Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ και το ΙΓΜΕ (...)


Την ύπαρξη παρατράπεζας μέσα στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που έδινε άτοκα δάνεια από το δημόσια ταμείο σε υπαλλήλους -ακόμα και στον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου- κατήγγειλε στη δικαιοσύνη ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης Βασίλης Κωστόπουλος.

Κατήγγειλε επίσης αδιαφάνεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επιπλέον εφάπαξ που λάμβαναν εργαζόμενοι (υπάλληλοι σε συνταξιοδότηση) από ασφαλιστικό συμβόλαιο που χρηματοδοτούσε αποκλειστικά το Δημόσιο ο κρατικός προϋπολογισμός σε ιδιωτική εταιρεία.



Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο ΙΓΜΕ

Του Γιώργου Λιάλιου (Καθημερινή)
Διέθεσε 50 εκατ. ευρώ για επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση εφάπαξ των υπαλλήλων του. «Ο προηγούμενος διευθυντής έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζομένους και στον εαυτό του».


Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) κατέθεσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ), στο οποίο έχει υπαχθεί το ινστιτούτο. Οπως υποστηρίζει, το Δημόσιο διέθεσε 50 εκατομμύρια ευρώ μέσω ασφαλιστικού συμβολαίου για να δοθεί πρόσθετο εφάπαξ στους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση. Επίσης υποστήριξε ότι ο προηγούμενος διευθυντής έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζομένους και στον εαυτό του από το ταμείο του ΙΓΜΕ. Στράφηκε, τέλος, και κατά του ΥΠΕΚΑ, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να διαθέσει σε ιδιώτες μελετητές, με κόστος 5 εκατ. ευρώ, διάφορες υποχρεώσεις της χώρας έναντι του πρωτοκόλλου του Κιότο.Ο Βασίλης Κωστόπουλος (κατά δική του δήλωση προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ) ανέλαβε τον Μάρτιο πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ, που προέκυψε από τη συνένωση του ΙΓΜΕ και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο κ. Κωστόπουλος εξήρε το ερευνητικό έργο του ινστιτούτου (που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας μετά τη μεγάλη μείωση του προσωπικού του), υποστήριξε όμως ότι το ινστιτούτο «λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, καθώς κάθε διοίκηση έκανε ό,τι ήθελε».

«Βρήκα συμβόλαιο που είχε συναφθεί με την Εθνική Ασφαλιστική το 1989 για την καταβολή πρόσθετου εφάπαξ στους εργαζομένους. Το συμβόλαιο αυτό δημιούργησε πρόσθετη δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ, χωρίς η διάθεση αυτού του ποσού να καλύπτεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση. Στο συμβόλαιο αυτό έγιναν 8 τροποποιήσεις και για καθεμία από αυτές υπήρχε όρος ότι έπρεπε να εγκρίνεται από το συνδικάτο των εργαζομένων. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, η Εθνική Ασφαλιστική μας ειδοποίησε ότι διεκδικεί επιπλέον 31 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στις 7 Μαΐου κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, εναντίον των υπεύθυνων διοικήσεων, του συνδικάτου, των νομικών υπηρεσιών του επιβλέποντος υπουργείου και της Εθνικής Ασφαλιστικής».
Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων, Χάρη Σμυρνιώτη. «Δεν πρόκειται για συμβόλαιο συνταξιοδότησης, αλλά για παροχή αντί αυξήσεων, από τις οποίες παραιτηθήκαμε», αναφέρει. «Ολα έγιναν μέσω συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων και εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας. Η αποτυχία του συμβολαίου δεν προήλθε από κακή διαχείριση, αλλά από τη μεγάλη μείωση του προσωπικού μέσω μετατάξεων το 1999-2000 και συνταξιοδοτήσεων το 2009-2013».

«Παρατράπεζα»

Ο κ. Κωστόπουλος προχώρησε σε σειρά καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΓΜΕ. «Βρήκα μια κανονική παρατράπεζα, που έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζομένους από το ταμείο του ΙΓΜΕ - συνολικά είχαν δοθεί 120.000 ευρώ. Δανειολήπτης εμφανιζόταν ο τέως γενικός διευθυντής, Κ. Παπαβασιλείου που μάλιστα είχε λάβει και ο ίδιος δάνειο 28.500 ευρώ. Επιπλέον υπήρχε αδιαφάνεια στους τραπεζικούς λογαριασμούς, λείπουν παραστατικά, στελέχη επιταγών. Επίσης υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές από δήμους για εργασίες που έχει τελέσει το ΙΓΜΕ, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ - οι 700.000 ευρώ από τον Δήμο Αμαρουσίου».

