Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ακόμα δεν κατέβασες το pdf με τα νοικοκυρέματα;


Ο κρύος καιρός «ήταν μία κάποια λύσις», μία δικαιολογία ώστε να συνεχίζει να μεγαλώνει ο χνουδο-γκοτζίλα κάτω από τον καναπέ, τα ασημικά να μαυρίσουν και τα τζάμια από τη σκόνη να θυμίζουν χιονισμένο τοπίο...

Ζέστανε όμως αυτές τις ημέρες, οπότε ήρθε ο καιρός για καθαριότητα στο σπίτι.

Καιρός για νοικοκυρέματα.


Στο αρχείο υπάρχουν δεκάδες συμβουλές-μυστικά για την καθαριότητα και τη συντήρηση του σπιτιού.



Κατεβάστε από εδώ.


  1. Το αλάτι είναι η καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό φρεσκοχυμένου κόκκινου κρασιού.
Το πρώτο και το πιο εύκολο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πασπαλίσουμε τον λεκέ με αλάτι, καθώς αυτό θα απορροφήσει το κρασί. Αυτό ισχύει και για καλύμματα, κουρτίνες, καναπέδες και άλλα υφασμάτινα είδη σπιτιού, τα οποία "απορροφούν σιγά-σιγά," πράγμα που καθιστά ευκολότερο το να αφαιρεθεί ο υγρός λεκές. Εάν το ύφασμα  είναι βαμβακερό, τότε το ζεστό νερό είναι αρκετό για να κάνει τη δουλειά.

  1. Τα απορρυπαντικά που περιέχουν οξυγόνο είναι ό,τι καλύτερο για να αφαιρέσουμε παλιούς, αποξηραμένους λεκέδες.
Οι παλιοί, στεγνοί λεκέδες από κρασί μπορεί να είναι μεγαλύτερη πρόκληση αλλά υπάρχει τρόπος να αφαιρεθούν. Η Johnson συνιστά να βρέξουμε την περιοχή με ζεστό νερό και στη συνέχεια να απλώσουμε ένα απορρυπαντικό με οξυγόνο (συνήθως το εφαρμόζουμε διαλυμένο σε νερό) και να το αφήσουμε να "κάνει τα μαγικά του" για 2-10 ώρες.

  1. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λευκό κρασί για να καθαρίσουμε τον λεκέ.
Η Johnson καταρρίπτει κατηγορηματικά αυτό τον τόσο διαδεδομένο μύθο. «Και στις δύο περιπτώσεις ο λεκές είναι ουσιαστικά χυμός φρούτων και δεν έχει σημασία πόσο διάφανο φαίνεται το λευκό κρασί, πάλι θα έχει κάποιο χρώμα από το φρούτο».

  1. Το να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τους λεκέδες είναι δύσκολο.
Έχουμε ακούσει για τη χρήση ορισμένων υφασμάτων μέσα στο σπίτι, όπως το Sunbrella ή για τα φοβερά προστατευτικά υφασμάτων, τα οποία είναι εύκολοι τρόποι για να αποφύγετε τους λεκέδες, όμως και αυτά η Johnson, εν μέρει τα απορρίπτει. "Υπάρχουν προστατευτικά υφασμάτων, όπως το Scotchgard, αλλά αυτά είναι μόνο επιφανειακά και μπορούν να φθαρούν από τη χρήση. Το Sunbrella, ουσιαστικά, μπορεί να αντέξει στην έκθεση σε κάποια στοιχεία και είναι περισσότερο γνωστό για την εξαιρετική ανθεκτικότητα του στις καιρικές συνθήκες".
Τουλάχιστον, αν δεν μπορέσετε πραγματικά να προλάβετε το ατύχημα, έχουμε κάποιες λύσεις για εσάς. Και όπως λέει και η Johnson, «όπου υπάρχουν απορρυπαντικά οξυγόνου, υπάρχει πάντα και ελπίδα».


Η ειδικός μας δίνει μερικές ακόμα χρήσιμες οικιακές συμβουλές για λεκέδες

Μπανανόφλουδα
Χρησιμοποιήστε μια μπανανόφλουδα για να γυαλίσετε τα ασημικά σας ή χτυπήστε στο μπλέντερ τις φλούδες με λίγο νερό για να φτιάξετε μια πάστα γυαλίσματος.

Αγγούρι
Χρησιμοποιήστε φέτες αγγουριού για να γυαλίσετε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα, τηγάνια, βρύσες και νεροχύτες. Επίσης χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε σημάδια από τους τοίχους καθώς λειτουργεί σαν γόμα!

Κρεμμύδια
Για να καθαρίσετε την σχάρα ψησίματος, ζεστάνετε την και τρίψτε την με μισό κρεμμύδι. Για να αποφύγετε την μυρωδιά στα χέρια σας μπορείτε να το καρφώσετε σε ένα πιρούνι.

Τσάι
Αντί να πετάτε τα φακελάκια τσαγιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήστε για τον καθαρισμό ξύλινων επιφανειών, όπως ντουλάπια και πατώματα. Επίσης το κρύο τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βερνίκι καθώς οι τανίνες του τσαγιού κάνουν όλη τη δουλειά του καθαρισμού.

Καρύδια
Χρησιμοποιήστε μισό καρύδι για να αφαιρέσετε γρατσουνιές από τα ξύλινα ντουλάπια ή τα έπιπλα. Τα φυσικά έλαια του καρυδιού απαλύνουν τις γρατσουνιές.

Κέτσαπ
Χρησιμοποιήστε κέτσαπ για να γυαλίσετε όλα τα χάλκινα είδη: κατσαρόλες, τηγάνια και μπολ. Η φυσική οξύτητα της ντομάτας θα κάνει το χαλκό να λάμψει.

Μπαγιάτικο ψωμί
Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί για να καθαρίσετε τον μύλο των μπαχαρικών ή τον μύλο του καφέ σας. Θα αφαιρέσει όλα τα εναπομείναντα κατάλοιπα και τις μυρωδιές.

Φίλτρα καφέ
Χρησιμοποιήστε το κατακάθι του φίλτρου μετά από μια χρήση της καφετιέρας  ως ένα φυσικό scrub για τα χέρια ή ένα scrub καθαρισμού για λιπαρές επιφάνειες. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στο ψυγείο σας για να απορροφήσει τις μυρωδιές.

Σόδα
Χρησιμοποιήστε σόδα για να αφαιρέσετε λεκέδες από τα υφάσματα και χαλιά. Είναι επίσης πολύ καλή στον καθαρισμό σκευών από χυτοσίδηρο - απλά ρίξτε λίγη στο ζεστό τηγάνι σας μετά το μαγείρεμα και αφήστε την να κάνει τα μαγικά της.

Ελαιόλαδο
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για να γυαλίστε κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα. Επίσης χρησιμοποιήστε το για τον καθαρισμό σκευών από χυτοσίδηρο. Φτιάξτε μια πάστα από ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι και τρίψτε τα.

Αλάτι
Το χοντρό αλάτι είναι ένα σπουδαίο φυσικό καθαριστικό. Χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε το ξύλο κοπής σας (με μισό λεμόνι). Ρίξτε μια ταμπλέτα αλατιού σε ένα λεκέ μέσα στο φούρνο για να τον καθαρίσετε ευκολότερα αργότερα. Το επιτραπέζιο αλάτι μπορεί επίσης για να απορροφήσει ένα φρέσκο λεκέ κρασί από ένα τραπεζομάντιλο (πλύνετε το ύφασμα αμέσως μετά).

Λεμόνι
Η φυσική οξύτητα των λεμονιών είναι πολύ σημαντική για τον καθαρισμό. Χρησιμοποιήστε μισό λεμόνι για να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε λεκέδες από το ξύλο κοπής σας αλλά και για να γυαλίσετε τα χάλκινα σκεύη σας (με κάποια μαγειρική σόδα). Λειτουργεί, επίσης, για την αφαίρεση αλάτων από τη βρύση της κουζίνας. Βάλτε μισό λεμόνι κάτω από τον κάδο απορριμμάτων σας για να απορροφά τις μυρωδιές.

Ξύδι
Το λευκό ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό επιφανειών για όλες τις χρήσεις. Για δύσκολο καθάρισμα χρησιμοποιήστε το απευθείας αλλά για γενικό καθάρισμα αραιώστε το κατά το ήμισυ με νερό. Επίσης, χρησιμοποιήστε ξύδι με νερό για να αφαιρέσετε τις στάμπες αλάτων-νερού από τα ποτήρια κρασιού και τα γυαλικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου