Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές του Ριζοσπάστη


Με μια απίστευτη απάντηση προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ  ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ριζοσπάστη επιχειρεί να δικαιολογήσει την πρακτική του ΚΚΕ και τις απολύσεις στην εφημερίδα.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή απάντηση του Χρήστου Μανταλόβα στην πρόσκληση για συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και βγάλτε συμπεράσματα.


Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Η έγγραφη πρόσκλησή σας σε συνάντηση «προκειμένου να συζητήσουμε εργασιακά ζητήματα τα οποία αφορούν στην εφημερίδα», επιβεβαιώνει ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετη αντίληψη για το τι είναι ο «Ριζοσπάστης» και το ρόλο των συνδικάτων. Κυριολεκτικά «βάζετε στο ίδιο τσουβάλι» τα αστικά μέσα ενημέρωσης με τις εργατικές εφημερίδες (στις οποίες ανήκει ο «Ρ»). Τα δύο είδη μέσων ενημέρωσης εξυπηρετούν όχι απλώς διαφορετικά αλλά συγκρουόμενα συμφέροντα και ανάγκες. Για αυτό θεωρώ αναγκαίο να αποσαφηνίσω τη δική μας αντίληψη, την αντίληψη των κομμουνιστών για αυτό το ζήτημα.
  • Ιδιοκτήτες των αστικών μέσων ενημέρωσης όπως ο ίδιος ο όρος αποκαλύπτει είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης που χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά για να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Να στηρίξουν δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος αντικειμενικά γεννά και τρέφει την ανεργία, συρρικνώνει διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.
  • Στην αντίπερα όχθη, ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι ιδιοκτησία κεφαλαιοκρατών. Ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αποτελεί βασικό μέσο διαφώτισης, προπαγάνδας και ενημέρωσης των μελών του ΚΚΕ, των εργαζομένων γενικότερα, οργάνωσης της πάλης που τελικό στόχο έχει την ανατροπή του καπιταλισμού. (Αν και προφανές από τα παραπάνω το σημειώνουμε για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, στόχος του δεν είναι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.  Ειδικά για το Ριζοσπάστη, οι όποιες λειτουργίες του προσομοιάζουν με αυτές μιας καπιταλιστικής επιχείρησης αφορούν αποκλειστικά και αναγκαστικά στη νομική του υπόσταση, έτσι όπως ορίζει η κυρίαρχη αστική αντίληψη. Επίσης αξίζει να υπενθυμίσουμε τη δημόσια δήλωση του ΚΚΕ ότι χρηματοδοτεί τα δικά του μέσα ενημέρωσης.)
  • Στο «Ριζοσπάστη» απασχολούνται μέλη και οπαδοί του Κόμματος που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο. Δεν υπάρχει σχέση εργοδοσίας - εργαζόμενου όπου ο εργαζόμενος είναι ξένος, αλλοτριωμενος ως προς το αντικείμενο που παράγει. Η έκδοση του «Ριζοσπάστη» είναι συνειδητή επιλογή μας και υπόθεση όλων μας.
  • Η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος πλήττει αντικειμενικά και το ΚΚΕ. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ είναι γνωστά στο λαό. Οπως γνωστές είναι και οι συνέπειες που παράγουν. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους, σε ό,τι αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπηρετούν τη στήριξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Ρόλος κάθε σωματείου είναι να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων κατά κλάδο προκειμένου να εμποδίσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να διαμορφώσει καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης. Τελικά να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης που θα έρχεται σε ρήξη με την εξουσία των κεφαλαιοκρατών.
  • Τη δράση αυτή τη στηρίζει σε καθημερινό επίπεδο ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύοντας τους εργατικούς αγώνες, τη δράση των σωματείων, αποκαλύπτοντας τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς στους χώρους δουλειάς (απεναντίας τα αστικά ΜΜΕ -με οποία μας τσουβαλιάζετε- συγκαλύπτουν, παραπλανούν, διαστρεβλώνουν με στόχο να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στους καπιταλιστές).
Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και αν αποδεχθούμε ότι η αντίληψη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπηρετεί  τη λογική του αγώνα,  μπαίνει το εξής ερώτημα: Απέναντι σε ποιον θα εκπροσωπούσε η ΕΣΗΕΑ τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ που δουλεύουν στο Ριζοσπάστη και με ποιο στόχο; Να το πούμε λίγο πιο λιανά. Ισχυρίζεστε ότι θα εκπροσωπήσετε κομμάτι του ΚΚΕ απέναντι στο ΚΚΕ με στόχο να αναδείξετε την αντίθεση των συμφερόντων κεφαλαίου-εργατικής τάξης και το ανάγκαιο της ανατροπής του καπιταλισμού; Αν αυτός δεν είναι ατόφιος παραλογισμός (στην υπηρεσία του κεφαλαίου θα προσθέταμε) τότε τι είναι;

axiaplus.gr



Ηχηρή αποχώρηση λόγω ... Ριζοσπάστη

Μια ηχηρή αποχώρηση από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ έφερε το μπαράζ απολύσεων στο Ριζοσπάστη. Η Πόπη Χριστοδουλίδου μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΣΥ με επιστολή της κατακεραυνώνει τις πρακτικές του στο Ριζοσπάστη και δηλώνει την αποχώρησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Θα μας  δοθεί ο χρόνος να πούμε περισσότερα και με την ειλικρίνεια, που με διακρίνει, να είστε βέβαιοι πως  θα μιλήσω ανοιχτά για  όλα!

Δεν έκρυψα ποτέ,  έως τώρα  τις αντιρρήσεις μου για απολύσεις συναδέλφων από όλο το φάσμα  των ΜΜΕ, που έκανε το ΚΚΕ.

Τώρα,  το ποτήρι ξεχείλισε....

Αδυνατώ να κατανοήσω πως θεωρούνται δυνατοί όσοι αποδέχονται τις μαζικές απολύσεις για χάρη της εφημερίδας του κόμματος.

Για μένα και την συνείδησή μου τούτες τις γιορτινές μέρες, αλλά και μετά  δεν δικαιολογείται  με τίποτα  να απολύεις  εργαζόμενους από τον "ΡΙΖΟΣΠΆΣΤΗ" και εσύ ο ίδιος να πηγαίνεις για περιφρούρηση στα εργοστάσια ή στις επιχειρήσεις τύπου γιατί το σκληρό αφεντικό  απολύει  εργαζόμενους!´´

Αποχωρώ λοιπόν  και παραιτούμαι και από την συνδικαλιστική παράταξη "Δημοσιογραφική Συνεργασία" στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ και από το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ και ΜΜΕ!

Η θέση μου είναι και θα παραμείνει  διάφανη και σταθερή,  χωρίς υποχωρήσεις  και συμβιβασμούς στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων του "ΡΙΖΟΣΠΆΣΤΗ" και της τηλεόρασης του 902  και στο πλευρό όσων  συναδέλφων δοκιμάζονται σκληρά , όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και σε κάθε άλλο  κλάδο εργαζομένων.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου