Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Βεβαίωση τόκων καταθέσεων (κωδ. 659-660) ~ Δώστε γραφειοκρατία στο λαό!


Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τις επόμενες ημέρες εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012.

Έστω και αν πρόκειται για τόκους τους ενός σεντ…


Τα ποσά των τόκων θα δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ηλεκτρονική υποβολή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.

Με την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το ποσό που θα πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση.

Όπως έγινε γνωστό, οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών προκειμένου να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική.

Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως και 4%.
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.α) τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.
Τα ποσά των τόκων που θα δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές δηλώσεις δεν θα ξαναφορολογηθούν. Η φορολόγησή τους έχει γίνει ήδη με συντελεστή 10%. Δηλαδή ο φόρος έχει ήδη παρακρατηθεί στην πηγή.

Εντωμεταξύ, με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (Π.Ο.Π.Σ.) απέστειλε στις 17 Μαϊου 2013 επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν γνωρίζουν πώς θα συμπληρώσουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αφού δεν τους έχουν σταλεί τα σχετικά έντυπα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου.

Πηγή:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113049043



«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς το σχέδιο για φορολογικές δηλώσεις «προκάτ» με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα ποσά από τους τόκους των καταθέσεων πέφτει στο κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την αποστολή στοιχείων καταθετών με τα ποσά των τόκων που εισέπραξαν από τις τράπεζες κατά την διάρκεια του 2012.

Τα ποσά αυτά, όπως και άλλες πηγές εισοδήματος όπως είναι τα μερίσματα, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, υπεραξίες από ακίνητα, bonus κλπ. από φέτος δηλώνονται υποχρεωτικά στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης.

Έστω και αν πρόκειται για τόκους τους ενός σεντ… Και αυτό γιατί οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο όριο εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων πάνω από το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται στην εφορία ( π.χ. 200 ή 250 ευρώ)

Έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιοι στις τράπεζες για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά από τους τόκους των καταθέσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται στην έκδοση ειδικής εγκυκλίου εν είδει οδηγού με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες στους φορολογούμενους για τον κωδικό στον οποίο θα δηλωθούν αυτά τα ποσά.
Η αναγραφή γίνεται στον Πίνακα 6 (Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία), στον κωδικό 659 για τον υπόχρεο και 660 για την σύζυγο αντίστοιχα. Στην πράξη, ο καθένας που διατηρεί έναν λογαριασμό καταθέσεων (ταμιευτηρίου, τρεχούμενο κ.λπ.), και λαμβάνει από την τράπεζα τόκους πρέπει να τα δηλώσει χωρίς να λαμβάνεται κανένα όριο ή περιορισμός.

Οι τόκοι από τις καταθέσεις αν και φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% από φέτος εντούτοις προστίθενται στα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου επί του συνόλου των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά με συντελεστές από 1% έως και 4% . Για παράδειγμα να ένας φορολογούμενους εισέπραξε το 2012 τόκους από καταθέσεις 5.000 ευρώ και άλλα 10.000 ευρώ από ενοίκια τότε θα πληρώσει έκτατη εισφορά (10.000 + 5.000) = 15.000 ευρώ χ 1% = 150 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία πληροφορικών Συστημάτων αναμένεται εκτός απροόπτου να ανοίξει σήμερα τις πύλες για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Η εφαρμογή θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και το τέλος Ιουνίου εκτός και αν δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr



Ενημέρωση:

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί ενδεχομένως και  σήμερα (24 Μαΐου), θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.
Με την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών.



Ενημέρωση 2:


Στις τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι που εντός του 2012 εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις άνω των 250 ευρώ για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι τράπεζες θα εκδώσουν βεβαιώσεις τόκων έπειτα από αίτημα του πελάτη τους, αν και γίνεται προσπάθεια να δοθούν από τις τράπεζες τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν θα χρειαστεί να το ζητήσουν οι φορολογούμενοι από τις τράπεζες για να το υποβάλλουν.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα κουτάκια 659-660 βάζουμε τους τόκους και στα 433-434 τον φόρο των τόκων;

Δημοσίευση σχολίου