Ο κ. Κωστόπουλος στράφηκε και κατά του ΥΠΕΚΑ, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει «επιδερμικά» τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του πρωτοκόλλου του Κιότο. «Αντί το ΥΠΕΚΑ να δημιουργήσει από δημόσιους φορείς ένα ενιαίο σύστημα εκτίμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το αναθέτει σε μελετητές με κόστος 5 εκατ. ευρώ».



Aπό την πλευρά του, το συνδικάτο του ΙΓΜΕ, με ανακοίνωσή του αναγνωρίζει παροχές ποτ διασφαλίζονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνήφθη στα πλαίσια υλοποίησης ΣΣΕ του 1987 και δόθηκαν έναντι αυξήσεων.

Ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση καλείται να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τις καταγγελίες για αδιαφάνεια και την διαχείριση του Οργανισμού.

Ήδη εχει κατατεθεί από τη νέα διοίκηση σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΙΓΜΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι το επιστημονικό προσωπικό είναι λιγότερο σε σχέση με τους διοικητικούς υπαλλήλους (η αναλογία είναι ένας προς ενάμιση υπάλληλο).

Η ανακοίνωση του συνδικάτου:

«Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ κύριος Β. Κωστόπουλος (απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας), σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε δημοσιογράφους στη Λέσχη αξιωματικών, με δήλωσή του υπονόμευσε το έργο του ΙΓΜΕ (ίσως και του ΕΚΠΑΑ), κάνοντας αναφορά σε «σκάνδαλα» που «διαπιστώθηκαν» από ορκωτούς λογιστές ή αφήνοντας αιχμές και κατηγορίες για ποινικές ευθύνες και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ. Ευθύνες που σχετίζονται με παροχές προς εργαζόμενους οι οποίες όμως διασφαλίζονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνήφθη στα πλαίσια υλοποίησης ΣΣΕ του 1987 και δόθηκαν έναντι αυξήσεων.

»Η όλη τακτική του προέδρου, τον οποίο διόρισε η ΔΗΜΑΡ με βάση την «ποσόστωση» 4-2-1 της τρικομματικής κυβέρνησης, από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασής του, βασίζεται στη λογική της ενοχοποίησης των εργαζόμενων και της ύπαρξης «λαμογιών» και σκανδάλων. Η τακτική αυτή λοιπόν κλιμακώθηκε και με τη σημερινή «συνέντευξη» του, που εντάσσεται στη λογική Κεδίκογλου (βλέπε ΕΡΤ).

»Καταγγέλλουμε την Γκαιμπελική αυτή τακτική του κ. Προέδρου και δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί, όσες κατακτήσεις πέτυχαν στις αμοιβές και παροχές τους, έγιναν όλες μετά από αγώνες και ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με διοικήσεις ή υπουργούς.

»Οι εργαζόμενοι δεν έχουν διστάσει να καταγγείλουν διοικήσεις και κυβερνητικές επιλογές, για τις ερευνητικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στο ΙΓΜΕ σε θέματα ορυκτού πλούτου, υπόγειων νερών, κατασκευαστικών έργων και περιβάλλοντος. Δεν κάλυψαν ποτέ ύποπτες διαχειριστικές επιλογές διοικήσεων.

»Ωστόσο δεν μπορεί παρατηρήσεις που αφορούν τυπικά θέματα διαχείρισης, όπως αυτές που έχουν επισημάνει οι ορκωτοί λογιστές, να γίνονται όχημα κατασυκοφάντησης του Ινστιτούτου.

»Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για να προασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους καθώς και του Ινστιτούτου. Επιφυλάσσονται επίσης να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την άσκηση διοίκησης του Προέδρου κ. Β. Κωστόπουλου στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο ΙΓΜΕ.

»Προειδοποιούν ότι οι ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές τακτικές του προέδρου κ. Β. Κωστόπουλου θα απαντηθούν ένδικα και αγωνιστικά.

»Καλούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να δεχτεί επί τέλους το Συνδικάτο, που εδώ και καιρό ζητάει συνάντηση μαζί του και να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο Ινστιτούτο.

»Σήμερα, στη Βουλή, προωθείται τροπολογία που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης και υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (θέλουμε να πιστεύουμε όχι υποκριτικά) για να βγει το ΙΓΜΕ από το καθεστώς εφεδρείας και διάλυσης.
Στα πλαίσια αυτά κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και υπερασπιζόμαστε το ρόλο του Ινστιτούτου και το δικαίωμα στην εργασία.

Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ και το ΙΓΜΕ.
Να καταργηθεί η ΠΝΠ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σε ΟΛΕΣ τις εταιρειες του δημοσιου -και ιδιαιτερα στις μη εισηγμενες-γινονται τα ιδια και χειροτερα....αποφασιζουν οι διοικησεις σαν ιδιωτες με τα λεφτα του δημοσιου !!!!!!ψαξτε και αλλες και θα εκπλαγητε δυσαρεστα.

Δημοσίευση σχολίου