Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν: Ανοίξτε σωστά τις σαμπάνιες


Ο ακατάλληλος τρόπος αφαίρεσης του φελλού-σαμπάνιας, ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ματιών, και τύφλωση, κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Τα μπουκάλια σαμπάνιας περιέχουν πίεση ψηλότερη από την πίεση μέσα σε ένα τυπικό ελαστικό αυτοκινήτου.

Αυτή η πίεση μπορεί να εκτοξεύσει ένα φελλό σαμπάνιας με...
 50 μίλια ανά ώρα, καθώς βγαίνει από τη φιάλη. Δυστυχώς, αυτό είναι αρκετά γρήγορο ώστε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της όρασης.

Ατυχήματα με φελλό σαμπάνιας μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία από σοβαρούς τραυματισμούς στο μάτι, συμπεριλαμβανομένης της ρήξη του τοιχώματος του οφθαλμού, οξύ γλαύκωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, οφθαλμική αιμορραγία και βλάβη στη δομή του ματιού. Αυτοί οι τραυματισμοί απαιτούν μερικές φορές επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις ματιών, όπως το ράψιμο του ματιού και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση στον πάσχοντα οφθαλμό.

«Όταν ένας φελλός σαμπάνιας πετάγεται, πραγματικά δεν έχετε χρόνο να αντιδράσετε και να προστατεύσετε τα ευαίσθητα μάτια σας,» είπε η Δρ Μόνικα Λ. Μόνικα, οφθαλμίατρος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. «Ανεξέλεγκτοι φελλοί σαμπάνιας μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνους τραυματισμούς των ματιών και καταστροφική απώλεια της όρασης. Δεν θέλουμε κανέναν να καταλήξει κατά το τέλος του έτους στο χειρουργικό τραπέζι οφθαλμίατρου.»


Για μια ασφαλή γιορτή, ακολουθήστε τις απλές συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας για το πώς να ανοίξετε σωστά ένα μπουκάλι σαμπάνιας:

•Κρυώστε τους αφρώδεις οίνους και σαμπάνιες πριν από το άνοιγμα. Ο φελλός από ένα ζεστό μπουκάλι είναι πιο πιθανό να πεταχτεί αναπάντεχα.

•Μην ανακινείτε το μπουκάλι. Το κούνημα αυξάνει την ταχύτητα με την οποία ο φελλός βγαίνει από τη φιάλη αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές σοβαρού τραυματισμού στα μάτια.

•Στρέψτε το μπουκάλι σε μια γωνία 45 μοιρών από τον εαυτό σας και τυχόν παρευρισκόμενους και κρατήστε πατημένο το φελλό με τον αντίχειρα του χεριού σας κατά την αφαίρεση του συρμάτινου καλύμματος της φιάλης.

•Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από ολόκληρη την κορυφή του μπουκαλιού και πιάστε το φελλό.

•Περιστρέψτε το μπουκάλι κρατώντας το φελλό σε μια γωνία 45 μοιρών. Μετριάστε τη δύναμη του φελλού με πίεση προς τα κάτω, καθώς ο φελλός ξεφεύγει από το μπουκάλι.


Εάν αντιμετωπίσετε τραυματισμό ματιού από φελλό σαμπάνιας, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή από οφθαλμίατρο.       http://www.krasiagr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου