Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η πρωτεύουσα του κιτς βρίσκεται φυσικά στην Βαρντάρσκα


«Πίδακες νερού ξεπηδούν στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: Κόκκινο, κίτρινο, μπλε, βιολετί. Οι οχτώ μπρούτζινοι άνδρες κοιτάζουν επίμονα και βλοσυρά μέσα από τις σταγόνες του συντριβανιού, ενώ ψηλά πάνω από τα κεφάλια τους ο Μεγάλος Αλέξανδρος κάθεται στο θρόνο του, υψώνοντας ένα σπαθί ψηλά στον ουρανό.

Τα μεγάφωνα παίζουν δυνατά Βάγκνερ και Τσαϊκόφσκι και το νερό...
ξεπηδά λίγο-πολύ συγχρονισμένο με τη μουσική». Με αυτή την παράγραφο ξεκινάει το εκτενές άρθρο του Der Spiegel το οποίο επικρίνει την αισθητική της κυβέρνησης των Σκοπίων. «Τα Σκόπια έχουν ένα νέο αξιοθέατο: Το μνημείο Πολεμιστής σε Αλογο, στην Πλόσταντ Μακεντόνια, μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. (Το άγαλμα) Έχει σχεδόν 30 μέτρα ύψος, κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ, και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Γκραντ Κανάλ στο Λας Βέγκας», σχολιάζει ο αρθρογράφος σχετικά με ένα άγαλμα που σε λεζάντα της φωτογραφίας του το περιοδικό συγκρίνει με κούρσα λούνα παρκ.

Το Spiegel μπορεί να αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία», όμως δεν κάνει άλλες χάρες στη χώρα, την οποία επικρίνει για κιτς εθνικιστική αισθητική, την οποία κοστολογεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την τοποθέτηση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β'. Συγχρόνως, το περιοδικό παρατηρεί ότι οι ειδικοί αντιτίθενται στο πρόγραμμα Σκόπια 2014, όπως ονομάζεται η εκστρατεία ανακαίνισης των κτιρίων της πόλης, με το σκεπτικό πως αγνοεί την εθνολογική σύνθεση της χώρας.



Δεν λείπουν, όμως, και άλλου είδους διαφωνίες, περισσότερο «καλλιτεχνικές». Πίσω από δύο αρχιτέκτονες που μίλησαν στο περιοδικό φαίνεται το άγαλμα ενός νεαρού άνδρα που κρατά έναν πυρσό. Το άγαλμα άναψε πράγματι κάποιες φωτιές, όχι με τον πυρσό, αλλά με την «κλασική» αισθητική της αρχικής -γυμνής- μορφής του, που ενόχλησε κάποιους. «Στην αρχή μπορούσες να δεις μόνο τους ατσαλένιους μύες του», λένε οι δύο αρχιτέκτονες στο Focus, λίγο μπροστά από το άγαλμα που φοράει πια και κάποιου είδους σορτς.


Το άγαλμα που σκανδάλισε τους κατοίκους των Σκοπίων με τη γύμνια του.


Το μνημείο για τον Μεγάλο Αλέξανδρο που το Spiegel παρομοίασε με κούρσα λούνα παρκ

Πολλά αγάλματα παρουσιάζουν διάφορες φάσεις από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου


«Είναι δύσκολο να φτιαχτεί κάτι πιο κιτς», σχολιάζει το περιοδικό.






πηγή: http://www.spiegel.de/international/europe/macedonian-capital-skopje-gets-kitsch-makeover-via-skopje2014-project-a-933154.html
Δημοκρατία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου