Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Γράμμα στον -εν ζωή- ήρωα βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού



Πριν λίγα χρόνια έπεσαν στα χέρια μου 2 βιβλία-κατάθεση ψυχής, του βορειοηπειρώτη...



Κώστα Κυριακού, «Ελεύθερος Φυλακισμένος» και «Οι ξεχασμένοι ήρωες».

Σ' αυτά περιέγραφε τις δοκιμασίες και τα μαρτύρια που υπέστη ο ίδιος και άλλοιΈλληνες βορειοηπειρώτες στον καιρό του Χότζα.

Οι "εχθροί του λαού" όπως αποκαλούνταν όσοι αντιδρούσαν στην κομμουνιστική δικτατορία, πέρα από την πολυετή φυλάκιση (οι ποινές δινόταν σε δεκαετίες, πχ 10, 20, 30 χρόνια) συνοδευόταν συνήθως από εντολή για δημόσια απομόνωση καιεξορία της οικογένειας του αντιφρονούντα. Συχνά, η οικογένεια του φυλακισμένου, μαζί με τα μικρά παιδιά έπρεπε να μετακινηθεί σε άλλο χωριό ή πόλη όπου ξεκινούσε ένα νέο μαρτύριο..

Έβλεπα τις φωτογραφίες από τα πρόσωπα, διάβαζα για τα περιστατικά και τις περιγραφές στην φυλακή ή στην εξορία, αυτή την άγνωστη Ιστορία του Ελληνισμού που δεν διδαχθήκαμε ποτέ στα (ανθελληνικά μας) σχολεία.

Διάβαζα και ήθελα να σφίξω το χέρι του συγγραφέα, να του πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το έπος που έγραψαν ΜΟΝΟΙ τους, κάτι που δυστυχώς ποτέ δεν έκανα μέχρι σήμερα.

Ας μου επιτρέψει να το κάνω με την παρούσα ανάρτηση.

Μαχητής Θεσσαλονίκης

(μέσα από το Ιστολόγιο Αντιπαρακμή)



ΥΓ. Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω μια φωτογραφία του ήρωα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε.

Μια- δυο φωτογραφίες από την "Δίκη των 5" (βλέπετε τα μαρτύρια των βορειοηπειρωτών δεν τέλειωσαν όταν έπεσε ο κομμουνισμός) και 1-2 ακόμη φωτογραφίες από βιβλιοπαρουσιάσεις του. Τις συνέθεσα όλες μαζί σε ένα τμήμα φιλμ.

Πόσο θλιβερό για την Ελλάδα να περιφρονεί τόσο τους ήρωές της.



http://antiparakmi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3987.html
http://taxalia.blogspot.com/2012/11/blog-post_9827.html



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου