Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Μας πιέζουν για να μας «δώσουν» λεφτά...



Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για σύναψη νέου δανείου 15 δισ. ευρώ, το οποίο όμως φέρνει νέα μέτρα φέτος και το 2015 και νέο μνημόνιο, ενώ «βραχυκυκλώνει» τη διαπραγμάτευση και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αφού στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν πλέον το νέο γύρο συζητήσεων στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς να κρύβουν ότι υπάρχει έτσι πιθανότητα για επιπλέον μέτρα, τα οποία θα προκύψουν από τυχόν νέες αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.


Στο Μαξίμου συνεχίζονται οι συσκέψεις καθημερινά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος χτες, μετά τη νέα συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκφράζονται την εκτίμηση ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα και συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων. Ταυτόχρονα, αν και παραδέχτηκε πως «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη», ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι «φτάνουμε προς το τέρμα. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό». Σημείωσε, ακόμη, πως το θέμα της Ελλάδας δε θα αποτελέσει βασικό ζήτημα στο επικείμενο Eurogroup. Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα (στις 18:00) ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.



ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ημερομηνία...

Τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, καθώς ο εκπρόσωπός του, Ουίλιαμ Μιούρεϊ, υποστήριξε χτες στην Ουάσινγκτον ότι η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα θα οριστεί προσεχώς: «Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν, όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα», ανέφερε απαντώντας σε δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτήν την περίοδο δε γίνονται συζητήσεις γύρω από το θέμα της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε σχετικό ερώτημα, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στους «Financial Times» ο Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με το «κούρεμα» και με συζητήσεις που είχε γι' αυτό το θέμα με το Γερμανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε με την πρόβλεψη ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και περιορίστηκε να επαναλάβει τη γνωστή δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό τον όρο πως η χώρα μας θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκεί που όλοι βλέπουν τα συντρίμμια μιας εγκληματικής πολιτικής και τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως Ιφιγένειας της διάσωσης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει ''αλληλεγγύη'' και εμμένει στον ίδιο δρόμο εθελόδουλης υποταγής».




ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου