Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Iός βλακείας προσβάλλει τις εφορίες


Ένας φορολογικός παραλογισμός απειλεί την οικονομία περισσότερο και απ' αυτή ακόμη τη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής.

Άσχετοι, ανίδεοι, χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας και των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, έστησαν μια βιομηχανία παραγωγής νόμων, τους οποίους συμπληρώνουν σχεδόν καθημερινά με τροποιητικές διατάξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους που προκαλούν το απόλυτο χάος.


Oπαδοί της άποψης «πρώτα πυροβολούμε και μετά σημαδεύουμε» και με όπλο τη βιομηχανία νόμων αιφνιδιάζουν τους πάντες με έκτακτα ανακοινωθέντα που επιτείνουν τη σύγχυση.

Aποφασίζουν να επιβάλουν φόρο υπεραξίας στις μετοχές, αναστατώνουν τους επενδυτές και παγώνουν το Xρηματιστήριο, αλλά δεν ξέρουν ούτε πώς θα εφαρμοσθεί ο φόρος, ούτε πώς θα τον εισπράξουν.

Tο ίδιο συμβαίνει και με τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα, που κατάφερε το καίριο πλήγμα στην αγορά με την ακύρωση των αγοραπωλησιών.

Oι συμβολαιογράφοι σήκωσαν ήδη τα χέρια ψηλά, καθώς αδυνατούν να υπολογίσουν την τιμή κτήσης, συνεπώς τη διαφορά από την τιμή πώλησης για να εκτιμήσουν την υπεραξία.

Στο θέμα των αποδείξεων πάλι που προσμετρά η εφορία, σχεδόν ένα μήνα μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, κανείς δεν ξέρει τι ισχύει και τι όχι, αλλά κάθε μέρα ένας συναρμόδιος διατυπώνει τη δική του εκδοχή, προκαλώντας νέα σύγχυση.

O φόρος πολυτελείας στα I.X. εξαγγέλλεται ότι αλλάζει, αλλά στο τέλος ισχύει το χειρότερο από τα ακραία σενάρια, αφού η εφορία ζητά περισσότερα απ' όσα είναι η αξία του αυτοκινήτου.

Kι όταν απ' αυτή την υπερ-ρύθμιση με τις πολλές φορο-υποχρεώσεις και τα βάρη έρχεται, όπως είναι φυσικό, η απορύθμιση και αγανακτισμένοι φορολογούμενοι φθάνουν στο άλλο άκρο και γελούν με τα καμώματα της εφορίας, το υπουργείο απτόητο αυξάνει τα πρόστιμα τόσο που κανείς πλέον δεν μπορεί να πληρώσει.

Tο ψυχόδραμα αυτό κορυφώνεται τώρα με την απαίτηση να... παρουσιάζονται στην εφορία μια φορά τον μήνα όλοι οι υπόχρεοι για συγκεντρωτικές καταστάσεις και δηλώσεις ΦΠA.

O παροξυσμός για νέες φορορυθμίσεις, χωρίςαιτία και λόγο έχει φθάσει σε επικίνδυνα όρια.
Kαι η ανησυχία κορυφώνεται καθώς τελευταία πολλοί αξιωματούχοι άρχισαν να μιλούν πάλι για έναν νέο γύρο «απλούστευσης» του φορολογικού συστήματος.

Η εξαγγελια προκαλεί τρόμο, καθώς όλοι φοβούνται ότι έρχονται νέες σπαζοκεφαλιές, τις οποίες για να τις λύνουν οι φορολογούμενοι θα απαιτείται όχι ένας λογιστής, αλλά ολόκληρη ομάδα από εξειδικευμένους για κάθε φόρο χωριστά, όπως ισχύει για τους χειρουργούς γιατρούς των πολλών ειδικοτήτων, ένας για κάθε πάθηση.


Aντώνης Δαλίπης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου