Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Παρέλαση απατεώνων (3)


Σήμερα η τρίτη συνέχεια από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών» και επιμελώς αγνοήθηκε από εκείνους που υποτίθεται ότι αναζητούν αυτούς που καταβρόχθισαν τα δάνεια που έπαιρνε ασυλλόγιστα το ελληνικό κράτος κατά την τελευταία τριακονταετία για να καλύπτει τα ελλείμματά του.

Αναδημοσιεύοντας τις διαπιστώσεις του συγγραφέα-ερευνητή διαπιστώνουμε ότι ένας τεράστιος αριθμός, ίσως η πλειονότητα του ελληνικού (και αλλοδαπού) πληθυσμού της χώρας μας μετείχε σε αυτό το παράνομο φαγοπότι που βαθμιαία μας οδήγησε στην ουσιαστική πτώχευση και στα «καταραμένα» μνημόνια.
 Αφού αναφέρθηκε στους κάθε κατηγορίας απατεώνες που έπαιρναν (ή παίρνουν ακόμη) συντάξεις, επιδόματα τυφλότητας και κάθε άλλου είδους αναπηρίας κτλ. (το δημοσίευμα του ΚΣΜ) συνεχίζει:


«Είναι κοινό μυστικό ότι ο λαός διαπρέπει και σε άλλα "αθλήματα", στα οποία διεκδικεί σε μόνιμη βάση τα ευρωπαϊκά σκήπτρα. Πρόκειται, φυσικά, για την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Στις επιδόσεις τους και ιδίως σε αυτές της φοροδιαφυγής, ωστόσο, συμβάλλει και σύμπασα η κοινωνία με την ανοχή της και την υποταγή της στους εκβιασμούς των ενόχων, όταν λ.χ. δεν απαιτεί αποδείξεις, συναινεί στην αναγραφή μειωμένων τιμών κτλ.

Αν δε, όπως υπολογίζεται, η παραοικονομία υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ, τότε μια φοροδοτική απόδοση αυτής και μόνο της τάξεως του 3,5% θα είχε απαλλάξει τη χώρα από δανειακές ανάγκες (30% Χ 3,5% Χ 20 =) 21% του ΑΕΠ, πάντα σε χρονικό βάθος 20ετίας.

Βέβαια υπάρχει και η διαφθορά. Δηλαδή, τα διάφορα "δωράκια" τα οποία καταβάλλουν οι πολίτες σε επίορκους, όπως αποκαλούνται, εκπροσώπους του κράτους. Αυτά δε τα "δωράκια" δεν καταβάλλονται μόνο για να κάμψουν αντιστάσεις στην απόκρυψη - και, ως εκ τούτου, νομιμοποίηση - μιας παρανομίας αλλά ακόμη και για να διεκπεραιωθεί μια καθ' όλα νόμιμη υπόθεση. Αυτά λοιπόν τα "δωράκια", πέρα από τα έσοδα που ενδεχομένως στερούν από τα δημόσια ταμεία, αυξάνουν τα εισοδήματα των "δωροληπτών". Αυτό όμως το πρόσθετο εισόδημα παραμένει αδήλωτο και αφορολόγητο.

Και φυσικά υπάρχει και η διαφθορά των πολιτικών με τα δικά τους "δώρα": τις "μίζες" που δέχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Με τα ίδια χαρακτηριστικά: όχι μόνο για να "κλείσουν τα μάτια" σε παρανομίες αλλά και για να μην μπλοκάρουν νόμιμες διαδικασίες. Η αποδοτικότητα μάλιστα αυτής της διαφθοράς φτάνει σε απίθανα ύψη, όπως αποδεικνύει "ο βίος και η πολιτεία" προβεβλημένου πολιτικού που έκλεψε την παράσταση τελευταία.

Η συνολική επιρροή της ωστόσο έχει μάλλον υπερεκτιμηθεί, ίσως γιατί ο καθένας εκλαμβάνει τις επιδόσεις της ως "συγχωροχάρτι" για τα δικά του πεπραγμένα. Με δεδομένο ότι οι δημόσιες επενδύσεις δεν υπερβαίνουν τα τελευταία χρόνια το 10% των δαπανών του ελληνικού κράτους και με την απλόχερη υπόθεση ότι η διαφθορά αντιστοιχεί στο 20% αυτού του ποσού, τότε α τελευταία είκοσι χρόνια μόλις θα επιβάρυνε κατά (10% Χ 20% Χ 20=) 40% έναν προϋπολογισμό (με την απλουστευτική παραδοχή ότι το ύψος του δεν μεταβάλλεται).

Αν τώρα υποτεθεί ότι από κάθε απάτη είχαν όφελος και ως εκ τούτου τη γνώριζαν κατά μέσον όρο τρία άτομα, ενώ συνεργαζόταν για το στήσιμό της (με το αζημίωτο φυσικά) ακόμη ένα τουλάχιστον, προκύπτει ότι συμμετοχή σε αυτό το "παλλαϊκό φαγοπότι" είχαν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, συν-Ελληνες! Μόνο στις ψευδοσυντάξεις θα πρέπει να αναλογούν με τους μετριότατους υπολογισμούς εξακόσιες-επτακόσιες χιλιάδες συνένοχοι! Κάμποσες δεκάδες χιλιάδες είναι και οι αγρότες που έπαιρναν τις παράνομες επιδοτήσεις και τις ξόδευαν για καλοπέραση. Φοροδιαφεύγουν, έστω και λίγο, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Το δε 30% της παραοικονομίας δεν παράγεται από μετρημένες στα δάχτυλα οικονομικές μονάδες αλλά κυρίως από χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις».

Μία ακόμα σειρά αποκαλύψεων την επόμενη Κυριακή.


Μαρίνος Γιάννης


Ακόμη:
Τι μας στοιχίζουν οι απατεώνες; (1)
Πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος (2)






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου