Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Εκτός δημοσίου χιλιάδες συμβασιούχοι που επέστρεψαν με προσωρινή διαταγή


Ενημέρωση:Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη μετά το «βέτο» Ρουπακιώτη(!!!)
Συμβασιούχοι οι... αποδιοπομπαίοι τράγοι, βορά στα στίφη των "επιόρκων" και κομματόσκυλων (όχι ότι και οι ίδιοι δεν είναι κομματόσκυλα...).

Από τη "δεξαμενή" των συμβασιούχων που επέτρεψαν στο Δημόσιο με προσωρινή δικαστική διαταγή, θα γίνουν οι πρώτες απολύσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα προστεθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει την απομάκρυνση όσων...
συμβασιούχων είχαν επιστρέψει με προσωρινή δικαστική διαταγή. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το θέμα προέκυψε στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Οπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Εν τω μεταξύ, επίθεση στον κ. Μανιτάκη εξαπέλυσε η Ένωση Εργατολόγων η οποία κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή. Του καταλογίζουν ότι καταργεί δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν προσωρινά εργαζόμενους, φωτογραφίζοντας κυρίως τις αποφάσεις προσωρινής επαναπρόσληψης συμβασιούχων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως «από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως» (παρ. 4 άρθρου 692 ΚπολΔ). Δηλαδή ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)".,


Επίσης, εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων θα ανακοινωθούν και οι πρώτοι φορείς που καταργούνται με το αιτιολογικό ότι δεν είναι «απαραίτητοι» και ως εκ τούτου θα προκύψουν και οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο.

Στο μεταξύ, με αφορμή και τις αλλαγές που συντελούνται στις οργανωτικές μονάδες των υπουργείων, αλλά και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που απεστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνεται ότι κρίνεται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση του «Μητρώου» δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το «Μητρώο» αποτελεί αναλυτική ή κατά κατηγορίες καταγραφή των δημόσιων υπηρεσιών και των φορέων της δημόσιας διοίκησης, με αναφορά, στη νομική τους μορφή και στην υπαγωγή τους ή μη στο δημόσιο τομέα και συνεπάγεται διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος.

Σκοπός της κατάρτισης και της δημοσίευσης του «Μητρώου» είναι η αξιόπιστη καταγραφή των φορέων, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του Δημόσιου Τομέα.


Ημερησία / Έθνος 


Ενημέρωση: Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη μετά το «βέτο» Ρουπακιώτη


Αποσύρθηκε η διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν θα υπογράψει για την προώθηση της ρύθμισης που θεωρήθηκε ότι περιορίζει τα συνταγματικά δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων.

Πριν την απόσυρση της διάταξης που συνέταξε ο κ. Μανιτάκης υπήρξε επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης ανέλαβε να συντονίσει τους κυρίους Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, δεδομένου ότι και οι δύο υπουργοί πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ.

Τελικώς το θέμα έληξε προσωρινά με ένα τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί σαν «νίκη» του υπουργού Δικαιοσύνης, ωστόσο, αναδεικνύει αρρυθμίες και προβλήματα συντονισμού μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

Δεν πρόκειται να υπογράψει τις ρυθμίσεις του συναδέλφου του Αντώνη Μανιτάκη για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Αυτό ανέφεραν και σήμερα το κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι τόνιζαν ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν θα αποδεχθεί τη μεθόδευση να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο.



Ακόμη οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει για λόγους ουσίας αφού επιχειρείται, όπως σημειώναν, να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου. Ακόμη οι ίδιες πηγές ανέφαραν ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν θα αποδεχθεί τη μεθόδευση να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή χωρίς τη δική του υπογραφή και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της Κυβέρνησης.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, δικαιώνοντας τον κ. Ρουπακιώτη για την στάση του και την επιμονή του να μην υπογράψει το πολυνομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθεί η ρύθμιση, «η διάταξη έτσι όπως ήρθε, δεν έστεκε».

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, είπε ότι η ρύθμιση θα αναδιατυπωθεί και θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ήδη επεξεργάζεται.

Εξήγησε ότι η αναδιατυπωμένη διάταξη δεν θα θίγει τις προσωρινές διαταγές παραμονής στην υπηρεσία, όμως θα εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί κανένας να κάνει παρελκυστική χρήση τους μετατρέποντας τον προσωρινό τους χαρακτήρα σε μόνιμο. 

Σημείωσε δε ότι θα υπάρχει χρονικό όριο ώστε οι προσωρινές διαταγές παραμονής στην υπηρεσία να μην υπερβαίνουν λίγους μήνες ενδεχομένως ένα εξάμηνο.

Να σημειωθεί ότι η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης αναφέρει ότι: «Με την συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση… η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο. Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».



Τι υποστήριζε ο Μανιτάκης

Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τον υπουργό Δικαιοσύνης δίνοντας διευκρινίσεις για τον σκοπό της προωθούμενης ρύθμισης.

Ο κ. Μανιτάκης υποστήριζε ότι το σχέδιο ρύθμισης δεν αφορούσε στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορούσε μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.


«Άδειασε» τον Μανιτάκη η ΔΗΜΑΡ
«Δεν υπάρχει διάταξη που θα φερει ο Μανιτάκης... Δεν υπάρχει καν σχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί. Να περιμένετε τη διάταξη που θα έρθει μέχρι το βράδυ», είπε το κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης σχολιάζοντας την κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τα δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων.

«Το θέμα αυτό θα διευθετηθεί μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί στη Βουλή», είπε ο κ. Χατζησωκράτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης. Ερωτηθείς αν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυρίων Ρουπακιώτη και Μανιτάκη ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε: «Είναι κακό να γίνεται μια συζήτηση;».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζησωκράτης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Κουβέλη, εμμέσως τοποθετήθηκε υπέρ του κ. Ρουπακιώτη «αδειάζοντας» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνοντας ότι επί του ζητήματος της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων «έχει δίκιο αυτό που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου