Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Βρέθηκε ακόμη ένα χρυσό στεφάνι στο Μετρό Θεσσαλονίκης



Χρυσό στεφάνι βρέθηκε σήμερα στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το στεφάνι βρέθηκε σε μεγάλο κιβωτιόσχημο τάφο, ο οποίος ανήκει στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης.


Το δυτικό νεκροταφείο ξεκινά από το Βαρδάρη, έξω από τα τείχη, που βρίσκονταν στην οδό Λαγκαδά και εκτείνεται ως το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου είχε βρεθεί ένα μεγάλο μέρος του, με πολλούς τάφους, στη διάρκεια κατασκευής του σταθμού του Μετρό. Πρόκειται για το 9ο χρυσό στεφάνι που έρχεται στο φως από την έναρξη του ανασκαφικού έργου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό.

Μετά την αποκάλυψη και απομάκρυνση του ευρήματος θα συνεχιστεί η ανασκαφή στον τάφο για τον εντοπισμό και άλλων τυχόν ευρημάτων. Το στεφάνι θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όπου θα καθαριστεί, θα συντηρηθεί και θα μελετηθεί.

*Το χρυσό στεφάνι που ήρθε σήμερα στο φως είναι το ένατο το οποίο βρέθηκε μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των μακρόχρονων ανασκαφών που γίνονται στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα οκτώ χρυσά στεφάνια, βρέθηκαν σε έναν τάφο στο εργοτάξιο του μετρό στο Πανεπιστήμιο.


Ενημέρωση: Το εύρημα ήρθε στο φως στο εργοτάξιο της πλατείας Δημοκρατίας, στο Βαρδάρη, κατά τη διάρκεια εργασιών σε έναν μεγάλο, αλλά απλό κιβωτιόσχημο τάφο της μακεδονικής περιόδου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα σχετικά απλό και όχι περίτεχνο στεφάνι, το οποίο δηλώνει ότι ο κάτοχός του και ο τάφος δεν ανήκει σε άτομο που ανήκε σε ιδιαίτερα υψηλή κοινωνική τάξη.

Επίσης, επειδή το στεφάνι είναι καλυμμένο με λάσπες, δεν μπορεί να διαπιστωθεί εξαρχής αν είναι μυρτιάς, ελιάς, βελανιδιάς ή άλλο. Τα στεφάνια μυρτιάς ήταν γυναικεία στεφάνια, καθώς προσφέρονταν στις νεόνυμφες γυναίκες για καλοτυχία. Τα στεφάνια ελιάς, βελανιδιάς, αμπέλου ή κισσού ήταν ανδρικά στεφάνια και οι κάτοχοί τους τα φορούσαν στα συμπόσια. Οσο πιο περίτεχνο και πλούσιο ήταν ένα στεφάνι τόσο περισσότερο χρυσό απαιτούσε η κατασκευή του και συνεπώς ήταν περισσότερο ακριβό. Οπότε και δήλωναν σε ποια κοινωνική τάξη και σε πόσο υψηλή κοινωνική θέση ανήκε ο κάτοχός τους.

Ο τάφος ανήκει στο δυτικό νεκροταφείο της πόλης, που εκτείνεται από το Βαρδάρη και την οδό Λαγκαδά, όπου βρίσκονταν και τα δυτικά τείχη, μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, αλλά επεκτείνεται και βορειότερα και νοτιότερα από το σιδηροδρομικό σταθμό, καταλαμβάνοντας πολύ μεγάλη έκταση. Πρόκειται για αστικό νεκροταφείο, χωρίς μεγάλους μακεδονικούς τάφους, αλλά με τάφους ποικίλης κατασκευής και διαφόρων μεγεθών.

Η ανασκαφή, που ξεκίνησε ήδη από χθες το μεσημέρι, όταν και εντοπίστηκε το στεφάνι, δυσχεραίνεται από τη μεγάλη ποσότητα λάσπης που υπάρχει στο σημείο λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε την Πέμπτη. Λόγω της λάσπης η ανασκαφή επρόκειτο να διαρκέσει όλη τη μέρα και να συνεχιστεί τη Δευτέρα, προς διερεύνηση του τάφου με σκοπό τον εντοπισμό περισσότερων κτερισμάτων.

Υπάρχει όμως και η «αρνητική» πλευρά της ανακάλυψης του χρυσού στεφανιού. Είναι η καθυστέρηση που θα προκαλέσει στη συνέχιση των εργασιών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, μέχρι να απεικονιστούν, να ταυτοποιηθούν και να απομακρυνθούν τα ευρήματα. Ηδη το ανασκαφικό έργο συγκεντρώνει τα βέλη των τεχνικών υπηρεσιών για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εργοταξίων για την κατασκευή των σταθμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου