Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Έξι (μόνο) κοπανατζήδες απέλυσε ο δήμος Θεσσαλονίκης


Αιτία της απόλυσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Θωμά Ψαρρά, είναι η αδικαιολόγητη απουσία από τα καθήκοντά τους για μακρύ χρονικό διάστημα. Έτσι, μετά την αναφορά των αρμόδιων προϊσταμένων, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προχώρησε άμεσα στην καταγγελία της σύμβασής τους και χθες ο κ. Ψαρράς υπέγραψε και τυπικά τη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι...
απουσίαζαν συστηματικά από την εργασία τους, ορισμένοι έως και για διάστημα δύο μηνών, αρνούμενοι να συμμορφωθούν στις συνεχείς παρατηρήσεις των προϊσταμένων τους.

«Στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει σε κανέναν εργαζόμενο να αμείβεται χωρίς να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες προσελήφθη. Τα δημόσια έσοδα απ’ όπου αμείβονται οι εργαζόμενοι συλλέγονται με πολύ κόπο από φόρους σκληρά εργαζομένων συμπολιτών μας και για αυτό η διαχείρισή τους πρέπει να είναι χρηστή», τονίζει ο κ. Ψαρράς. Επισημαίνει ότι «εάν δεν προβαίναμε σε αυτή την ενέργεια, θα παραβαίναμε τον νόμο» και υπογραμμίζει ότι «ανάλογα θα πράξουμε και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, είτε αφορά εργαζόμενο με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε και με σύμβαση αορίστου χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, με την κίνησή της αυτή η διοίκηση του δήμου «προσπαθεί να προστατεύσει και την εργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, οι οποίοι παρέχουν με συνέπεια τις υπηρεσίες τους στους δημότες αυτής της πόλης. Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοκρατία και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου».


ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ

Tέλος στην ανοχή και την ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων βάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι -ως γνωστό- θα είναι οι πρώτοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ήδη συγκροτήθηκαν όλα τα νέα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία έχουν διαβιβαστεί και εξετάζονται οι 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις. Συγκροτήθηκε, επίσης, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά και το Γ' τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, που εξετάζει υποθέσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ και που επί δύο χρόνια δεν λειτουργούσε. Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια μετέχουν κανονικά οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίσθηκαν ως μέλη, με την εξαίρεση των συμβουλίων σε τέσσερα υπουργεία όπου παραιτήθηκαν οι ορισθέντες δικαστικοί λειτουργοί. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρεται ότι το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασιών του και εξετάζει περίπου 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα από το σύνολο των 450 που εκκρεμούν ενώπιόν του. Επίσης, έχει εκδώσει περισσότερες από 30 αποφάσεις μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις.

Μακεδονία 


Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη λίμνη Κορώνεια

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης στον τέως νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για την υπόθεση με τη λίμνη Κορώνεια. Ο τέως Νομάρχης κρίθηκε ένοχος για αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της ρύπανσης περιβάλλοντος. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 12 μηνών ο καθένας, επίσης με τριετή αναστολή, και τρεις υπάλληλοι στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ακόμα, το δικαστήριο αθώωσε την τέως πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Ν. Αηδονά, και άλλον έναν τέως νομαρχιακό υπάλληλο.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης και οι τρεις καταδικασθέντες, φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων.

Οι υπάλληλοι στην πρώην Νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Ο κ. Ψωμιάδης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο, χωρίς να σχολιάσει δημόσια την καταδίκη του, ενώ όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου