Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Απειλούν οι ακραίοι κοκκινοφρουροί του Τσίπρα


Nύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο κράτος, πογκρόμ διώξεων «φιλομνημονιακών δημοσίων υπαλλήλων» και πραξικόπημα για «την ανατροπή του πυρήνα της ηγεσίας» στη Δικαιοσύνη, στον Στρατό, και στα Σώματα Ασφαλείας προαναγγέλλει σε περίπτωση που έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής Δημήτρης Μπελαντής. Ο κ. Μπελαντής, ο οποίος...
έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την κόντρα που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του περί τρομοκρατίας, σε κείμενο που δημοσιεύεται στον συλλογικό τόμο «Κυβέρνηση της Αριστεράς: Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;»(παρουσιάζεται αύριο στην ΕΣΗΕΑ) αμφισβητεί το μνημονιακό κράτος «έκτακτης ανάγκης» και εισαγωγικά θέτει στους αναγνώστες του το θέμα της πρότασής του: «Είναι δυνατόν να αποτελέσει τέτοια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την έναρξη μιας διαδικασίας ρήξης με αυτές τις κρατικές δομές και την έναρξη μιας μετάβασης πολύ αρχικά σε μια “ομαλή” ή “δημοκρατική” μορφή αστικού κράτους, ηγεμονευόμενη από την Αριστερά και αργότερα σε μια μορφή σοσιαλιστικής εξουσίας; Πόσο ανθεκτικές είναι αυτές οι δομές και πώς μπορούν να αντεπιδράσουν ενάντια στη στόχευση μιας πραγματικής μεταβολής των ταξικών συσχετισμών δύναμης αλλά να αντισταθούν στην άρση και την ανατροπή των ιδίων;»


Με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο κ. Μπελαντής, που τάσσεται υπέρ συγκρότησης κυβέρνησης Αριστεράς με τη συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζει ότι «θα χρειαστεί η μονομερής κατάργηση της έκτακτης κρατικής οργάνωσης, η οποία τηρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως την περίοδο 2010-2013» και προτείνει «να καταστραφεί όλο το νομικό μνημονιακό οικοδόμημα και οπλοστάσιο, το οποίο αποτελείται πλέον από εκατοντάδες νόμους και χιλιάδες κανονιστικές πράξεις της διοίκησης». Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θεωρεί το ξήλωμα της διοίκησης και των ιδεολογικά αντίθετων δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα χρειαστεί μια άλλη οργάνωση διοίκησης», «μια λαϊκή κυβερνητικότητα», και υπογραμμίζει: «Σε κάποιο βαθμό αυτή η αλλαγή της διοίκησης θα χρειαστεί και μια πολύ εκτεταμένη εναλλακτική της στελέχωση και ηγεσία. Το κεντρικό ζήτημα θα είναι η αλληλοτροφοδότηση ενός φιλολαϊκού, κοινωνικά παρεμβατικού, αδιάφθορου  και μαχητικού πυρήνα της διοίκησης με τη μέγιστη κινητοποίηση και την κινητοποίηση θεσμών αντιεξουσίας».

Επίσης θα είναι «η απομόνωση των φιλομνημονιακών και ευρύτερα αντικαπιταλιστικών  δυνάμεων στα πλαίσια της διοίκησης». Με άλλα λόγια, ο κ. Μπελαντής επαναφέρει τον πρασινοφρουρισμό που έζησε ο ελληνικός λαός το 1981 σε μεταλλαγμένο κοκκινοφρουρισμό και προϊδεάζει για τη δημιουργία ενός αριστερού παρακράτους. Οι... κόκκινοι φρουροί θα έχουν εκτεταμένο ρόλο σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η Δικαιοσύνη θα είναι ο πρώτος στόχος τους. Οπως γράφει ο κ. Μπελαντής, «η λογική του φιλολαϊκού προσανατολισμού της διοίκησης και βαθιών τομών στο εσωτερικό της, που αρχίζουν στο τώρα και καταλήγουν σε έναν κρατικό μηχανισμό ταξικού τύπου, δεν μπορεί να αφήσει απέξω τους μηχανισμούς της Δικαιοσύνης». Φοβάται ότι η ηγεσία της θα κάνει αντάρτικο σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς «με την κρίση των νομοθετημάτων της ως αντιτιθέμενων στο Σύνταγμα, στις Διεθνείς Συμβάσεις και στο  ευρωενωσιακό πλαίσιο». Γι' αυτό και θεωρεί ότι «προφανώς και μια δικαστική στρατηγική, μια στρατηγική αλλαγών στην κορυφή των μηχανισμών ή μια στρατηγική θεσμικού-νομοθετικού ανταρτοπόλεμου δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε είναι απαράδεκτη» (!!!). Ομως -προσθέτει- «είναι εξαιρετικά ασθενής αν δεν συνοδευτεί από γενική λαϊκή κινητοποίηση, από την ενίσχυση των ρηγματώσεων μέσα στους δικαστικούς μηχανισμούς και της μεταγραφής της ταξικής πάλης στο εσωτερικό τους. Και από μια θεσμική στρατηγική που θα μετατοπίζει το ίδιο το επίπεδο της νομιμότητας».


«Ανατροπή του πυρήνα»

Ο κ. Μπελαντής θεωρεί τεράστιο ζήτημα «τον θεσμικό - υλικό αυταρχισμό που συνδέεται με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, τις υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό». Οπως τονίζει, «η ιεραρχική τους δομή και οργάνωση (..) θα λυθεί οριστικά με την ανατροπή του στενού πυρήνα τους και τη δόμηση μιας εξουσίας και ενός κράτους άλλου ταξικού τύπου». Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το δημοκρατικό ήθος των αξιωματικών, θεωρεί τους  άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δυνάμει πραξικοπηματίες, ζητά «τη διάλυση των μυστικών υπηρεσιών, των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας» και θέλει, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία, «η  μέγιστη δυνατή παρακολούθηση του λαϊκού παράγοντα να απομονώσει και να αποκόψει τάσεις ήπιας ή βίαιης αντίδρασης των μηχανισμών αυτών προς το πείραμα της Αριστεράς στην Ελλάδα». Καταλήγει, τέλος, προαναγγέλλοντας την κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με το επιχείρημα ότι «δεν αφορά κυρίως τις αναιμικές σήμερα ένοπλες οργανώσεις».

Το βιβλίο που περιέχει τις απόψεις του κ. Μπελαντή θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στις 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ σε εκδήλωση του ραδιοφωνικού σταθμού  Στο Κόκκινο και των εκδόσεων Τόπος, με ομιλητές τους  Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Τόλιο, Λεωνίδα Βατικιώτη, Σοφία Σακοράφα και Ρένα Δούρου.

Μανώλης Κοττάκης / Δημοκρατία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου