και θα είχε οδηγηθεί σε αυτές, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, οι διαχειριστές της εισέπρατταν προμήθεια επί του ποσού που στοιχημάτιζε, μέχρι και 40%. Επίσης, προμήθεια εισέπρατταν οι διαχειριστές, όταν κάποιος χρήστης μετέβαινε σε διαδικτυακά καζίνο, μέσω των διαφημιστικών μηνυμάτων που υπήρχαν στην ιστοσελίδα.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκαναν έρευνες τη Μ. Δευτέρα στα σπίτια και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και βρήκαν τα εξής:

- Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

- Τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή

- Τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία που υπέστησαν οι εταιρείες παραγωγής πνευματικών έργων, ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι φόροι και το Φ.Π.Α. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου