Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τα... πάντα!


Τίποτα δεν ξέφευγε όπως όλα δείχνουν από το μεγάλο «αυτί» των Ηνωμένων Πολιτειών. Νέα «εφιαλτική» διάσταση στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, δίνει δημοσίευμα του Spiegel. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η NSA κατάφερνε να έχει πρόσβαση και στις επικοινωνίες της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για αντίστοιχη δράση και στο «στρατηγείο» του Ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο 30χρονος που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, έχει άκρως απόρρητο έγγραφο από το Σεπτέμβριο του 2010, το οποίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η NSA παρακολουθούσε την διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.
Όπως προκύπτει οι ειδικοί της NSA, δεν είχαν απλά τοποθετήσει κοριούς στο κτίριο, αλλά είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο των υπολογιστών. Με αυτό τον τρόπο οι Αμερικανοί δεν είχαν μόνο πρόσβαση στις συναντήσεις που γίνονταν εκεί, αλλά και στα ηλεκτρονικά μηνύματα και στην εσωτερική αλληλογραφία στους υπολογιστές.

Σύμφωνα με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Spiegel ανάλογη επιχείρηση είχε στηθεί και στην αποστολή της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη.

Το «εφιαλτικό» είναι ωστόσο ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα γίνονταν παρακολουθήσεις στο κτίριο «Justus Lipsius» στις Βρυξέλλες, την έδρα του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, με απομακρυσμένη συσκευή.

Χωρίς να αναφέρει την πηγή αυτής της πληροφορίας, το Spiegel αποκαλύπτει πως πριν από πέντε χρόνια οι αξιωματικοί ασφαλείας του Ευρωπαϊκού συμβουλίου παρατήρησαν και ανίχνευσαν αρκετές αναπάντητες κλήσεις σε συμβούλους της NSA από την πτέρυγα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κάθε κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου έχει χώρους στο κτίριο με τηλέφωνα και συνδέσεις ίντερνετ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπουργοί.

*Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία παρακολουθούσε κάθε μήνα η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας NSA.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τις «κανονικές» ημέρες, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι την παραμονή Χριστουγέννων του 2012 καταγράφηκαν 12 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες και περίπου έξι εκατομμύρια διαδικτυακές συνδέσεις. Σε ημέρες «αιχμής», όπως η 7η Ιανουαρίου 2013, παρακολουθήθηκαν 60 εκατομμύρια συνομιλίες.


Εξηγήσεις ζητούν ΕΕ-Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ζήτησαν σήμερα εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με δημοσίευμα του οποίου η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μάς είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μάς απαντήσουν", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξηγήσεις για το θέμα αυτό ζήτησε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης.

"Η αμερικανική πλευρά πρέπει να μάς εξηγήσει αμέσως και λεπτομερώς εάν οι πληροφορίες αυτές για τηλεφωνικές υποκλοπές από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αληθεύουν ή όχι", δήλωσε η υπουργός Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ.



Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα της NSA στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν, η παρακολούθηση στην ελληνική πρεσβεία είχε το κωδικό όνομα Klondyke. Η αντίστοιχη επιεχείρηση για την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ είχε το όνομα Powell.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου