Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πεντανόστιμες συνταγές για σπιτικά σουβλάκια


Όταν λέμε πως θέλουμε να φάμε κάτι γρήγορο και νόστιμο, συνήθως αναφερόμαστε στο σουβλάκι.

Το γνωρίζουμε στην κλασική του μορφή, συνήθως με κρέας χοιρινό και με άρωμα από τζατζίκι, αλλά μπορεί να φαγωθεί και με τρόπο... εναλλακτικό. Τολμήστε να το φτιάξετε στο σπίτι με κοτόπουλο, λαχανικά ή ψάρια και σαφώς μην παραλείψετε την κλασική πεντανόστιμη συνταγή που όλοι έχουμε αγαπήσει.



Το χοιρινό σουβλάκι της μαμάς


Υλικά:

Ένα κομμάτι χοιρινό μπούτι περίπου 1,5 κιλό
Μισό φλιτζάνι λάδι
Ένα ποτηράκι κρασί
Μια μεγάλη ντομάτα
Μια πράσινη πιπεριά
Ένα μεγάλο κρεμμύδι
Αλάτι-πιπέρι
Ρίγανη
Πάπρικα
Σκόρδο σε σκόνη

Για το σερβίρισμα:
Πίτες για σουβλάκια
Ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό ψιλ/να, γιαούρτι

Εκτέλεση:
Κόψτε το χοιρινό σε μπουκιές. Ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε το χοιρινό μαζί με τα μπαχαρικά, τη σκόνη σκόρδου και αλάτι. Σοτάρετε καλά το κρέας και μόλις πιει τα υγρά του και μείνει με το λάδι, σβήστε το με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίξτε μέσα τα λαχανικά κομμένα σε φέτες όπως στην χωριάτικη σαλάτα. Χαμηλώστε το μάτι αρκετά και αφήστε το φαγητό σκεπασμένο να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Τα λαχανικά θα λιώσουν σχεδόν τελείως και θα φτιάξουν μια νοστιμότατη σαλτσούλα χωρίς καθόλου υγρά.

Ψήστε τις πίτες. Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε μια ντοματούλα, ένα κρεμμυδάκι και μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένα. Απλώστε σε κάθε πίτα μια κουταλιά γιαούρτι, μερικά κομματάκια κρέας και πασπαλίστε με το μείγμα των ψιλοκομμένων λαχανικών.

Συνταγή: sintagespareas.gr



Σουβλάκι με κοτόπουλο και μουστάρδα


Υλικά:
4 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκκαλο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια του 1εκ.

Σάλτσα μουστάρδας για βούτηγμα:

1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1/3 φλιτζανιού μουστάρδα
1 κ.τ. Γουόρτσεστερσαϊρ σος
1/2 κουταλάκι τσαγιού τσίλι σος

Μαρινάτα:
1/2 φλιτζάνι σέρι
1/2 φλιτζάνι σόγια σος
1/4 φλιτζανιού λάδι
1/4 φλιτζανιού σκούρα ζάχαρη
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μπολ. Τα ανακατεύετε καλά. Τα σκεπάζετε και τα βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες. Μουσκεύετε 24 μπαμπού καλαμάκια στο νερό για 3 ώρες. Ρίχνετε τα υλικά της μαρινάτα σε μεγάλο μπολ, τα ανακατεύετε καλά. Κόβετε κάθε στήθος σε 12 ισομεγέθη κομμάτια - έτσι έχετε 48 κομμάτια.

Προσθέτετε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες. Περνάτε 2 κομμάτια κοτόπουλου εναλλάξ με κομμάτια από τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα καλαμάκια.

Τα ψήνετε σε γκριλ ή σε μπάρμπεκιου σε ελαφρά λαδωμένη σχάρα, γυρίζοντας τα μια φορά, περίπου 2 με 3 λεπτά κάθε πλευρά. Σερβίρονται ζεστά με τη σάλτσα μουστάρδας.

Συνταγή: thelosouvlakia.gr



Σουβλάκι με χαλούμι και λαχανικά




Yλικά:
Λαχανικά διάφορα κομμένα σε κομμάτια (κολοκύθι, μελιτζάνα, ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, πιπεριά)
Χαλούμι σε κυβάκια
Σιρόπι balsamico

Για τη μαρινάτα
Λάδι
Μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
Κόβετε τα λαχανικά σε κομμάτια. Τα μαρινάρετε σε μια λεκανίτσα με λάδι ανακατεμένο με μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Τα περνάτε σε σουβλάκια μαζί με το χαλούμι. Ψήνετε στο γκριλ γυρνώντας τα που και που μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με σιρόπι balsamico και ντιπ μουστάρδα.
Συνταγή: greekmasa.gr


Σουβλάκι χοιρινό με λαχανικά και πικάντικη σος με ουίσκι



Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε κομματάκια
2 πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες
2 κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
Αλάτι, μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου

Για τη μαρινάδα
3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ.μαύρη ζάχαρη
2 ποτηράκια κόκκινο κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι – θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
1 1/2 κ.σ. ταμπάσκο
4 κ.σ. κόκκινο ξύδι
4 κ.σ. worcestershire sauce
1/2 φλιτζάνι ουίσκι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
2 κύβοι βοδινού

Εκτέλεση:
Χτυπάτε σε ένα τάπερ τα υλικά της μαρινάδας και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Αφήνετε να μαριναριστεί για περίπου 12 ώρες, ανακινώντας κατά διαστήματα το τάπερ ώστε η μαρινάδα να καλύπτει όλο το κρέας.

Περνάτε σε καλαμάκια εναλλάξ κομματάκια κρέατος, πιπεριών και κρεμμυδιού. Πασπαλίζετε τα σουβλάκια με λίγο αλάτι και μίγμα για μπάρμπεκιου και τα βάζετε να ψηθούν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σος: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει.

Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε την υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουΐσκι και ανακατέψτε.

Συνταγή: dietup.gr


Αρνίσια σουβλάκια με κόλιανδρο και λεμόνι




Υλικά:
1 κιλό αρνίσιο κρέας, από σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μπουκιές περίπου 2,5 εκ.
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
Χυμός+ξύσμα από 1 μεγάλο, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
1 κ.γ. κόλιανδρος, φρεσκοκοπανισμένος
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση πράσινο, χοντροτριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα βαθύ μπολ το λάδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το δεντρολίβανο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι καλά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος. Ανακατεύετε ώστε να βραχούν καλά με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Στραγγίζετε το κρέας και το περνάτε εναλλάξ με τα κομμάτια του κρεμμυδιού σε σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά. Τα ψήνετε, σε δυνατή φωτιά στην αρχή, τη χαμηλώνετε στη συνέχεια και κάνετε συχνά γυρίσματα.

Σερβίρετε τα σουβλάκια ζεστά, πασπαλισμένα με τον μαϊντανό. Συνοδεύετε με σαλάτα της αρεσκείας σας, πατάτες τηγανητές και ένα δροσερό ντιπ, όπως τζατζίκι με κρέμα σκόρδου και δυόσμο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου