Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Διπλή ρατσιστική δολοφονική επίθεση στην Βόρειο Ήπειρο


 
Δύο έφηβοι, ελληνικής καταγωγής, τραυματίστηκαν, αργά χθες το βράδυ, στο χωριό Δερβιτσάνη του Αργυροκάστρου από πυροβολισμούς που προήλθαν από το γειτονικό χωριό Λαζαράτι, εκεί όπου καλλιεργούνται τεράστιες εκτάσεις χασίς και η αστυνομία επί χρόνια δεν μπορεί να επέμβει.

Οι δύο 15χρονοι, Σπύρος Κόλλας και Φωτάκις Ξέρας (ανιψιός του πρώην υπουργού απασχόλησης Σπύρου Ξέρα), τραυματίστηκαν ενώ έπαιζαν μπροστά από την εκκλησία του χωριού.


Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι σφαίρες προήλθαν από το Λαζαράτι, οι κάτοικοι του οποίου πυροβολούν προειδοποιητικά τα βραδιά για να υπερασπιστούν τις φυτείες κάνναβης στο χωριό τους.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση διαμαρτυρία των Ελλήνων κατοίκων της Δερβιτσάνης, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι απειλούνται οι ζωές τους από τις σφαίρες που, όπως λένε χαρακτηριστικά, "πέφτουν βροχή" κάθε βράδυ την εποχή αυτή, που γίνεται η συγκομιδή του χασίς, από το γειτονικό Λαζαράτι. Απαιτούν, δε, την επέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σφαίρες τραυματίζουν Έλληνες κατοίκους των γύρω χωριών.

"Επί χρόνια, η αστυνομία δεν μπορεί να μπει στο χωριό, αφού όλοι οι καλλιεργητές της κάνναβης είναι οπλισμένοι - ακόμη και με πολυβόλα - και φρουρούν τις χασισοκαλλιέργειές τους, 24 ώρες το 24ωρο" αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το τηλεοπτικό κανάλι "Top Channel".

"Η τοποθεσία του χωριού, στο βουνό, ευνοεί τους καλλιεργητές να ελέγχουν κάθε κίνηση στην εθνική οδό, καθώς και όσους εισέρχονται σε αυτό. Το μόνο που καταφέρνει η αστυνομία ειναι να εμποδίζει τους φτωχούς εργάτες των χασισοκαλλιεργειών να εισέρχονται στο χωριό και να σταματά τα βυτία με νερό και τα αγροτικά με λιπάσματα που προμηθεύουν στο Αργυρόκαστρο οι καλλιεργητές, χωρίς μέχρι τώρα να μπορέσει να παρέμβει" αναφέρει το Top Channel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου