Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Κρύο, καιρός για αρχαιοελληνική Ψαρόσουπα (Ἰχθύος ὀπός)


Η ιστορία του λέβητα είναι τόσο παλιά, όσο και του πρώτου νοικοκυριού που ένιωσε την ανάγκη να αποκτήσει ένα σκεύος για να παραδώσει στην ενέργεια του βρασμού την τροφή.

Οι ανασκαφές, που έγιναν κατά καιρούς, έφεραν στο φως διάφορα τέτοια σκεύη ή θραύσματά τους με έντονα τα σημάδια από τη δοκιμασία της φωτιάς. Είναι γνωστός ο τρίποδας πάνω στον οποίο στηριζόταν ο μεταλλικός ή ο πυρίμαχος πήλινος λέβητας ώστε η δυνατή φωτιά να κάνει το περιεχόμενο να κοχλάξει.

Βότανα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια έδιναν όπως και σήμερα...
 αφεψήματα, εκχυλίσματα και ζωμούς. Κι αν στις μέρες μας παραδεχόμαστε συχνά πως, μια σούπα είναι ό,τι χρειάζεται, ας φανταστούμε την ευεργεσία που παρείχε σ' ένα σπιτικό με περιορισμένες δυνατότητες, ένας λέβητας της οικογενειακής εστίας, καθώς σκορπούσε βράζοντας τη μυρωδιά του περιεχόμενού του.

Όλοι εκείνοι, με τον καιρό πειραματίστηκαν και βρήκαν τρόπους να δίνουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία στους ζωμούς και τους πολτούς που μαγείρευαν. Την επόμενη φορα που θα σκεφτείτε πως είναι καιρός για σούπα, δανειστείτε κάτι από τις πρακτικές τους. Μπορεί μέσα στην απλότητα να ανακαλύψετε μεγαλύτερη ικανοποίηση.





...«Τάς λοπαδας πιθεις πί τό πρ τούς νθρακας
ρραν λαιω πάντα καί ποι φλόγα «...»
φθον τόν χθύν ποδιωμ’ χοντα τούς χυμούς ν ατω
τήν τέ τς λμης κμήν, ες ν
ν μβαψαιτο πς λεύθερος»...


...«Βάζω τις κατσαρόλες στη φωτιά, ραντίζω
τα κάρβουνα με λάδι και κανω φλόγα. «...»
βαζω το ψάρι να βράσει, καθώς έχει μέσα του
όλους τους χυμούς του και την αρμύρα του,
σ'αυτή θα βουτούσε τα δάχτυλα του όποιος μπορούσε»...

(Αρχέδικος «Θησαυρός», Δειπνοσοφιστές Ζ.292,40, e-f)





Υλικά:
■ 1ψαρί κατάλληλο για σούπα (ροφός, φαγκρί, συναγρίδα)

■ 1 κρεμμύδι

■ 1 μάτσο σέλινο

■ αλάτι, πιπέρι

■ Λαδόξιδο προεραιτικά



Εκτέλεση:

1. Καθαρίστε καλά και πλύνετε το ψάρι. Αλατίστε το.

2. Καθαρίστε το κρεμμύδι κι αφήστε το ολόκληρο.

3. Πλύντε το σέλινο όπως είναι.

4. Βάλτε πρώτα τα λαχανικά να πάρουν μια βράση στο νερό και μετά από 10 λεπτά ρίξτε το ψάρι. Αν είναι μεγάλο, τεμαχίστε το.

5. Όταν το ψάρι έχει βράσει, είναι ώρα να το βγάλετε από το ζουμί.

6. Προσθέστε στο ζουμί κατά προτίμηση λαδί και ξίδι ή απλώς αλάτι και πιπέρι.



*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων" .


Σημείωση: Εάν το έχετε μεράκι, αντί για κατσαρόλες και ηλεκτρική κουζίνα, βάλτε πάνω σε κάρβουνα ένα πήλινο βαθύ σκεύος και βράστε εκεί το ψαράκι σας, για να είστε πιο κοντά στην αυθεντική μέθοδο μαγειρικής :) 


Δείτε ακόμη:
Πύραυνος ~ Χύτρα ταχύτητος... 2.700 ετών
Τα ψάρια & το ψάρεμα στην Αρχαία Ελλάδα ~ Μικρές ιστορίες + Πίνακας ονομάτων
Το ψάρι στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων ~ Ιχθυοπινάκια
Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Καρχαρίας ή τόνος από την Τορώνη
Πως φτάσαμε στο ψάρι... 
Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Χταπόδι με πιπέρι, κρεμμύδια & πράσα



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου