Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται το σούπερ χαράτσι


Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το “χαράτσι” που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξετάζεται να επιβληθεί με...
 διαφορετικές κλίμακες

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της τρικομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τρεις ξεχωριστές κλίμακες:

-Μια για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα χωρίς αφορολόγητο ή με αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ.

-Μια για τα αγροτεμάχια με χαμηλό αφορολόγητο όριο. Η αξία των ακινήτων αυτών θα φορολογείται, δηλαδή, αυτοτελώς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα προστίθεται στην αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων .

-Μια για τα ακίνητα των νομικών προσώπων για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους χωρίς αφορολόγητο.


Τα ποσά των επιμέρους φόρων που αναλογούν αφενός στα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα και αφετέρου στις εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις (αγρούς, αγροτεμάχια κ.λπ.) θα αθροίζονται εκ των υστέρων και το τελικό ποσό που θα προκύπτει θα είναι ο συνολικός ενιαίος φόρος ακινήτων, τον οποίο κάθε ιδιοκτήτης θα οφείλει να εξοφλήσει είτε εφάπαξ, είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη) εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του νέου φόρου με στόχο έσοδα 2,1 δις ευρώ φέτος και 3 δις ευρώ το 2014. Πιο αναλυτικά στη σύσκεψη επανήλθε η πρόταση για την επιβολή του νέου φόρου στα αστικά ακίνητα (κατοικίες, εντός σχεδίου οικόπεδα, κτίσματα επαγγελματικής στέγης) από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, με την οποία φέρεται να συμφωνεί και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης, ο φόρος μοιράζεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνοντας τα περιθώρια μεγαλύτερων εισπράξεων. Από την άλλη πλευρά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλλει αφορούν στην καθιέρωση 8-10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην τελευταία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε αποφασισθεί ο ενιαίος φόρος των ακινήτων να συνοδεύεται από αφορολόγητο όριο ύψους 50.000 ή 100.000 ευρώ και είχε αποκλεισθεί το σενάριο της φορολόγησης των ακινήτων από το πρώτο ευρώ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι από την επιβολή του ενιαίου φόρου θα προκύψουν χαμηλότερες επιβαρύνσεις για μικροιδιοτκήτες ακινήτων σε σχέση με το έκτακτο τέλος ακινήτων που δεν έχει αφορολόγητο όριο και έχει πολύ υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου εφαρμογής του νέου φόρου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την Παρασκευή ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία το θέμα θα παραπεμφθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Ο νέος φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται το αργότερο από τον προσεχή Σεπτέμβριο.


Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου