Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η Δύναμη της Τέχνης Επ.2 ~ Μπερνίνι - Η έκσταση της Αγίας Θηρεσίας (Βίντεο)


Εστιάζοντας σε οκτώ μοναδικά εικαστικά έργα τέχνης, η σειρά ξετυλίγει την ιστορία της «οπτικής» δημιουργικής φαντασίας στο πέρασμα του χρόνου. Χάρη στις πειστικές δραματουργικές αναπαραστάσεις, την εκπληκτική φωτογραφία και το μοναδικό στυλ του Simon Schama, ο θεατής γίνεται μάρτυρας των συγκλονιστικών στιγμών της σύλληψης και δημιουργίας των πιο σπουδαίων έργων τέχνης.

Η Βραβευμένη σειρά «Η Δύναμη της Τέχνης» αφηγείται την επική ιστορία μιας διαρκώς εξελισσόμενης καλλιτεχνικής δυναμικής και παρουσιάζει την ικανότητα των ανθρώπων που άλλαξαν την οπτική μας για τον κόσμο.

Κάθε ένα από τα οκτώ ωριαία επεισόδια εξετάζει την βιογραφία ενός καλλιτέχνη και ένα βασικό του έργο μέσα από...
τις σκέψεις του παρουσιαστή και με τη βοήθεια δραματοποιημένων σκηνών.

Η σειρά μεταδόθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006 από το BBC2.


Επεισόδιο δεύτερο: Μπερνίνι

Έναν αιώνα μετά τη δημιουργία τoυ έργου του Bernini "Η Έκσταση της Αγίας Θηρεσίας", ένας Γάλλος λάτρης της τέχνης κατά την διάρκεια ξενάγησης στη Ρώμη, όταν βρέθηκε στην Εκκλησία της Santa Maria della Vittoria, κοίταξε μπροστά στο θέαμα του γλυπτού και είπε: "Λοιπόν, αν αυτό είναι θεία αγάπη, γνωρίζω τα πάντα γι' αυτό". Αυτό που ο Bernini καταφέρνει να κάνει χειροπιαστό και πλήρως κατανοητό είναι κάτι για το οποίο όλοι μας - αν είμαστε ειλικρινείς - γνωρίζουμε ότι μας είναι εξαιρετικά ποθητό, αλλά ενώπιον του οποίου θα πρέπει να παραμείνουμε ευγενικά σιωπηλοί. Κάτι που έχει αναπαραχθεί στα πιο ασεβή συγγραφικά πονήματα, στις πιο βασανιστικές στιγμές της κακής κινηματογραφίας, στα πιο τρομακτικά ποιήματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όταν οι ιστορικοί Τέχνης κοιτούν αυτό το γλυπτό, να μην δένουν κόμπους στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το αυτονόητο. Δηλαδή το πως μέσα σ'αυτό - και από αυτό - το έργο όλοι μας αναζητούμε την πιο έντονη και σπασμωδική δράση του σώματος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εμπειρία μας. Τη δράση που γεννά ο Έρωτας.









Από την ίδια σειρά:
Επ.1 ~ Καραβάτζιο - Ο Δαυίδ με το Κεφάλι του Γολιάθ


Δείτε ακόμη:
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.1
Οι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.2
Oι μεγάλοι της Αναγέννησης ~ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Επ.3
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.1
Μιχαήλ Άγγελος ~ Οι μεγάλοι της Αναγέννησης Επ.2
Van Gogh ~ Ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου