Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φύγαμε Ιρλανδία...


«Ναι» στο αλκοόλ για να μην έχουν άλλα… 

Όποιος έχει πάει σε ιρλανδέζικη παμπ τόσο στην Ιρλανδία όσο και οπουδήποτε αλλού γνωρίζει καλά το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί εντός.

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα και δη τις απομακρυσμένες της περιοχές ξέρει επίσης πολύ καλά...
τη μοναξιά, την κατάθλιψη που μπορεί το τοπίο και η απομόνωση να προκαλέσουν στους κατοίκους. Αν τα συνδυάσει κανείς και τα δυο, ίσως δικαιώσει το δημοτικό συμβούλιο του Κέρι, μιας περιοχής στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας, που έλαβε μια παράξενη απόφαση. Προέκρινε τη χαλάρωση της εφαρμογής του νόμου που αφορά την απαγόρευση του αλκοόλ για μερικούς οδηγούς.

 Με πλειοψηφία 5 υπέρ, 3 κατά και 7 αποχές οι σύμβουλοι αποφάσισαν πως όσοι ηλικιωμένοι διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια από την Αστυνομία για να… ξεπερνούν το νόμιμο όριο αλκοόλης, 50ml αλκοόλ στα 100ml αίματος, που επιτρέπεται ως οδηγοί να έχουν στον οργανισμό τους! Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η δικαιολογία που βρίσκεται πίσω από αυτήν τη «νόμιμη παρανομία» είναι ότι οι συγκεκριμένοι ηλικιωμένοι διαμένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς και κλείνονται μέσα επειδή φοβούνται πως αν βγουν, πιουν, οδηγήσουν και τους πιάσουν θα τους αφαιρέσουν το δίπλωμα.

Επίσης, φοβούνται πως οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη ή και να εμφανίσουν τάσεις αυτοκτονίας για τους λόγους αυτούς. Κάποιοι υποστήριξαν πως πίσω από τη νόμιμη παρανομία κρυβόταν το γεγονός ότι μερικοί από τους δημοτικούς συμβούλους είναι ιδιοκτήτες παμπ… Οι ίδιοι αρνήθηκαν πως πίσω από την πρωτοβουλία τους κρυβόταν κάτι αντίστοιχο και δικαιολόγησαν την άποψή τους στο ότι οι εν λόγω δρόμοι και δεν έχουν κίνηση και πως σε αυτούς δεν μπορεί κανείς να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 30 με 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Η επόμενη κίνηση είναι να εκδώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας θα εφαρμοστεί η βούληση του Συμβουλίου του Κέρι.

Ο δήμαρχός του πάντως, Τέρι Ομπράιεν, καταδίκασε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο Κόνορ Κάλεν της Δράσης Αλκοόλ Ιρλανδίας. Υπενθύμισε πως μια στις τρεις συγκρούσεις στη χώρα σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης πως τα αυστηρά μέτρα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ έχουν αποδώσει, καθώς στα τελευταία χρόνια, από το 2008 έως το 2012, οι θάνατοι από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 42%. Οτι όσοι μένουν σε απομονωμένες περιοχές κι ενδέχεται να πάσχουν από την απομόνωση δε θα ωφεληθούν ιδιαίτερα αν θέσουν τη ζωή τους ή τη ζωή των συμπολιτών τους σε κίνδυνο.

Αγγελιοφόρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου