Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης ~ Οι μεγάλες μεταμορφώσεις ΕΤ3


«Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης» της ΕΡΤ3, η μεγάλη σειρά για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, που συντονίζει και παρουσιάζει ο Κώστας Μπλιάτκας, είναι αφιερωμένος στις «Μεγάλες μεταμορφώσεις» της πόλης.

Το ντοκυμανταίρ «Οι μεγάλες μεταμορφώσεις - Όψεις της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα» του Χρίστου Ζαφείρη καταγράφει τις τεράστιες αλλαγές που σημειώθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη.


Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 20΄, καταγράφει παραστατικά τις θεμελιώδεις θετικές μεταμορφώσεις που σημειώθηκαν στην πόλη στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, όπως η πληθυσμιακή, μετά τη φυγή των μουσουλμάνων και τον ερχομό των προσφύγων, η εθνολογική, μετά την απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό το 1912 και η πολεοδομική, μετά τη φοβερή πυρκαγιά του 1917 και την εφαρμογή του σχεδίου Εμπράρ.   Προβάλλει, επίσης, τις σπουδαίες αστικές υποδομές (τραμ, φωταέριο, ηλεκτρικό σιδηρόδρομος κλπ) των αρχών του αιώνα και την ειρηνική συμβίωση των τριών σύνοικων στοιχείων, Ελλήνων Τούρκων και Εβραίων, στη Θεσσαλονίκη.

Ιστορικά το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τη θεματογραφικές ενότητες: Η επανάσταση των Νεοτούρκων, η είσοδος του Ελληνικού Στρατού το 1912, το Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η κυβέρνηση της Τριανδρίας του 1916, η πυρκαγιά του ’17 και το νέο ρυμοτομικό σχέδιο, η εγκατάσταση των προσφύγων, η κοινωνική αναταραχή της δεκαετίας του ’30 και ο «Μάης του ’36», το νέο πολεοδομικό και κοινωνικό τοπίο της Θεσσαλονίκης στον Μεσοπόλεμο.   Το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ αξιοποιεί τα πλούσια αρχεία της ΕΡΤ, καθώς και τα αρχεία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά και ιδιωτικά αρχεία.

Η έρευνα, το σενάριο και τα κείμενα είναι του δημοσιογράφου -συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Κουιτζόγλου την επιμέλεια και αφήγηση έχει η δημοσιογράφος Αλεξία Τζιώνα και το μοντάζ έκανε ο Δημήτρης Ζουγγαρέλης.








Στο πλαίσιο προβολής σπάνιων αρχείων ο «Αιώνας της Θεσσαλονίκης» παρουσιάζει ντοκουμέντα από τη Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ σχετικά με τρεις διοργανώσεις της Δ.Ε.Θ. του 1952, του 1954 και του 1958, στις οποίες εμφανίζονται πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Αλέξανδρος Παπάγος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επίσης, προβάλλει σπάνιο υλικό για την επέκταση της νέας παραλίας στη δεκαετία του 1950.







*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον kkyr για το tvcapture.

Ακόμη:
Ενθύμιον Θεσσαλονίκης ΕΤ3 (Α' μέρος)
Ενθύμιον Θεσσαλονίκης ΕΤ3 (Β' μέρος)
Υπόγεια Θεσσαλονίκη ~ Η πόλη κάτω από την πόλη (Βίντεο)
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912 ~ Σπάνιες λήψεις
Κατεβάστε ~ Σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες: Ενθύμιον Θεσσαλονίκης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου