Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη ~ Με τελεφερίκ στην Άνω Πόλη!


Τελεφερίκ που θα ενώνει το κέντρο της πόλης με την Ανω Πόλη βάζει στα σχέδιά του ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2013, που ανέρχεται σε...
 41,2 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 12,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012).

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου με το ΑΠΘ, προτάθηκε η δημιουργία ενός δικτύου τελεφερίκ, κόστους 10 - 15 εκατ. ευρώ, που θα ενώνει τον Πύργο Τριγωνίου με το πάρκο της ΧΑΝΘ ή με την περιοχή των Αρχαιολογικού και Βυζαντινού Μουσείων. «Οσο κι αν ακούγεται φιλόδοξο, το σχέδιο είναι εφικτό από κατασκευαστικής άποψης. Η δυσκολία έγκειται στο να καταφέρουμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις», τόνισε ο κ. Κουράκης.

Το τελεφερίκ, αλλά και η μελέτη για το κτίριο του αποτεφρωτηρίου που πρόκειται να δημιουργηθεί στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, είναι δύο νέες «προοπτικές» που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη, μέσα από το σχεδιασμό της διοίκησης του δήμου.

«Επιδιώκουμε τη ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου που είχε επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη μας, με την απόλυτη κυριαρχία του αυτοκινήτου έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Καθιερώσαμε τη βιώσιμη κινητικότητα, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αναπτύξαμε τις πεζοδρομήσεις στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Θα ακολουθήσουμε την πορεία αυτή με συνέπεια, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε το αστικό περιβάλλον, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής και παράλληλα να δώσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη», τόνισε ο κ. Κουράκης.


Εξέλιξη έργων

Εκτός από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας και την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου των πρώην Σφαγείων (έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013), έμφαση θα δοθεί στον ευπρεπισμό υποβαθμισμένων περιοχών στα δυτικά της πόλης με παρεμβάσεις στις οδούς Αισώπου, Ταντάλου, Καζαντζάκη, Δώδεκα Αποστόλων, Κάλβου και Αγάθωνος και την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου των Δώδεκα Αποστόλων. Παράλληλα, αναμένεται η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου (που έχει την καταρχήν έγκριση του ΥΠΕΚΑ), όπως άλλωστε και τα ενεργειακά σχολεία και η αναπαλαίωση του 5ου γυμνασίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται ασφαλτοστρώσεις και αναπλάσεις οδών (διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της οδού Αγίου Δημητρίου προς την περιφερειακή Τριανδρίας, κατασκευή πεζοδρομίων στις οδούς Φιλικής Εταιρείας, Παλαιολόγου κ.ά., ανάπλαση οδού Αγίου Παύλου, ανάπλαση κόμβου Παπαναστασίου – Κ. Καραμανλή, για τον οποίο έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και το έργο αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2012 κ.ά.), η κατασκευή υπέργειων πάρκινγκ σε γειτονιές της πόλης κ.ά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ / Αγγελιοφόρος



Υιοθέτησε και μεγάλωσε το δικό σου δέντρο στη Νέα Παραλία


Ενενήντα δεντράκια, αφιερωμένα σε φίλους, συγγενείς, στη μνήμη ανθρώπων ή ακόμη και σε ένα παιδί για να το βλέπει να μεγαλώνουν μαζί, θα φυτευτούν το Σαββατοκύριακο στους κήπους της Νέας Παραλίας με πρωτοβουλία του νεοσύστατου σωματείου «Φίλοι της Νέας Παραλίας» και τη στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Αντώνης Καράγιωργας, μέλος του σωματείου, οι φυτεύσεις θα γίνουν στους χώρους πρασίνου των 5 κήπων της Νέας Παραλίας, σε αντικατάσταση δέντρων που έχουν ξεραθεί.

«Το κάθε δέντρο θα έχει ένα καρτελάκι με το όνομα του «ιδιοκτήτη» του ο οποίος και θα αναλάβει τη φροντίδα του» σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα μέλη του σωματείου ανέλαβαν το κόστος της προμήθειάς των δέντρων και της φύτευσής τους.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση αυτού του σωματείου πριν από λίγους μήνες για δύο λόγους: Πρώτον για να «περιφρουρήσουμε» τους υπάρχοντες κήπους, φροντίζοντας τα φυτά ή ειδοποιώντας τους αρμόδιους όταν διαπιστώνουμε φθορές και δεύτερον, για να «ζωντανέψουμε» τους κήπους της Νέας Παραλίας με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που σκοπεύουμε να διοργανώσουμε» αναφέρει ο κ.Καράγιωργας τονίζοντας ότι, την ιδέα για τη σύσταση του σωματείου, είχε ο αρχιτέκτονας της ανάπλασης που έγινε στον χώρο, Πρόδρομος Νικηφορίδης ο οποίος εξελέγη και πρόεδρος.

Όσοι πάντως επιθυμούν να πληροφορηθούν σχετικά με τις υιοθεσίες δένδρων της Νέας Παραλίας μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2310228320 ή στο email filoi.neas.paralias@gmail.com.



 
   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου