Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ξαναπληρώστε το ΕΕΤΗΔΕ 2012 που έχετε ήδη... πληρώσει, λέει η Εφορία! ~ Τι πρέπει να κάνετε


Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους από την εφορία, η οποία τους καλεί να πληρώσουν εκ νέου το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) έτους 2012, καθώς φέρεται να το χρωστούν χωρίς να το γνωρίζουν.

Όπως ενημερώνει με e-mail η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, «δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012, μέσω των λογαριασμών ρεύματος της Δ.Ε.Η. και των λοιπών παρόχων, βεβαιώθηκαν τα ανείσπρακτα υπόλοιπα σύμφωνα με...
την ΠΟΛ.1272/2013, με ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής στις 31 Ιανουαρίου 2014.


Θύματα της όλης κατάστασης είναι όσοι φορολογούμενοι είχαν πληρώσει εκπρόθεσμα το λογαριασμό της ΔΕΗ που έληγε στις 22 Ιουνίου 2012 με την τελευταία δόση του χαρατσιού.

Αν και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι νόμιζαν ότι είχαν «ξεμπερδέψει» και με τη ΔΕΗ και με την Εφορία, έκαναν λάθος. Η ΔΕΗ έκανε την εκκαθάριση των λογαριασμών ΕΕΤΗΔΕ στις 22 Ιουνίου και έστειλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, δεν ενημέρωσε επαρκώς τους καταναλωτές ότι το χρέος μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.  Επίσης, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε εγκαίρως τους φορολογούμενος για το χρέος τους, παρά μόνο μια μέρα πριν τη λήγη της προθεσμίας για την πληρωμή του. Σημειώνεται ότι το ποσό που κατέβαλαν για τον φόρο στη ΔΕΗ, συμψηφίστηκε με επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η ΔΕΗ είχε ενημερώσει το κοινό με ανακοίνωση στα τέλη Μαϊου του 2013 ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ. Στον επόμενο λογαριασμό εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο.



voria.gr


Το μπάχαλο με την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ 2012 συνεχίζεται, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που ανακάλυψαν ότι πλήρωσαν με μερικές μέρες καθυστέρηση το τέλος στη ΔΕΗ και εμφανίζονται πάρα ταύτα να το χρωστούν στην εφορία, γιατί στο μεταξύ η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είχε αποστείλει τις οφειλές στις ΔΟΥ. Το ποσό που κατέβαλαν δε για τον φόρο στη ΔΕΗ, συμψηφίστηκε με επόμενους λογαριασμούς ρεύματος!!!

Ο Γολγοθάς ξεκίνησε πριν μερικές μέρες, όταν οι υπόχρεοι έλαβαν επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και καλούνταν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012!! Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους, που έλαβαν την επιστολή θεωρούσαν ότι το είχαν πληρώσει, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται για διπλοπληρωμή του φόρου.

Το ποσό που τους καλεί να πληρώσουν το υπουργείο Οικονομικών αφορά εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ. Η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό δελτίο Τύπου (στις 31.5.2013) ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και θα απέστελλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Αρκετοί υπόχρεοι πλήρωσαν τον λογαριασμό και κατ’ επέκταση το ΕΕΤΗΔΕ μερικές μέρες μετά την 22α Ιουνίου. Δηλαδή η ΔΕΗ είχε ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία με όσους δεν είχαν πληρώσει το τέλος ακινήτων μέχρι και 21 Ιουνίου 2013.

Στον επόμενο λογαριασμό (μετά τις 21.6.13), εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Το ποσό αυτό όμως θα έπρεπε να το εισπράξουν από τα ταμεία της ΔΕΗ πριν από την έκδοση του νέου λογαριασμού. Για όσους δεν πήγαν να εισπράξουν το ποσό η ΔΕΗ αποφάσισε να το συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς, όπως προκύπτει, κάποιοι φορολογούμενοι δεν το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα όταν έλαβαν την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούν ότι πρόκειται για διπλοπληρωμή.

Βέβαια, και η ΔΕΗ δεν φρόντισε να ενημερώσει επαρκώς τους πελάτες της ότι το χρέος τους για το ΕΕΤΗΔΕ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και ότι μπορούν να πάρουν το σχετικό ποσό που κατέβαλαν από τα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έκρινε ότι όσοι δεν πήγαν να πάρουν την επιστροφή, την αφήνουν για συμψηφισμό με τους επόμενους λογαριασμούς. Από την άλλη πλευρά και το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει το θέμα αυτό και να ενημερώσει τους φορολογουμένους για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Απλώς αρκέστηκε σε μία επιστολή για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μαυραγάνης: Μπορεί να γίνει διαχωρισμός συνδικαιούχων

Εν τω μεταξύ και ενώ οι φορολογούμενοι έχουν γίνει μπαλάκι τα τελευταία 24 ώρα πηγαίνοντας από την εφορία στην ΔΕΗ και τούμπαλιν, το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός μπορούν να μεταβούν στη ΔΟΥ και να ζητήσουν διαχωρισμό.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχωρισμού, θα πρέπει αυτός εκ των συνδικαιούχων στον οποίο έχει γίνει ο καταλογισμός του φόρου να μεταβεί στην εφορία, να προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί.


Βήμα –Βήμα τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου μετά το μπέρδεμα

1) Πρέπει να μπει στο taxisnet στην εφαρμογή "Στοιχεία Οφειλών" για να δει εάν του έχει βεβαιωθεί το ΕΤΗΔΕ του 2012

2) Εάν εκεί βρει κάποιο ποσό, μέσα στο Taxis θα πρέπει να πάει στην υπηρεσία " Ενημέρωση Ειδοποιήσεων", εκεί εμφανίζεται ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση του ακινήτου στο οποίο αφορά το ποσό που του βεβαιώθηκε

3) Εάν αμφισβητεί αυτό το ποσό και θέλει να δει αν πράγματι το έχει πληρώσει, τότε θα πρέπει να ανατρέξει στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2013, με την 21η Ιουνίου να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

4) Ανατρέχει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και ψάχνει την πίστωση ΕΤΗΔΕ. Εάν του έχει πιστωθεί ποσό στο λογαριασμό και είναι το ίδιο ποσό με το οποίο που εμφανίζεται να είναι χρεωμένος στο Taxisnet , τότε πρέπει να πληρωθεί το χαράτσι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου