Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τολμήστε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ~ Πληρώνουμε μέχρι & δολοφόνους δημοσίους υπαλλήλους!


Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ήταν προφανές ότι το πρόβλημα προερχόταν από το δημόσιο έλλειμμα.

Το ανεξέλεγκτο δημόσιο έλλειμμα ανάγκαζε τη χώρα να δανείζεται για να το καλύψει. Έτσι, δανειζόμενοι διαρκώς, φτάσαμε στο υπέρογκο και μη διαχειρίσιμο χρέος που μας έκοψε την πρόσβαση στις αγορές για νέα δάνεια. Οι εταίροι δέχτηκαν να μας δανείσουν εφόσον αντιμετωπίζαμε το έλλειμμα. Είπαν δηλαδή:
Μη δημιουργείτε νέα ελλείμματα, εμείς θα σας δανείσουμε, θα σας κόψουμε και μέρος του χρέους, αλλά εσείς θα πρέπει να περάσετε σε πλεόνασμα, ώστε να μπορείτε να μας ξεπληρώσετε τα δανεικά. Παράλληλα βέβαια βρήκαν την ευκαιρία να επιβάλουν όλα όσα είχαμε δεχτεί ως Ευρωπαϊκές Οδηγίες τα τελευταία 30 χρόνια και δεν τα είχαμε εφαρμόσει. Και αν βρουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κοψοχρονιά και περιουσιακά στοιχεία μας, όπως οι ΔΕΚΟ, τα νησιά, οι παραλίες και ακόμη καλύτερα γι’ αυτούς το τραπεζικό σύστημα (που έχει υποθηκευμένη όλη τη χώρα), θα τα πάρουν κι αυτά έναντι του χρέους. Ολα αυτά είναι γνωστά.

Τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος αν αντιμετώπιζε αυτή την κατάσταση; Θα φρόντιζε αμέσως να μειώσει το έλλειμμα κόβοντας τις σπατάλες και τις υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου. Διότι του Δημοσίου ήταν το έλλειμμα, όχι των ιδιωτών.  Ε, αυτό λοιπόν είναι το μόνο που δεν έκανε καμία από τις τρεις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Ολες κάνανε ακριβώς το αντίθετο. Διατήρησαν το υπέρογκο Δημόσιο και έσπευσαν στην αρχή με έκτακτα χαράτσια, μετά με αυξήσεις όλων των φόρων, μετά με φυλακίσεις οφειλετών και απειλές έναντι όλων να πάρουν τα λεφτά των πολιτών για να κλείσουν την τρύπα. Ομως η τακτική αυτή είναι καταστροφική. Πρώτον, οι δαπάνες παραμένουν υψηλές και τα έσοδα δεν αρκούν για να τις καλύψουν. Δεύτερον, η ύφεση διαλύει την οικονομία. Αυτό έχει ως άμεση επίπτωση την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Επειδή αυξάνονται οι άνεργοι, επειδή οι φτωχοί γίνονται περισσότεροι και επειδή οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα έσοδα από φόρους περιορίζονται.

Και εφόσον οι δαπάνες παραμένουν μεγάλες, το έλλειμμα δεν κλείνει. Και εφόσον δεν κλείνει το έλλειμμα, ούτε το χρέος μπορεί να μειωθεί, ούτε η οικονομία να ορθοποδήσει. Για να υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική βελτίωση, το Δημόσιο πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του σημαντικά. Και πρέπει να το κάνει άμεσα. Πρέπει ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το φορολογικό καθεστώς, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να δοθούν κατευθύνσεις για το πού πρέπει να επενδύσουν οι Ελληνες ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Απλά ακούγονται, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι. Αν η κυβέρνηση σήμερα δεν τολμά να διώξει ούτε καν τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, αν δεν μπορεί να πουλήσει ούτε τη μικρότερη ΔΕΚΟ, αν δεν μπορεί να κλείσει ούτε την πιο άχρηστη δημόσια υπηρεσία, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καμία απολύτως βελτίωση στην οικονομία.  Η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, η ενοχοποίηση όλων, η διατήρηση του μεγάλου και σπάταλου κράτους, τα περίπλοκα και αναποτελεσματικά νομοσχέδια και η αναβολή των πραγματικών μεταρρυθμίσεων δεν θα φέρουν επενδύσεις. Θα φέρουν βαθύτερη ύφεση, φτώχεια, αγανάκτηση και βία. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει το θάρρος και να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο κράτος. Εκεί και μόνο. Εκεί όπου έπρεπε να έχει επέμβει από την αρχή της κρίσης και που, αν είχε επέμβει, δεν θα υπήρχε κρίση σήμερα.

 Γρ. Νικολόπουλος



Σκότωσαν τον δήμαρχο Παγγαίου, καταδικάστηκαν αλλά πληρώνονται!


Καταιγιστική μορφή παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο Δημόσιο.

Το «Έθνος» σε δημοσίευμά του φέρνει στο φως ορισμένες μόνο, από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ατιμώρητων επίορκων υπαλλήλων, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα.

Τελευταία αποκάλυψη θέλει δύο φυλακισμένους ταμίες -δημοτικοί υπάλληλοι- που βρίσκονται στη φυλακή καταδικασμένοι σε ισόβια και 17 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου συνεχίζουν να πληρώνονται το 50% του μισθού τους.

Υπόθεση Παγγαίου: Σκότωσαν τον δήμαρχο, αλλά παίρνουν ακόμη μισθό!

Πρόκειται για το πιο τρανταχτό παράδειγμα ατιμωρησίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, αφού τρία και πλέον χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημάρχου Παγγαίου Καβάλας, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, από δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι δολοφόνοι του, αν και έχουν καταδικαστεί ο ένας σε ισόβια και ο άλλος σε 17 χρόνια κάθειρξη, συνεχίζουν να εισπράττουν στη φυλακή το 50% του μισθού τους.

Οι δύο ταμίες, Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μάνος, 50 και 51 ετών αντίστοιχα, δολοφόνησαν τον Δήμαρχο τα Χριστούγεννα του 2009, για να του φορτώσουν τη «μαύρη τρύπα» 710.000 ευρώ στο ταμείο, ενώ από την πρώτη στιγμή είχαν ομολογήσει την αποτρόπαια πράξη τους και τον Δεκέμβριο του 2010 καταδικάστηκαν ο πρώτος σε ισόβια κάθειρξη και ο δεύτερος σε 17ετή κάθειρξη.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, παραμένουν σε καθεστώς αργίας, λόγω ανυπαρξίας των πειθαρχικών οργάνων.

Το πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο τους επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης, αλλά άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα της έφεσης και περιμένουν να εκδικαστεί από το δευτεροβάθμιο όργανο.

Αυτό όμως δεν έχει συνεδριάσει έως σήμερα, με αποτέλεσμα οι δύο καταδικασθέντες για κακούργημα δημοτικοί υπάλληλοι, να συνεχίζουν να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων για όσους βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αργίας.

Μάλιστα, οι δύο δράστες της δολοφονίας δε δίστασαν να κάνουν μήνυση στον επόμενο δήμαρχο, Απόστολο Τσακίρη, ο οποίος μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος και την προφυλάκισή τους, είχε ζητήσει την διακοπή της μισθοδοσίας τους, για προφανείς λόγους ηθικής τάξεως.

Άντεξε έξι μήνες και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αποδεσμεύσει τη μισθοδοσία τους, εν όψει του κινδύνου να συρθεί και ο ίδιος στα δικαστήρια, για παράβαση καθήκοντος.





Ο ισοβίτης συνεργάτης του Παπαγεωργόπουλου πληρώνεται ακόμα!

Εξακολουθούν να πληρώνονται μέσα από τη φυλακή οι συνεργάτες  του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, παρά τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Ο Παναγιώτης Σαξώνης και ο Γιώργος Γκαϊδατζής λαμβάνουν μέσα από τη φυλακή το 50% του μισθού τους και δεν υπάρχει απόφαση απόλυσής τους από τα πειθαρχικά συμβούλια. Ο μεν Σαξώνης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και εννέα χρόνια κάθειρξη και ο δε Γκαϊδατζης δέκα χρόνια κάθειρξη με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Ψαρρά, οι δύο υπάλληλοι τελούν σε αργία, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να πληρώνονται βάση του νόμου. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ψαρράς επικρίνει σε έντονο ύφος τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες υποθέσεις «την ώρα που μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε απολύσεις», προκείμενου να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος του δήμου. Ο κ. Ψαρράς επιβεβαιώνει πως οι δύο υπάλληλοι του δήμου βρίσκονται στη μισθοδοσία της δημοτικής αρχής και ότι μέχρι να συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ο Παναγιώτης Σαξώνης που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, θα παίρνει το μισό μισθό του μέσα στη φυλακή.

Στην υπόθεση Παπαγεωργόπουλου ο Παναγιώτης Σαξώνης ήταν ο μοναδικός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην υπεξαίρεση. Από τη θέση του ταμία όπου βρισκόταν διευκόλυνε στην υπεξαίρεση και, επίσης καταδικάστηκε για πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος. Όλο το διάστημα που διήρκησαν οι ανακρίσεις και μετά την σχετική ΕΔΕ ο Σαξώνης είχε τεθεί σε αργία.

Η περίπτωση του πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Γιώργου Γκαϊδατζή είναι διαφορετική. Όσο διάστημα μεσολάβησε μέχρι την καταδικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, ήταν εν ενεργεία υπάλληλος του δήμου. Επειδή δεν συγκαλούνταν τα πειθαρχικά συμβούλια είχε δοθεί από την υπηρεσία… μια ενδιάμεση λύση. Είχε αναγκαστεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Όταν επιβλήθηκε η ποινή από τη δικαιοσύνη τέθηκε σε αναγκαστική αργία, απ’ όπου όμως θα συνεχίσει να λαμβάνει το μισό του μισθού του. 

Πρόβλημα με τα πειθαρχικά

«Φρένο» στην απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων βάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα όπως το παραπάνω, δηλαδή ενώ η δικαιοσύνη να έχει αποφανθεί, οι υπάλληλοι να συνεχίζουν να πληρώνονται από την υπηρεσία τους. Τα πειθαρχικά συμβούλια όχι μόνο δυσκολεύονται να βγάζουν αποφάσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν συνεδριάζουν καν. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει γίνει αντιληπτό από την Τρόικα και γι’ αυτό τον λόγο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη ότι θα προχωρήσει άμεσα σε απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μανιτάκης αδυνατεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για την εφαρμογή των σχεδίων που έχει καταθέσει, κάτι που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Τα πειθαρχικά συμβούλια έχουν επανδρωθεί με δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτά. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να μη παίρνουν μέρος σε πειθαρχικά συμβούλια λόγω φόρτου εργασίας. Αν πραγματοποιήσουν όσα λένε, τότε θα υπάρξει επιπλέον χάσιμο χρόνου στις αποφάσεις των συγκεκριμένων συμβουλίων και άρα θα  μετατοπιστούν για αργότερα οι απομακρύνσεις των επίορκων, δεδομένου ότι ένας υπάλληλος απολύεται μετά από απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου. Έτσι, ο κ. Μανιτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού ακόμα και αν εντοπιστούν οι υποθέσεις επίορκων που εξακολουθούν να εργάζονται ή να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους, θα είναι δύσκολο να απολυθούν αφού δεν έχει λυθεί το θέμα της λειτουργίας των συμβουλίων.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου