Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο ΓΑΠ, το ΠΑΣΟΚ και τα κερατιάτικα της Κόστα Ρίκα


Όσο ψάχνουν βρίσκουν... και άλλα χρέη στο ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο επεισόδιο ακούμε ότι αφορά έξοδα παράστασης στις συνεδριάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ως γνωστόν, ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου ήταν και παραμένει -για λίγο ακόμη- πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Επί της προεδρίας του, το... καράβι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε... κρουαζιερόπλοιο, διοργανώνοντας συνέδρια σε εξωτικούς προορισμούς και συστήνοντας επιτροπές που όργωσαν τον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Μέχρις εδώ όλα καλά, καθώς στη διετία που κυβέρνησε τη χώρα ο ΓΑΠ, αρκετοί εύχονταν να είναι γεμάτη η ατζέντα της Διεθνούς, προκειμένου ο τότε πρωθυπουργός να αναπτύσσει περισσότερο τις πολλές επαφές του και να μην ασχολείται με την πεζή διαχείριση της κρίσης εν Ελλάδι.

Τώρα όμως ανακαλύπτουν τον… λογαριασμό.

Ακούμε ότι στο ΠΑΣΟΚ ψάχνοντας να οριστικοποιήσουν το δυσθεώρητο, έτσι κι αλλιώς, χρέος ανακάλυψαν ότι το Κίνημα (σ.σ. ιστορικός αναχρονισμός) έχει επιβαρυνθεί με σημαντικά έξοδα που είχαν την εντύπωση ότι χρεώνονταν στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μόνο η διήμερη συνδιάσκεψη της Διεθνούς στην Κόστα Ρίκα τον περασμένο Ιανουάριο ακούμε ότι στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Η εξήγηση, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι απλή: κυριάρχησε το «γράφτα στον πρόεδρο».

Με αυτά και με αυτά, το χρέος του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ και ή θα κουρευτεί από τις τράπεζες κατά 80% ή θα επιλεγεί, όπως έγραψε η στήλη (Το ΠΑΣΟΚ, η πτώχευση και το φέσι) η πτώχευσή του και η ίδρυση νέου κόμματος.
 
 
 
Το ΠΑΣΟΚ, η πτώχευση και το... φέσι
 
Με αγωνία περιμένουν οι πιστώτριες τράπεζες του ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις Βενιζέλου για την έκταση της επανίδρυσης του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει δραστικές κινήσεις αναγέννησης όχι του κόμματος, αλλά της παράταξης που εξέφρασε ιστορικά το Κίνημα.

Και αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να εγκαταλειφθεί το όνομα ΠΑΣΟΚ και να συσταθεί ένα νέο κόμμα.

Οι ενδείξεις είναι αρκετές και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται στις 3 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ να δώσει τη θέση του σε ένα άλλο κόμμα. Αυτό όμως σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ως νομικό πρόσωπο θα πτωχεύσει και επομένως οι πιστωτές του θα μείνουν με τον… μουτζούρη.

Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή χρωστά στις τράπεζες περίπου 130 εκατ. ευρώ. Ποσό τεράστιο σε σχέση με την τωρινή εκλογική του δύναμη και επομένως με την επιχορήγηση που δικαιούται.

Κοινώς, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν βγαίνει με τα σημερινά "κουκιά", όπως δεν έβγαινε ούτε και με τα "κουκιά" της 6ης Μαΐου.

Αν το ΠΑΣΟΚ απλώς… πτωχεύσει και συσταθεί ένα άλλο κόμμα, τότε το... φέσι θα το φάνε οι τράπεζες που το δάνεισαν με εξασφάλιση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις του κόμματος.

Οι τράπεζες συζητούσαν ήδη, λόγω ακριβώς της εκλογικής συρρίκνωσης, το ενδεχόμενο ρύθμισης των χρεών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ.

Ο Βαγγέλης όμως ενδέχεται να τις προλάβει. Σιγά μην περιμένει το… PSI για το ΠΑΣΟΚ όταν πρέπει να τα αλλάξει όλα. Και μαζί τους να εξαλείψει το επαχθές χρέος...

Χαμαιλέων ~ Euro2day.gr
 
 
 
Τραπεζικά στελέχη καλούνται ως ύποπτοι για τα δάνεια των κομμάτων
 
Ακριβά, όχι όσο πληρώνουν βέβαια οι ίδιες οι τράπεζες τις επισφάλειες των δανείων προς τα πολιτικά κόμματα, θα πληρώσουν πιθανότατα δεκάδες ανώτερα τραπεζικά στελέχη τα εκατομμύρια ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία των κομμάτων από το 2000 και εντεύθεν.

Ήδη 50 στελέχη των επιτροπών της Αγροτικής Τράπεζας κλήθηκαν ως ύποπτοι από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και πήραν προθεσμία στο πλαίσιο της έρευνας για τα δάνεια των κομμάτων με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις που έλαβαν από το 2000.
Τα στελέχη της αγροτικής καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας. Και πήραν προθεσμία για να υποβάλλουν υπομνήματα. Μετά όμως την Αγροτική σειρά θα πάρουν στελέχη από τις τράπεζες Εθνική, Αττικής, Πειραιώς, Marfin και Eurobank. Όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος υπόπτων θα αποφασιστεί αν θα κληθούν ύποπτοι και από τα πολιτικά κόμματα.
  

Πάνω από 100 εκατομμύρια

Μόνο τα έτη 10-11 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι κρατικές επιδοτήσεις πρός τα κόμματα δίδονται ανάλογα με τα ποσοστά που λαμβάνουν στις εκλογές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για δάνεια μελλοντικές επιδοτήσεις. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες του τότε βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας (και νυν της ΝΔ) Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατ΄ αναλογία με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά τον κ. Αυγενάκη, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Συνολικά, υποστηρίζει ο βουλευτής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια. Τέλος ο κ. Αυγενάκης, τονίζει ότι σε αυτές τις "προκλητικές χρηματοδοτήσεις" προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής, που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ.


Παναγιώτης Στάθης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου