Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 10 ~ Πλωτίνος (Βίντεο)


Ο Πλωτίνος (203 - 270 μ.Χ..) ήταν σημαντικός φιλόσοφος της ύστερης αρχαιότητας και ιδρυτής της νεοπλατωνικής σχολής της φιλοσοφίας.

Ο Πλωτίνος γεννήθηκε στην Λυκόπολη της Άνω Αιγύπτου περίπου το 203 μ.Χ. και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Σε ηλικία 28 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη φιλοσοφία κοντά στους Αλεξανδρινούς δασκάλους, ωστόσο, ο μόνος που τον ενέπνευσε ήταν ο...
πλατωνικός φιλόσοφος Αμμώνιος Σακκάς. Ο Πλωτίνος θεμελιώνει και αναπτύσσει στις Εννεάδες την θεωρία των τριών υποστάσεων. Βασικές αρχές της πλωτινικής θεωρίας είναι οι τρεις οντολογικές βαθμίδες του Όντος, Εν – Νους - Ψυχή.


Με βάση αυτό το μεταφυσικό μοντέλο, όλο το πλωτινικό σύστημα δομείται από... την οργανική ενότητα αυτών των υποστάσεων και οργανώνεται μέσα από την οντολογική τους ιεράρχηση. Πιο συγκεκριμένα, στον πυρήνα της πλωτινικής οντολογίας εδρεύει το απόλυτα υπερβατό Εν – Αγαθό, αντίστοιχο του πλατωνικού Αγαθού, αιτία προέλευσης, απαρχή και σκοπός όλων των υπολοίπων υποστάσεων και των όντων που μετέχουν σ’ αυτές.

Δεύτερος στην τάξη, ύστερος του Ενός και πρώτος άριστος φορέας του, βρίσκεται ο Νους. Ο πλωτινικός Νους, σύνθεση του αριστοτελικού Θεού και του πλατωνικού νοητού κόσμου των Ιδεών, μεταλαμβάνει της απόλυτης πρώτης λάμψης και σοφίας του Ενός, ένας αιώνιος, άφθαρτος, αμετάβλητος και αυτο-προσδιοριζόμενος Νους.

Τρίτη και τελευταία στην μεταφυσική ιεραρχία του πλωτινικού συστήματος βρίσκεται η Ψυχή. Η πλωτινική Ψυχή, σε αντίθεση με την αιώνια αμεταβλητότητα τον Νου, είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη διαμορφωτική δύναμη, ποιητική αιτία του αισθητού κόσμου που κοσμεί και διοικεί όλο το Σύμπαν σύμφωνα με το αιώνιο νοητικό πρότυπο του Νου.







thnx to kkyr

Ακόμη, από την ίδια σειρά:
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 1 ~ Πυθαγόρας
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 2 ~ Ηράκλειτος
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 3 ~ Παρμενίδης
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 4 ~ Εμπεδοκλής
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 5 ~ Δημόκριτος 
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 6 ~ Σωκράτης
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 7 ~ Πλάτων
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 8 ~ Αριστοτέλης
Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 9 ~ Επίκουρος


*Για τυχόν νέα επεισόδια, επισκεφθείτε την κατηγορία "video".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου