Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Διπλή σύγκρουση εν εξελίξει στα Σκόπια




Σσσσσ... η Ελλάδα κοιμάται...

Διπλή σοβαρή κρίση αντιμετωπίζοιυν τα Σκόπια τόσο στις σχέσεις της με τη Βουλγαρία όσο και στις σχέσεις της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας.

Η δεύτερη απειλεί με άμεση ανατροπή την κυβέρνηση συνασπισμού του Γκρούεφσκι, με την οποία διαφωνεί δημόσια το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. Ταυτόχρονα συγκρούονται σιωπηλά αλλά σκληρότατα οι...
 δύο ομάδες των εξ απορρήτων συνεργατών του πρωθυπουργού. Σε «απάντηση» ο Γκρούεφσκι επισείει άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Η κρίση στις σχέσεις Σλάβων - Αλβανών εκδηλώθηκε ανοιχτά, όταν ο Αλβανός υπουργός Αμυνας κατέθεσε επίσημα στεφάνι στους τάφους των Αλβανών Ου Τσε Κα που έπεσαν πολεμώντας τους Σλάβους κατά το μεταξύ τους πόλεμο το 2001. Σε απάντηση, ο Γκρούεφσκι έφερε προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο παρέχει αποκλειστικά συντάξεις και επιδόματα στους Σλάβους στρατιωτικούς οι οποίοι πολέμησαν τους Αλβανούς το 2001, αλλά εξαιρεί τους πεσόντες Αλβανούς αντάρτες. Στη συζήτηση στην πολυεθνική Βουλή των Σκοπίων το σλαβικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε για πρώτη φορά στο πλευρό του επίσης σλαβικού κυβερνητικού κόμματος ΒΜΡΟ του Γκρούεφσκι, διευρύνοντας έτσι βαθύτατα το χάσμα Σλάβων - Αλβανών. Σημειωτέον, ότι ο αρχηγός των Αλβανών Ου Τσε Κα στον πόλεμο κατά των Σλάβων το 2001, Αλί Αχμέτι, είναι σήμερα επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI!

Η παράλληλη κρίση στις σχέσεις Σκοπίων - Βουλγαρίας οφείλεται στο Μακεδονικό Σκοπιανό, στο οποίο η Σόφια τηρούσε έως πρόσφατα εφεκτική στάση. Τις πραγματικές, όμως, αμετακίνητες θέσεις της Βουλγαρίας στο ζήτημα αυτό αποκάλυψαν ήδη προ ετών οι αλλεπάλληλες κοινές εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και των Βουλγαρικών Κρατικών Αρχείων που δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα της Βουλγαρίας.

Τελευταία, η Σόφια εγκατέλειψε την εφεκτική της στάση έναντι των Σκοπίων και ήδη κλιμακώνει μια σφοδρή αντεπίθεση. Η Βουλγαρία κατηγορεί πλέον επίσημα τα Σκόπια ότι πλαστογραφούν την Ιστορία και σφετερίζονται την ιστορική και εθνική κληρονομιά των Βουλγάρων. Και προειδοποιεί ότι, αν τα Σκόπια δεν συνετισθούν, η Σόφια θα προβάλει βέτο στην ένταξή τους τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία έχει χορηγήσει -και συνεχίζει να χορηγεί- βουλγαρικά διαβατήρια σε δεκάδες χιλιάδες σλάβους των Σκοπίων οι οποίοι προηγουμένως αυτοδηλώνονται εγγράφως "Βούλγαροι Μακεδόνες".


Αγγελιοφόρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου