Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Γερμανία - Ελλάδα 4-2 (Βίντεο)



Και λίγα φάγαμε...

Κλάσεις ανώτερη η ομάδα της Γερμανίας.

Σκόρερ για την Ελλάδα, Σαμαράς στο 55 και Σαλπιγγίδης στο 89 με πέναλτι.


Η ανωτερότητα των Γερμανών μέσα στο γήπεδο δεν άφησε περιθώρια στους Έλληνες να διεκδικήσουν έως το τέλος την πρόκριση στους ημιτελικούς του Euro 2012. To γκολ του Γιώργου Σαμαρά, με το οποίο η Ελλάδα ισοφάρισε στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου την ομάδα του Λεβ, έδωσε το δικαίωμα στο όνειρο, το οποίο πολύ γρήγορα διαλύθηκε από τον ρεαλισμό των Γερμανών, που συνεχίζουν αήττητοι το τουρνουά από τους προκριματικούς σε σύνολο 14 αγώνων. Είναι η πρώτη φορά που Γερμανία κερδίζει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Οι Έλληνες διεθνείς έπεσαν μαχόμενοι μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα και το πάθος τους αυτό αποτελεί ύψιστη τιμή.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος μπήκαν διστακτικά στον αγώνα, και κλείστηκαν στην περιοχή τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά δίνοντας χώρο στα «πάντσερ» που κυριάρχησαν στο κέντρο. Το οφσάιντ γκολ του Κλόουζε με το ξεκίνημα του αγώνα ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες από το παιχνίδι με την Τσεχία όπου σε πέντε λεπτά η Εθνική Ελλάδος είχε δεχθεί 2 γκολ.
Ο Λεβ έδειξε το πόσο υπολόγιζε την Ελλάδα από τις αλλαγές που έκανε στην 11άδα η οποία κατά βάση ήταν σταθερή στα τρία πρώτα παιχνίδια των Γερμανών στο Euro 2012. Άλλαξε όλη την γερμανική επίθεση και αυτό μπέρδεψε τον Σάντος.

Το παιχνίδι περνούσε από τα πόδια του Οζίλ ενός εκ των κορυφαίων επιτελικών μέσων της Ευρώπης, όπως τον χαρακτήρισε ο Μουρίνιο.

Πρώτη ευκαιρία για την Γαλανόλευκη με τον Μάκο πριν συμπληρωθεί το πρώτο 10λεπτο.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου 15λέπτου οι Έλληνες διεθνείς ανέβασαν τις γραμμές τους και ισορρόπησαν το παιχνίδι ή τουλάχιστον ανέκοψαν τις κατά κύματα επελάσεις των Γερμανών, οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα με τον μοναδικό προωθημένο του Σάντος, τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Στο λεπτό εκείνο ο Γιώργος Σαμαράς πήρε την κίτρινη κάρτα αφού σε διεκδίκηση της μπάλας πάτησε τον Σβαινστάιγκερ.

Από το 23’ οι Γερμανοί έκρυψαν την μπάλα με τον Οζίλ να πλασάρει και τον Σηφάκη να κάνει την απόκρουση του αγώνα ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση απέκρουσε σουτ του Ρόις στην κλειστή του γωνία.

Από το 22 έως το 25 οι Γερμανοί έχασαν τέσσερις ευκαιρίες αφού οι Έλληνες είχαν χάσει τα πατήματά τους με τον Οζίλ να μοιράζει παιχνίδι με άνεση αφού δεν υπήρχε άμυνα man to man επάνω του.
Στο τελευταίο 10λεπτο του α’ ημιχρόνου όλη η γερμανική ομάδα είχε ανέβει έξω από τη μεγάλη περιοχή του Σηφάκη ο οποίος ήταν ο ήρωας του παιχνιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τερματοφύλακας, ο Νόιερ έβγαινε σχεδόν έως το κέντρο του γηπέδου και …μοίραζε παιχνίδι!!!

Πάσες παράλληλα προς το ελληνικό τέρμα και ξαφνικές κάθετες εφορμήσεις, κάτι σαν…στούκας.

Ήταν φανερό ότι στόχος της Εθνικής Ελλάδος ήταν να πάει στα αποδυτήρια χωρίς να δεχθεί γκολ.

Τελικά στο 39’ ο αρχηγός της Γερμανίας, ο Λαμ εκτέλεσε τον Μιχάλη Σηφάκη αφού το σουτ βρήκε στην πλάτη του Κυριάκου Παπαδόπουλου, άλλαξε πορεία και πιστοποίησε την ανωτερότητά της, με την Άνγκελα Μέρκελ να πανηγυρίζει στην κερκίδα των επισήμων. Οι Γερμανοί σκόραραν για 20ο συνεχόμενο παιχνίδι κάνοντας ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με δύο αλλαγές από τον Σάντος, με τους Γκέκα και Φωτάκη να περνάνε στη θέση του Νίνη και του Τζαβέλα. Ο Σαλπιγγίδης πήγε στα αριστερά, με τον Γκέκα φουνταριστό, και το παιχνίδι ισορρόπησε.

Οι Γερμανοί μπήκαν μπλαζέ στο γήπεδο βασιζόμενοι στην υπεροχή τους. Όμως όπως ο λαγός την πάτησε από τα χελώνα έτσι και εκείνοι είδαν την Ελλάδα να κάνει μία υποδειγματική αντεπίθεση, ο Φωτάκης να δίνει στον Σαλπιγγίδη, εκείνος να σεντράρει από αριστερά και ο Σαμαράς να ισοφαρίζει σε 1-1 με προβολή στο 55’.

Όμως η σεμνή τελετή για την Ελλάδα τελείωσε στο σημείο εκείνο. Ο λαγός ξύπνησε πιο γρήγορα από ό,τι ο μακρινός του ξάδελφος στον Μύθο του Αισώπου και πρόλαβε να τερματίσει πρώτος.

Ξέσπασε καταιγίδα. Στο 60’ ο Κεντίρα που βγήκε μπροστά από τον Μανιάτη με ένα βολέ έκανε το 2-1 κεραυνοβολώντας τον Σηφάκη.

Έξι λεπτά αργότερα ο Κλόζε έκανε το 3-1 εκμεταλλευόμενος την πρώτη άστοχη έξοδο του Σηφάκη.

Στο 73’ ο Ρόις έκανε το 4-1 σε ρυθμό προπόνησης. Οι Γερμανοί άρχισαν να αλλάζουν πασίτσες μεταξύ τους, με τους φιλάθλους να φωνάζουν όλε-όλε.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο 88’ λεπτό, με πέναλτι, μείωσε σε 4-2. Η Ελλάδα πάλεψε μέχρι το τέλος και έπεσε μαχόμενη, με ψηλά το κεφάλι, με τους φιλάθλους της στις κερκίδες να τραγουδάνε τον Εθνικό Ύμνο.

Μία πίκρα έμεινε στο τέλος αφού δεν κατάφερε η Εθνική να κρατήσει έστω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το 1-1. Όμως οι Γερμανοί ήταν δύο ταχύτητες πιο γρήγοροι και ήταν μοιραίο να κερδίσουν το παιχνίδι αυτό.

Στην Εθνική Ελλάδος αξίζουν συγχαρητήρια αφού για δεύτερη φορά στην ιστορία της πέρασε σε προημιτελική φάση μετά το αξέχαστο 2004.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου