Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το κρύο «πολεμά» τα περιττά κιλά

 
Αν θέλετε να χάσετε βάρος χαμηλώστε τη θέρμανση, υποστηρίζουν ολλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι είναι της άποψης ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και οδηγούν στο «κάψιμο» περισσότερων θερμίδων.

«Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους κατά το 90% του χρόνου μας, είναι πραγματικά ενδιαφέρον να μελετήσουμε την επίδραση που έχει η θερμοκρασία των χώρων αυτών στην υγεία μας»...
αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Βούτερ φαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

«Τι θα γινόταν λοιπόν, αν επιτρέπαμε στον οργανισμό μας και πάλι να ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος; Υποθέτουμε ότι η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε επηρεάζει την υγεία μας. Η συχνή έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται να επηρεάζει ως και κατά 30% την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού μας» προσθέτει ο ειδικός.

Πρόσφατη ιαπωνική μελέτη είχε επίσης δείξει ότι η έκθεση των εθελοντών σε μια σταθερή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου της τάξεως των 17 βαθμών Κελσίου, για ένα διάστημα έξι εβδομάδων, είχε οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του σωματικού τους λίπους.


Ανοχή στο κρύο

Η ομάδα των ολλανδών ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που εξετίθεντο διαρκώς σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθιζαν σε αυτές. Εξι ώρες ημερησίως για ένα διάστημα 10 ημερών ήταν αρκετό προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των επιπέδων του «καλού» καφέ λίπους, που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σε ρόλο «θερμοστάτη». Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα οι εθελοντές να μην κρυώνουν και να αισθάνονται πιο άνετα μέσα στον χώρο.

«Η εσωτερική θερμοκρασία κτιρίων ρυθμίζεται με στόχο την ικανοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να σημαίνει υψηλή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες» αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Trends In Endocrinology & Metabolism».

«Η έλλειψη έκθεσης σε διαφορετικές θερμοκρασίες θα μπορούσε να εξηγεί την τάση κάποιων πληθυσμών σε ό,τι αφορά την εμφάνιση συγκεκριμένων νόσων, όπως π.χ. η παχυσαρκία. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την ευαισθησία τους σε ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται» καταλήγουν οι επιστήμονες.

  
Ειρήνη Βενιού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου