Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν είναι ανέκδοτο: ΦΠΑ βάσει της έντασης του ήχου!


Ιστορίες φορολογικής τρέλας με τον ΦΠΑ - Εστιατόρια με χαμηλή μουσική και χωρίς πίστα χορού θα χρεώνουν τα φαγητά με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%! Εάν η μουσική είναι πιο δυνατή ο ΦΠΑ ψηλώνει στο 23%...

Τα εστιατόρια μπορούν να χρεώνουν τα φαγητά με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% εφόσον δεν σερβίρουν όρθιους πελάτες σε μπαρ, δεν έχουν χώρο για να χορεύουν οι πελάτες και ο ήχος της μουσικής δεν ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ!

Εάν η μουσική είναι πιο δυνατή, εάν εξυπηρετούνται όρθιοι οι πελάτες ή εάν αυτοί... χορεύουν, τότε το κατάστημα θεωρείται κέντρο ψυχαγωγίας και θα πρέπει να χρεώνει ΦΠΑ 23% σε όλα στα προϊόντα που προσφέρει!

Το απίστευτο αυτό μοντέλο επιβολής ΦΠΑ που μόνο φορολογική τρέλα μπορεί να χαρακτηριστεί προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για το πώς εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση.

Ενάμιση μήνα μετά την «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Οικονομικών παραμένει «χαμένο στην μετάφραση» εκδίδοντας συνεχώς νέες οδηγίες σε μια προσπάθεια να δώσει λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που δημιούργησε η «κατά περίπτωση» εφαρμογή του ΦΠΑ 13% στην εστίαση.
Με τον τρόπο όμως το μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αφού οι νέες οδηγίες λένε πως άλλο ΦΠΑ θα έχει ένα γεύμα σε μαγαζί όπου «παίζει» χαμηλά η μουσική και άλλον αν παίζει δυνατά.
Από την εγκύκλιο προκύπτει ειδικότερα ότι για να κριθεί από τη φορολογική αρχή εάν ένα κατάστημα που σερβίρει φαγητό και ποτό είναι ή όχι κέντρο διασκέδασης δεν αρκεί μόνο η άδεια λειτουργίας.
Πρέπει επίσης να ελεγχθεί:

• Εάν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος υπάρχει μουσική,
• Εάν ο ήχος έχει ένταση μεγαλύτερη ή μικρότερη των 80 ντεσιμπέλ
• Εάν οι πελάτες πίνουν όρθιοι ή καθιστοί τα ποτά τους
Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνεται ότι ο ήχος της μουσικής έχει ένταση μεγαλύτερη των 80 ντεσιμπέλ ή ότι οι πελάτες εξυπηρετούνται όρθιοι ποτά ή χορεύουν, οι επιχειρήσεις θα θεωρούνται κατά τεκμήριο «κέντρα διασκέδασης» και ο ΦΠΑ που θα χρεώνεται στους πελάτες για τα σερβιριζόμενα φαγητά θα πρέπει να υπολογίζεται με συντελεστή 23% αντί 13% που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης!

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου