Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

'Εχασαν σπίτια, μένουν στις βιοτεχνίες


Εικόνες που σοκάρουν αντικρίζει κανείς σε εργοστάσια και βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου κάποτε οι μηχανές παραγωγής δούλευαν στο φουλ επικρατεί βουβαμάρα και στα τεράστια πάρκινγκ, όπου κάποτε συνωστίζονταν τα φορτηγά διανομής, στήθηκαν συρματόσχοινα με απλωμένη… μπουγάδα.

Επιχειρήσεις που δεν προλάβαιναν να τροφοδοτούν τους πελάτες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό σήμερα...
υπολειτουργούν, ενώ έχουν μετατραπεί και σε χώρους κατοικίας για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχουν χάσει τα σπίτια τους, είτε διότι αυτά κατασχέθηκαν λόγω χρεών είτε διότι πουλήθηκαν, σε μια ύστατη προσπάθεια των επαγγελματιών να βρουν ρευστό, ώστε να εξακολουθήσει να λειτουργεί η επιχείρηση.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης είναι, όπως οι ίδιοι λένε στον «ΑτΚ», αποκαρδιωτικά, καθώς τα φουγάρα στα μισά εργοστάσια που λειτουργούσαν στη Βιομηχανική Περιοχή έχουν σβήσει. Και το χειρότερο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δε διαφαίνεται φως στο τούνελ, ενώ ένα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται εκατοντάδες ακόμη επιχειρήσεις. Αυτό που τους εμποδίζει είναι πως δεν έχουν ρευστό για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι κατασχέσεις ακόμη και της πρώτης κατοικίας είναι γεγονός για χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι -πλέον των ασφαλιστικών εισφορών- αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια και τους λογαριασμούς των επαγγελματικών τους χώρων. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών ανησυχούν πως το κύμα των κατασχέσεων θα ενταθεί, μετά την αποστολή των απειλητικών ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ, και το φαινόμενο της μετατροπής βιοτεχνικών χώρων και σε χώρους κατοικίας θα διογκωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των «ενοίκων», ανάμεσα στους οποίους και παιδιά. Και επιμένουν, μεταξύ άλλων, στο «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας τη δυνατότητα για αποπληρωμή μετά την 1/1/2015, αλλά και στην ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας τουλάχιστον μέχρι 31-12-2014.



ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ / agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου