Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Άνοιξα ένα μπουκάλι κρασί & δεν το ήπια όλο ~ Τι μπορώ να κάνω για να το διατηρήσω αναλλοίωτο;


*Προσωπικά δεν έτυχε να βρεθώ σε τέτοιο δίλημμα, ο φελλός εάν βγει δε απομένει τίποτα μέσα :), αλλά καλού κακού ας έχουμε κατά νου το ενδιφέρον άρθρο που ακολουθεί...

Το κρασί αλλοιώνεται ή οξειδώνεται εξ αιτίας της χημικής αντίδρασης των λεπτεπίλεπτων αρωματικών στοιχείων του με το οξυγόνο. H θερμοκρασία είναι ένα στοιχείο που επισπεύδει αυτή την αντίδραση, ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν και επιπρόσθετα προβλήματα. Οπότε τί κάνουμε όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί και δεν το καταναλώνουμε όλο;

Το πλέον απλό και εύκολο είναι να τοποθετήσουμε...
 ένα φελλό στο στόμιο. Δεν είναι βέβαια ο ασφαλέστερος τρόπος διατήρησης, αλλά έτσι αποφύγουμε την κυκλοφορία και την ανανέωση του αέρα στο κενό της φιάλης και επιπλέον προστατεύουμε το κρασί από ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως σκόνη ή ζωύφια . Με αυτό τον τρόπο το κρασί διατηρείται φρέσκο για 12 ώρες και μπορεί να καταναλωθεί άνετα μετά από 24 έως 36 ώρες αν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου (20-21 βαθμούς Κελσίου). Αν το κρασί μπει στο ψυγείο, ο χρόνος διπλασιάζεται ή και ακόμη περισσότερο.
Επειδή η εκτεθειμένη επιφάνεια του κρασιού είναι που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να την μειώσουμε, είναι να μεταγγίσουμε το κρασί που απέμεινε σε ένα μικρότερο μπουκάλι. Με αυτό τον τρόπο η ανοιχτή επιφάνεια φτάνοντας μέχρι τον λαιμό του μικρότερου μπουκαλιού μικραίνει όπως και η ποσότητα του αέρα που θα βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι.

Ότι τρόπο και αν χρησιμοποιήσουμε, το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε το κρασί στο ψυγείο . Η αντίδραση του κρασιού με το οξυγόνο επιταχύνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Κρατώντας λοιπόν το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνουμε την αντίδραση και έτσι το κρασί παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε μικρότερο μπουκάλι και το βάλουμε στο ψυγείο, το κρασί μπορεί να διατηρηθεί μέχρι από 2 έως και 3 εβδομάδες.

Βέβαια υπάρχουν και τα gadgets με τα οποία επιδιώκουμε να καλύψουμε την εκτεθειμένη επιφάνεια . Κάτι που μπορεί να γίνει με την προσθήκη αδρανούς αερίου ή την κάλυψη της επιφάνειας με κάποιο φυσικό εμπόδιο. Η λογική παραμένει πάντα η ίδια, προσπαθούμε δηλαδή να αποκλείσουμε την επαφή του οξυγόνου με την εκτεθειμένη επιφάνεια.



Η προσθήκη κάποιου αδρανούς αερίου βαρύτερου του οξυγόνου, το επιτυγχάνει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο σε μορφή σπρέι με ονόματα όπως, Private Preserve ή Wine Saver.




Άλλος τρόπος διατήρησης είναι η κάλυψη της επιφάνειας με λεπτά φύλα πλαστικού (Wine Shields) που εφαρμόζουν πάνω στην επιφάνεια του κρασιού με σκοπό να το διατηρήσουν φρέσκο. Συνήθως, το κρασί παραμένει αναλλοίωτο γύρω στις 5 μέρες.




Το τελειότερο σύστημα που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά είναι ο wine dispenser. Λειτουργεί διοχετεύοντας, μέσω ενός ειδικού πώματος, αδρανές αέριο στην φιάλη και ταυτόχρονα, από την πίεση που δημιουργείται, αντλείται η αντίστοιχη ποσότητα του κρασιού που θέλουμε.



Το μόνο μειονέκτημα της συσκευής αυτής, είναι το κόστος. Υπάρχουν dispensers πολλών φιαλών που η τιμή τους κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και dispensers της μίας φιάλης που κοστίζουν γύρω στα 100 ευρώ.


Ένα τελευταίο σύστημα που βοηθάει στην διατήρηση του κρασιού, είναι η δημιουργία συνθηκών κενού αέρος. Υπάρχουν ειδικά πώματα που εφαρμόζουν στο στόμιο του μισογεμάτου μπουκαλιού και με μία ειδική τρόμπα αφαιρούμε τον αέρα που υπάρχει μέσα.


Βέβαια, ο χρόνος διατήρησης του κενού δεν είναι πολύ μεγάλος αφού υπάρχει μια σταδιακή διαρροή. Ένα ακόμη μειονέκτημα αυτού του συστήματος, είναι το γεγονός ότι το κενό αέρος δημιουργεί συνθήκες διάσπασης κάποιων αρωματικών ενώσεων του οξυγόνου, με αποτέλεσμα το κρασί να χάνει την αρωματική του ένταση και χαρακτήρα.




Οι βασικοί κανόνες για να διατηρηθεί το κρασί μας φρέσκο είναι:

Ο περιορισμός της εκτεθειμένης επιφάνειας, η διατήρηση του σε χαμηλή θερμοκρασία και η αποφυγή μεγάλης επαφής του κρασιού με τον αέρα.

Φυσικά για να αποφύγουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, καλό είναι να καταναλώνουμε το κάθε μπουκάλι που ανοίγουμε την ίδια μέρα.


Στέφανος Κόγιας
International Higher Certificate in Wines (W.S.E.T)
Πηγή: krasia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου