Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Οι 10 πιο αγαπημένες σειρές των «πειρατών» του Διαδικτύου


Τις δέκα πιο δημοφιλείς στους διαδικτυακούς «πειρατές» τηλεοπτικές σειρές έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Torrentfreak, στο πλαίσιο της ετήσιας μελέτης της πάνω στους τίτλους του χώρου της ψυχαγωγίας που προσελκύουν το «παράνομο» μεν, τεράστιο δε, ενδιαφέρον των απανταχού «πειρατών».

Καθώς το 2012 φτάνει στο τέλος του, η σειρά που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης είναι το...
 «Game of Thrones». Οι περιπέτειες και οι μηχανορραφίες των ευγενών οίκων του φανταστικού κόσμου του Westeros άφησαν στη δεύτερη θέση το περσινό «νούμερο 1» της κατάταξης, τη σειρά «Dexter»: μια σειρά που ασχολείται με τη ζωή ενός κατά συρροήν δολοφόνου που εργάζεται για την αστυνομία και επιλέγει τα θύματά του βάσει ενός ιδιότυπου «κώδικα».

Οι υπόλοιπες σειρές που βρίσκονται επίσης μέσα στη δεκάδα είναι το κατασκοπευτικό θρίλερ «Homeland», η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Fringe», το post - apocalyptic «Revolution» (διαδραματίζεται σε έναν κόσμο από τον οποίο έχει χαθεί ο ηλεκτρισμός, με κεντρική πρωταγωνίστρια την Ελληνοκαναδή Tracy Spiridakos), το βασισμένο σε κόμικ σχετικά με τους επιζώντες μίας επιδημίας ζόμπι «The Walking Dead», τα κωμικά «The Bing Bang Theory» και «How I met your Mother», οι ιατρικοί γρίφοι του ιδιοφυούς μεν, κυνικού μισάνθρωπου δε, «House» και το «Breaking Bad».

Το Game of Thrones αποτέλεσε την πιο «στοχευμένη» από πειρατές τηλεοπτική σειρά του 2012, καθώς άγγιξε τα 4.280.000 downloads για ένα επεισόδιο, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι «κανονικοί» τηλεθεατές ήταν 4.200.000.

Όπως αναφέρεται από το Torrentfreak, τα τελευταία χρόνια τα πειρατικά downloads τηλεοπτικών σειρών είχαν δείξει να παραμένουν σταθερά ή και να μειώνονται ελαφρώς, αλλά φέτος σημειώθηκε αύξηση, προφανώς λόγω των πολλών παραγωγών σειρών, παρά τις ενέργειες κατά πειρατικών ιστοσελίδων.

Ο κύριος όγκος της πειρατικής δραστηριότητας προέρχεται από περιοχές εκτός των ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν πολλοί, ανά τον κόσμο, που θέλουν να βλέπουν τις σειρές, αλλά είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, είτε δεν θέλουν να περιμένουν να πάρει τα δικαιώματα κάποιο τοπικό κανάλι για να τις προβάλει. Αυτός είναι και ο λόγος που στρέφονται στα torrents και το πειρατικό download.

Στην περίπτωση του Game of Thrones, δύο από τους λόγους που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας ήταν οι καθυστερήσεις στην προβολή των επεισοδίων εκτός των ΗΠΑ και οι επιλογές στρατηγικής της παραγωγού εταιρείας, ΗΒΟ, που δεν κατέστησε τα επεισόδια διαθέσιμα online σε υπηρεσίες όπως το Netflix, το Hulu, το Amazon Prime κ.α. Για παράδειγμα, η εν λόγω σειρά είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Αυστραλία, ωστόσο εκεί οι φίλοι της πρέπει να περιμένουν μία εβδομάδα για να δουν ένα επεισόδιο το οποίο έχει παίξει ήδη στις ΗΠΑ. Επίσης, είναι πάρα πολλοί αυτοί εντός των ΗΠΑ που θέλουν να παρακολουθούν το Game of Thrones, αλλά όχι άλλες παραγωγές της εταιρείας, οπότε και θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μία «αποκλειστική» συνδρομή για τη σειρά - ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στρέφονται στο Ίντερνετ.



Οι δέκα δημοφιλέστερες στους «πειρατές» του Διαδικτύου τηλεοπτικές σειρές ήταν οι εξής:


1. Game of Thrones

2. Dexter

3. The Big Bang Theory

4. How I met your Mother

5. Breaking Bad

6. The Walking Dead

7. Homeland

8. House

9. Fringe

10. Revolution


Η τελευταία μεγάλη προσπάθεια κατά της πειρατείας είναι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας οι αρχές των δύο χωρών και οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα συνεργαστούν εναντίον των «πειρατών», αναπτύσσοντας παράλληλα και σχετική νομοθεσία.

Παλαιότερες ενέργειες οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς μπλοκαρίστηκαν λόγω έντονων αντιδράσεων από τη διαδικτυακή κοινότητα, ήταν οι διάσημες πλέον Sopa (Stop Online Piracy Act), Pipa (Protect Intellectual Property Act) και Acta (Anti Counterfeiting Trade Agreement).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου