Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σχολιασμός επικαιρότητος ~ Καλλισθένης... εν δήμω


-Γιατί ο Χατζηοσμάν έγινε ήρωας στους τουρκόφρονες της Θράκης,
-Ο Αλέξης στο μπλοκ του δολαρίου,
-Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θέμου,
-Μνημείο... σκουπιδιών ετοιμάζει ο Μπουτάρης,
-Το λουκέτο στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Πόλης,
-Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας και...
-Γιατί οι Τούρκοι αποδεικνύονται μαιτρ στις προβοκάτσιες.


***Πέθανε βρέφος από ασιτία. Στην προσπάθεια των περισσότερων να βγάλουν τα μάτια της Ελλάδας -έτσι αισθάνονται ηδονή, αφού δεν μπορούν αλλιώς- δημοσιεύθηκαν πρωτοσέλιδα που απέδιδαν την ασιτία στην οικονομική κρίση.

Ένα τηλεφώνημα αν έκαναν στους αρμοδίους θα πληροφορούνταν ότι δεν ήταν έτσι. Η προανάκριση που διενεργείται σε βάρος της μητέρας θα αποκαλύψει τι συνέβη. Ήδη όμως η Ελλάδα δυσφημίστηκε άδικα ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν ψήφους ή θεαματικότητα.


***Η καταφορά του Δένδια εναντίον του δικαστών, απαιτεί κάποια απάντηση, όχι μόνον σε πρόσφατες περιπτώσεις, αλλά για όλες τις περίεργες εδώ και δεκαετίες, που είχαν κατηγορουμένους «αντιεξουσιαστές», όπως αυτοαποκαλούνται.

Είχαμε γράψει παλαιότερα για το θέμα και το αποδώσαμε είτε σε εκφοβισμό των δικαστών και αστυνομικών, είτε σε παρεμβάσεις πολιτικών αλλά -γιατί, όχι;- και σε ιδεολογική συγγένεια φορέων των διωκτικών αρχών με τους κατηγορουμένους. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η βέβαιη πάντα αθώωση είτε προσώπων που κατηγορούνται για ταραχές είτε συνδικαλιστών που παραβιάζουν ανενόχλητοι τους νόμους (και παριστάνουν και τους ήρωες).


***Το νέο αστέρι της πολιτικής ξαναχτύπησε. Για τον βουλευτή Ταμήλο ο λόγος, που όταν ηλικιωμένη του έδειξε τις λακκούβες στον δρόμο, λέγοντας «μας είχες υποσχεθεί να τις φτιάξεις, ακόμη έτσι είναι», αυτός απάντησε: «Τι σόϊ Σαρακατσάνα θα ήσουνα αν περπατούσες σε δρόμο χωρίς λακκούβες και χώμα;»! Αυτά, σε κόψιμο πίτας Σαρακατσάνων.


***Σε περίπτωση ανασχηματισμού, ίσως η Τρόικα μας φέρει για υπουργό Οικονομίας τον Ιάπωνα αναπληρωτή πρωθυπουργού Τάρο Ασό, ο οποίος πρότεινε: «Αφήστε τους ηλικιωμένους ασθενείς να πεθάνουν. Να συντομεύουν, αντί να κοστίζουν στο κράτος χρήματα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Αποκαλυπτικός ο άνθρωπος. Εκεί όμως που δεν πολυκατάλαβα, είναι η διαπίστωσή του: «Μια επιτυχημένη χώρα είναι αυτή στην οποία δεν θέλουν να ζουν πλούσιοι Eβραίοι». Τι εννοεί, ο ποιητής;


***Φτύνει αίμα -που λέμε- ο Αλέξης να προσελκύσει «νοικοκυραίους», κατά δήλωσή του, αλλά το χαλάνε οι ζωηροί της παρέας του, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις αλλά και τις προθέσεις τους. Είναι βέβαια γνωστό, ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει πρόβλημα με τον Αλέξη, προβληματίζεται όμως αν θα μπορέσει «να συμμαζέψει» τους ζωηρούς του.

Πάντως, έγιναν σαφή πλέον τα δύο πολιτικά μέτωπα στη χώρα, με τους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και να μη σχολιάζουν. Θα έπρεπε όμως. Ως προς τον Αλέξη είναι εμφανής η τοποθέτησή του στο μπλοκ του δολαρίου, αφενός με συνεχείς αναφορές στην επιτυχημένη πολιτική Ομπάμα και την ανταπόδοση από τα φιλοαμερικανικά ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά δεν διερευνήθηκε η πολιτική Σαμαρά.

Διότι ο φύσει και θέσει φιλοαμερικανός Αντώνης, βρίσκεται τώρα στο πλευρό της Γερμανίας, που είναι αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ. Τι συμβαίνει; Υπάρχουν πλάτες ισχυρότερες από την αμερικανική κυβέρνηση ή θα έχουμε τα ίδια που αντιμετώπισε ο Καραμανλής; (θα το δείξουν σύντομα, οι απεργίες και οι τρομοκρατικές ενέργειες)


***Ήρωας ο Χατζηοσμάν στους τουρκόφρονες της Θράκης. Γράφει τουρκόγλωσσο περιοδικό για τους χαρακτηρισμούς που του απηύθυναν ("προδότης της πατρίδας" και "Τούρκος πράκτορας"), ότι ο ίδιος «Ξεπερνώντας τον εαυτό του, με μια επίδειξη υπέροχης απόδοσης, δεν σώπασε έναντι των επιθέσεων των φασιστών, αλλά βρυχήθηκε σαν λιοντάρι και τους έδωσε την δέουσα απάντηση».


Άλατις… Και λιοντάρι ο Χατζηοσμάν! Πάντως, ότι βρυχάται, συμφωνώ. Είναι τόσο ακατάληπτα αυτά που λέγει, ώστε τα εκλαμβάνω ως βρυχηθμό. Αναρωτιέμαι όμως, όταν θα φύγει κάποια στιγμή το Προξενείο από την Κομοτηνή (δεν μπορεί, θα βρεθεί κάποιος ΥΠΕΞ, που θα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει), τότε τι σόι λιοντάρι θα είναι.


***Στο «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύθηκε πρωτόστηλο ρεπορτάζ, που αποκάλυπτε ότι το συσσίτιο των περιορισμένων λαθρομεταναστών, κοστίζει πολύ περισσότερο από το συσσίτιο των φοιτητών στις πανεπιστημιακές λέσχες.

Και ήρθε η στοχοποίηση της εφημερίδας και του Θέμου Αναστασιάδη, από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Γράφηκε μεταξύ άλλων:

«Αν δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τότε το σύνθημα "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" είναι πολύ επιεικές. Τότε σας αξίζει μόνο το… "Ναζήδες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι". Και γνωρίζετε πώς πρέπει η κοινωνία να αντιμετωπίζει τους ναζί».

Αν τώρα μπει καμιά παρέα κουκουλοφόρων στην εφημερίδα και τα κάνει λίμπα, «κατά πώς πρέπει η κοινωνία να αντιμετωπίζει τους ναζί», θα δούμε φυσικά ανακοίνωση περί καταδίκης της βίας «από όπου και αν προέρχεται».


***Να ξαναπώ πάλι, ότι δεν θέλουμε να σωθούμε; Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Μεγαλοστελέχη Τράπεζας στην Πελοπόννησο υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ! Η κομπίνα γινόταν από τρία στελέχη και έναν… Πακιστανό, στον οποίο χορηγούσαν αφειδώς δάνεια. Τον Πακιστανό βέβαια… μη τον είδατε!


***Τοπόσημο με σκουπίδια, που θα θυμίζει τη Θεσσαλονίκη όπως ήταν(sic) βρόμικη, επιδιώκει να δημιουργήσει στην πόλη ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια εγκατάσταση με σκουπίδια σε κάποιο σημείο της πόλης για να μας θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε. Όποιος περνάει από εκεί θα πετάει και ένα σκουπίδι. Θα θυμόμαστε ότι κάποτε η πόλη ήταν πρωτεύουσα σκουπιδιών, αν κι εγώ έχω δει και πιο βρόμικες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύε να αναθέσει τον σχετικό σχεδιασμό σε καλλιτέχνη, μέσω διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος είπε ότι ήδη η αρμόδια αντιδημαρχία έχει ετοιμάσει καμπάνια για να μάθουν οι πολίτες ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. «Αν δεν αποκτήσουμε συνείδηση, και Γερμανούς να φέρουμε για να μας βοηθήσουν στο θέμα των σκουπιδιών, στο ίδιο χάλι θα παραμείνουμε», είπε.


***Στην Κύπρο κυκλοφορεί ότι για πολιτικούς λόγους δεν θα εκπροσωπήσει το νησί στην Eurovision ο Χατζηγιάννης, με τη μουσική του. Δεν τον θεωρεί «προοδευτικό» η κυπριακή κυβέρνηση. Έκανε και το «λάθος» να εμφανισθεί δίπλα στον Δεξιό (λέμε, τώρα) Αναστασιάδη, που διεκδικεί την προεδρία της Κύπρου. Αν δήλωνε «δήθεν», δεν θα υπήρχε πρόβλημα.


***Η επί 88 χρόνια ελληνόφωνη εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και κατεβάζει ρολά. Ο εκδότης της Μιχάλης Βασιλειάδης δηλώνει πως «έτσι σβήνονται τα ίχνη μας» από την Πόλη

Μη ρωτάτε τι κάνει η ελληνική πολιτεία! Πού να βρεθούν 10.000 ευρώ που χρωστά ο άνθρωπος… Δεν θα μείνουν μετά χρήματα για ταξίδια των βουλευτών μας στο εξωτερικό (μερικών και μετά των συμβίων τους).


***Είχαμε γράψει από τη στιγμή που προέκυψε το ενδεχόμενο της πτώχευσης της χώρας μας, ότι η Ελλάδα έχει δύο «πλεονεκτήματα» -ας τα πούμε έτσι- έναντι των άλλων ομοειδών λαών: Την μεγάλη παραοικονομία -πολύ «λίπος», δηλαδή- και τον θεσμό της οικογένειας.

Μάλιστα, χρησιμοποιήσαμε έναν χαρακτηρισμό, που με χαρά είδαμε να τον επαναλαμβάνουν και άλλοι στη συνέχεια: Ότι ακόμη -παρά τα πλήγματα που δέχεται- ο οικογενειακός θεσμός εξακολουθεί να είναι ισχυρός στην Ελλάδα, και λειτουργεί «ως απορροφοτήρας των οικονομικών κραδασμών».

Οι γονείς, θα συντηρήσουν όσο μπορούν τα άνεργα παιδιά τους, όσα χρόνια χρειασθεί. Δεν θα τα διώξουν από το σπίτι. Ο άνεργος δηλαδή, θα έχει ένα κρεβάτι και ένα πιάτο φαγητό.

Έρχονται τώρα στοιχεία της Eurostat, και λένε: Πάνω από ένας στους δύο νέους (50,7%), ηλικίας 25 έως 34 ετών, εξακολουθούσαν, με βάση στοιχεία του 2011, να κατοικούν με τουλάχιστον έναν από τους γονείς τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις Σκανδιναβικές χώρες υπάρχουν τα μικρότερα ποσοστά, με 4,1% για την Σουηδία και την Φιλανδία και μόλις 1,9% για την Δανία. Το ποσοστό της Γερμανία αγγίζει το 14,7% ενώ αυτό της Γαλλίας το 11,6%.


***Οι Τούρκοι αποδεικνύονται μαιτρ στις προβοκάτσιες (και στους εμπρησμούς ελληνικών δασών). Στη δίκη των στρατιωτικών που διεξάγεται, αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι στρατηγοί θα ανατίναζαν και την γέφυρα του Βοσπόρου! Θα απέδιδαν το χτύπημα στους Έλληνες, και πάνω στην ένταση θα ανέτρεπαν την τουρκική κυβέρνηση.

Αυτά όλα, σύμφωνα με την έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), η οποία εστάλη σε επιτροπή του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα πραξικοπήματα. Όσοι χαζογελούν ακόμη, όταν συναντιούνται με Τούρκους αξιωματούχους, ας το ξανασκεφθούν.


***Οι προβοκάτσιες των Τούρκων δεν γίνονται μόνον από τους στρατιωτικούς ή πολιτικούς. Αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού (αυτόν, τέλος πάντων, που έχουν). Τουρκική εταιρία ζήτησε τον χώρο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, για να γυρίσει διαφημιστικό σποτ, με θέμα ένα σαμπουάν.

Στο σενάριο, μια κοπέλα πηγαίνει νύχτα στο Μουσείο και με επιτήδειες «χορευτικές» κινήσεις προσπερνά τα λέιζερ των συστημάτων ασφαλείας για να καταλήξει στον «θησαυρό» (το σαμπουάν), ενώ την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεται χαρούμενη ότι το χτένισμά της δεν έχει χαλάσει.

Ερώτηση: Μουσεία έχουν και στην Τουρκία. Γιατί δεν γύρισαν το σποτ εκεί; Επειδή φυσικά, τα Μουσεία στην Τουρκία είναι ασφαλή, ενώ στην Ελλάδα μπάχαλο. Αυτό το μήνυμα θα περνούσε.

Ευτυχώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε ασυζητητί το αίτημα, με το σκεπτικό ότι «αποτελεί δυσφήμηση για τα μουσεία μας και την ασφάλειά τους, γι’ αυτό και είμαστε υπέρ της μη χορήγησης της άδειας κινηματογράφησης».

Δεύτερη ερώτηση: Οι διευθύνοντες το Νομισματικό Μουσείο γιατί αποδέχθηκαν αρχικά την πρόταση; Και τρίτη ερώτηση: Σε μια σοβαρή χώρα, θα παρέμεναν ακόμη στη θέση τους, αφού δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα;



Καλλισθένης ~ voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου