Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τι κάνεις λάθος και γερνάς πριν την ώρα σου;


Πήρες την πιο ακριβή κρέμα, γυμνάζεσαι πολύ, πίνεις νερό κι όμως το πόδι της χήνας που μέχρι πρότινος ήταν ελαφρύ όσο το πάτημα της γάτας κοντεύει να αφήσει αποτύπωμα σαν το πάτημα του ελέφαντα!

Η φθορά του δέρματος είναι νόμος της φύσης. Είτε ανήκεις στις γυναίκες που θέλουν να γεράσουν φυσικά είτε σε εκείνες που θέλουν να αντιστρέψουν τους νόμους της φύσης, δεν είναι κρίμα να γεράσει το δέρμα σου νωρίτερα από το κανονικό απλά επειδή εσύ έχεις υιοθετήσει κάποιες βλαβερές συνήθειες;

Κι αν νομίζεις πως θα διαβάσεις ένα ακόμα άρθρο που σε συμβουλεύει να κόψεις το τσιγάρο και να πίνεις πολύ νερό, τότε ίσως να εκπλαγείς αν μάθεις πως αν για παράδειγμα ταξιδεύεις συχνά με το αεροπλάνο, το δέρμα σου γερνάει πιο γρήγορα.

Ευτυχώς, όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και λύση:


Το πρόβλημα: Έχεις αδυναμία στα γλυκά
Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών δεν κάνει μόνο κακό στο βάρος αλλά και στο δέρμα σου. Τι ακριβώς συμβαίνει όταν παραδίνεσαι στην αγαπημένη σου σοκολάτα γάλακτος; «Όταν η ζάχαρη εισέρχεται στο αίμα, «δένεται» με τα ίδια μόρια πρωτεΐνης που βρίσκομαι στο κολλαγόνο και την ελαστίνη (οι ίνες που συντηρούν το νεανικό μας δέρμα). Η ζάχαρη αφαιρεί κολλαγόνο και ελαστίνη από τα μόρια κι έτσι προκαλούνται ρυτίδες στο δέρμα.
Η λύση: Ο εχθρός κυκλοφορεί και σε λευκή απόχρωση! Ζάχαρη, λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κτλ. Άρα προτίμησε όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστες τροφές όπως πολύσπορο ή ψωμί σικάλεως, καφέ ρύζι, μακαρόνια σικάλεως, καφέ ζάχαρη ή καθόλου ζάχαρη στα ροφήματα κι αν έχεις απόλυτη ανάγκη από ένα γλυκό (είπαμε άνθρωπος είσαι) προτίμησε την μαύρη σοκολάτα που περιέχει και αντιοξειδωτικά (ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά γιατί δρουν ευεργετικά στο δέρμα.)


Το πρόβλημα: Κάνεις συχνά αεροπορικά ταξίδια
Όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο είμαστε σε πιο άμεση επαφή με την ακτινοβολία του ήλιου. Κάπως έτσι εξηγούνται και τα αποτελέσματα ερευνών που συνδέουν την αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος σε πιλότους κι αεροσυνοδούς. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου είναι ξηρή κι έτσι το δέρμα μας μένει για αρκετή ώρα αφυδατωμένο.
Η λύση: Πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της πτήσης (το ξέρω η τουαλέτα του αεροπλάνου είναι κλειστοφοβική, αλλά μπρος στα κάλλη…), αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ και να φάτε πολύ αλμυρές τροφές. Επίσης, 30 λεπτά πριν την επιβίβαση απλώστε μια ενυδατική κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας στην επιδερμίδα σας καθώς το αντιηλιακό χρειάζεται αρκετή ώρα για να απορροφηθεί από το δέρμα. Τέλος, αν κάθεστε δίπλα στο παράθυρο, καλό είναι να κατεβάσετε το σκίαστρο.


Το πρόβλημα: Είσαι φανατικός οπαδός του τρεξίματος και του ποδηλάτου
Αν είσαι δεινή ποδηλάτης που παίρνεις τους δρόμους, τα βουνά και τα λαγκάδια με το ποδήλατό σου, συγχαρητήρια γιατί κάνεις ένα μεγάλο καλό στην φυσική σου κατάσταση και στην ψυχική σου διάθεση! Η πολύωρη όμως επαφή σου με τις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση στο δέρμα σου.
Η λύση: Είναι απλό! Ακολούθησε την συμβουλή που δώσαμε για την επάλειψη μιας ενυδατικής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας μισή ώρα πριν την ποδηλατοδρομία σου ή το jogging σου, κι ξεχύσου στους δρόμους!


Το πρόβλημα: Δεν κοιμάσαι αρκετά
Το δέρμα μας αναπλάθεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά το δέρμα μας δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει την διεργασία της επανόρθωσης. Επίσης, η έλλειψη ύπνου προκαλεί έντονο στρες στο σώμα, κάνοντας το να απελευθερώνει στρεσογόνες ορμόνες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Η λύση: Βάλε στόχο να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες και προσπάθησε να κοιμάσαι με το πρόσωπο στραμμένο προς το ταβάνι διότι αν είναι τσαλαπατημένο πάνω στο μαξιλάρι αποκτά εύκολα πτυχώσεις.


Το πρόβλημα: Έντονο στρες και κατάθλιψη
Το έντονο στρες και η κατάθλιψη οδηγούν τον οργανισμό σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης . Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που μας κάνει να φουσκώνουμε ως το πιο αφράτο κέικ, εξ ’ου και η φράση «είμαι έτοιμη να σκάσω/να εκραγώ» που χρησιμοποιούμε συχνά όταν αγχωνόμαστε ή στεναχωριόμαστε με κάτι. Η κορτιζόλη δρα επιθετικά απέναντι στο κολλαγόνο και την ελαστίνη και κατά συνέπεια ενάντια στην αναζωογόνηση του δέρματος. Επιπρόσθετα, το στρες μας κάνει να αποκτούμε αυτές τις όχι και τόσο χαριτωμένες ρυτίδες συνοφρυώματος (λεπτές γραμμές στο μέτωπο) ενώ όπως το έντονο χαμόγελο «κατηγορείται» πως προκαλεί ρυτίδες έτσι και η λυπημένη έκφραση με τον καιρό γίνεται η μάσκα μας, προκαλώντας μόνιμες ρυτίδες σε όλο το πρόσωπό μας.
Η λύση: Yoga, Tae Kwo Do, Zumba, Pilates, Χορός, Βόλτα με τα πόδια, Έξοδος με την παρέα σου, ένα μασάζ, μια εκδρομή…οι επιλογές είναι απεριόριστες! Αν η ζωή σου μοιάζει με μια τυπική ταινία του Βέγγου και δεν έχεις χρόνο για χαλάρωση και άσκηση, κάνε μικρές αλλαγές όπως να περπατήσεις μέχρι το super market ή να κατεβάσεις ένα application με ασκήσεις yoga που θα μπορείς να κάνεις 15 λεπτά πριν πέσεις για ύπνο. Κάθε Κυριακή, κλείσε τα κινητά για λίγη ώρα και αφοσιώσου σε μια ιεροτελεστία ομορφιάς με μάσκα, peeling, ενυδάτωση. Μάθε να φροντίζεις όχι μόνο το δέρμα αλλά και τον εαυτό σου. Όλα είναι μέσα στο μυαλό. Όλα είναι μια απόφαση! Γιατί να παίρνεις τις αποφάσεις που γερνούν το δέρμα σου;


*To παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα
 http://www.thatslife.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου