Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάχνουμε πανεύκολα τις δικές μας πίττες ολικής αλέσεως


Παρασκευάζονται παραδοσιακά µε µόλις δύο συστατικά, το αλεύρι και το νερό.

Τυλίξτε µέσα τους τα αγαπηµένα σας υλικά και γευτείτε νόστιµα σάντουιτς.

Έτοιμες σε 35 λεπτά



Υλικά (για 12 πίττες)
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • ½ φλ. Νερό

Εκτέλεση

Σε µπασίνα ρίχνουµε τα υλικά και ανακατεύουµε το µείγµα µε τα χέρια µας. Το µεταφέρουµε σε µια ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια και ζυµώνουµε για 3 λεπτά. Καλύπτουµε τη ζύµη µε µια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουµε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Τη χωρίζουµε σε 12 κοµµάτια και την πλάθουµε σε µπάλες. Επάνω στην αλευρωµένη επιφάνεια ανοίγουµε την κάθε µπάλα σε στρογγυλή πίτα διαµέτρου περίπου 13 εκ. (Καθώς δουλεύουµε το κάθε κοµµάτι θυµόµαστε να σκεπάζουµε τα υπόλοιπα, ώστε να µη στεγνώσουν).

Τοποθετούµε µια σχάρα πάνω από µία εστία της κουζίνας και τη ρυθµίζουµε σε µέτρια φωτιά. Σε άλλη εστία, ζεσταίνουµε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε µέτρια θερµοκρασία. Τηγανίζουµε την κάθε πίτα για 30 δευτερόλεπτα (15 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά) ή µέχρι να εµφανιστούν φουσκάλες. Στη συνέχεια τη βάζουµε στη σχάρα, την κρατάµε µε µια λαβίδα και την περιστρέφουµε και από τις δύο πλευρές, πιέζοντας µε µια σπάτουλα τις φουσκάλες, µέχρι να σχηµατιστούν καφέ κηλίδες – µερικές θα φουσκώσουν περισσότερο από άλλες. Επαναλαµβάνουµε ακριβώς την ίδια διαδικασία και µε την υπόλοιπη ζύµη.


Ανά µερίδα: 108 θερµίδες, 0,4 γρ. λιπαρά, 22,8 γρ. υδατάνθρακες, 3,7 γρ. πρωτεΐνη, 2,3 γρ. φυτικές ίνες, 1 mg νάτριο, 7 mg ασβέστιο.




Σχολιασµός διαιτολόγου
Η συγκεκριµένη συνταγή αποτελεί έναν καλό τρόπο να βάλουµε την ολική άλεση ακόµη περισσότερο στην καθηµερινή µας διατροφή, χωρίς πολλές θερµίδες, εύκολα και πρακτικά.


Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSC, πρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής  / vima.gr


Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης. Εκτέλεση συνταγής: Βίκυ Κουμάντου



Ακόμη:
Φτιάχνουμε βήμα-βήμα πίτες για γύρο & σουβλάκι
Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Τηγανίαι μελιτόεις μετά κασίας (Τηγανίτες με μέλι & κανέλα)




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/programma/?date=2013-02-24&tv=9471454e-dcf2-4b4c-9b5f-92c345ec2eb0&p=51c0eced-69f2-4400-9c5f-162b96699a54 ίσως να σε ενδιαφέρει.

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ!

Δημοσίευση σχολίου